شناسه خبر: 70747
منتشر شده در مورخ: ۹۸/۰۱/۱۰
ساعت: ۱۱:۰۹
رسم شیرین، شیرین کردن تنه زردآلو در قطرم
مردم روستای قطرم و روستاهای همجوار در آیینی شیرین و دلنشین، همزمان با اعیاد بویژه عید نوروز، اقدام به برگزاری رسمی با عنوان «شیرین کردن تنه درخت زردآلو» میکنند.
به گزارش یزدی نیوز بانوان روستا تنه درختان زردآلویی را که در طی یکسال جمعآوری کردهاند درون تشت ریخته و بر روی آن آب میریزند، این کار به مدت یک هفته انجام و هر روز آب این تشت عوض میشود و بعد تنه درخت را درون دیگ یا به قول محلیها «قزغن» ریخته و آن را روی آتش میگذارند.
البته هنوز مرحله شیرین کردن تنه درخت زردآلو به نیمه رسیده و باید آب جوشیده برای مدتی خالی و باز روی آتش جوشانده شود، در آب این دیگ مقداری نمک نیز اضافه میکنند.
در مرحله آخر جوشاندن، چند دانهای توسط بانوی خانه چشیده میشود و چنانچه مزه تلخی به زبان نرسد، تنهها را در محلی که آفتابگیر باشد خشک میکنند؛ این رسم معمولا به منظور فراهم کردن آجیل در ایام گذشته انجام میشده که بعضا امروزه نیز برخی از بانوان هنوز این یادگاری را به ارث برده و آن را انجام میدهند.
پوست تنه درخت زردآلو پس از چندین بار جوشاندن سست شده و به اصطلاح خندان یا به اصطلاح محلی"جیقو" میشود البته اینکه برای جلوگیری از خراب شدن دندان میبایست با دسته هاون یا گوشتکوب تنه آن را بیرون آورد.
در برخی مواقع که بانوی خانه حوصله زیادی به خرج دهد، مغز را خارج کرده و سپس آن را کمی تفت میدهد و درون آجیلهای شب عید قرار میدهد تا اهل خانه و میهمانان از این خوش سلیقگی لذت ببرند.
در ایام قدیم یکی دیگر از تنه درختان که شیرین میشد تنه درخت بادام کوهی بود، این تنه نیز به اصطلاح محلی «تنو» نام داشت و مراحل یاد شده برای شیرین کردن طی میشد.
بادام کوهی درختی با گلهای سفید رنگ که قبل از رویش برگها در اوایل فروردین ماه ظاهر میشود، این درختچهای بسیار مقاوم و در اواخر اسفند ماه با شکوفه بسیار زیبا در دره و کوهستانها میروید.
کثرت دانهها نیز بستگی به بارندگی دارد و چنانچه نزولات آسمانی در آن سال خوب باشد تمام شاخههای این درختان پر از دانههای بادام وحشی میشود.
بادام کوهی دارای شکلی کوچک با پوسته محکم و هستهای بسیار تلخ است که مغز این گیاه به علت داشتن کلسیم زیاد در درمان و پیشگیری از پوکی استخوان بسیار مفید است.
منبع:خبرگزاری تسنیم
بخش نظردهی بسته شده است..