حال نامساعد خیاطان یزدی در آستانه‌ی نوروز

روزگاری در آستانه عید نوروز، صفی طولانی از مردم یزد در مقابل خیاطی‌ها کشیده می‌شد به نحوی که گاهاً خیاطان برخی از سفارشات خود را به سال بعد موکول می‌کردند ولی این روزها با عرضه لباس‌های متنوع در بازار، خیاطی‌ها و خیاط‌خانه‌ها حتی در مناسبت‌هایی مانند نوروز هم رونقی ندارد.

به گزارش یزدی نیوزدر آن دوران، مردم لباس‌هایی شکیل‌تر و متناسب‌تر با فرهنگ شهرشان می‌پوشیدند اما با ورود کالاهای خارجی علی‌رغم آن که عمدتاً نیز فرهنگ و مدهای غیرایرانی را رواج می‌دادند، سایه شوم کسادی نیز بر بازار خیاطان افتاد.

 
البته در طی این سال‌ها، نوسانات سیاسی و اقتصادی و حتی اتباع بیگانه هم به این پیشه در یزد رحم نکرده‌اند و همه این عوامل باعث شده که در آستانه عید نوروز و در حالی که کسبه‌ی دیگر صنوف به فروش بازار عید امیدوار و نسبت به ان خرسند هستند، حال خیاط‌های شهر یزد خوب و مساعد نباشد.
 
ورود اتباع خارجی به پیشه‌ی خیاطی‌
 
«جلال درستکار» خیاطی با سابقه کاری ۴۰ ساله در گفت‌و‌گو با خبرنگار ایسنا – منطقه یزد، به رکود بازار تولیدکنندگان پوشاک حتی در آستانه عید نوروز اشاره و اظهار می‌کند: متاسفانه علی‌‌رغم این که خیاط‌های توانمندی در یزد در حال فعالیت هستند اما همچنان وضعیت بازار این صنف در رکود سپری می‌شود.
 
وی با گلایه از ورود افراد غیرمتخصص و اعطای پروانه به این افراد، تصریح می‌کند: افرادی که وضعیت مالی خوبی دارند، در این حوزه سرمایه‌گذاری کرده‌اند و نیروهای کارگر تبعه‌ی بیگانه را به دلیل به صرفه بودن، به کار گمارده‌اند که این مسئله هر چند به ظاهر موجب اشتغال‌زایی شده اما منجر به رکود بازار خیاطان دارای سابقه‌ی کاری بالا شده است. 
 
این خیاط با سابقه که کارگاه خود با هشت نیروی کاری تعطیل کرده، از گرانی پارچه و بازار نیز گلایه می‌کند و می‌گوید: متاسفانه ورود پارچه‌های خارجی و تمایل مردم به خرید آن‌ها باعث شده تا اجناسی غیرایرانی و بعضاً گران وارد بازار شود به طوری که برخی از خیاط‌ها نیز به استفاده از این اجناس برای دوخت لباس روی آورده‌اند. 
 
وی که معتقد است با حمایت از کالای داخلی، چرخ خیاطی‌ها نیز به گردش می‌افتد، تصریح می‌کند: اگر خیاط‌ها خود به استفاده از پارچه و اجناس داخلی روی بیاورند، هم تولید‌کنندگان داخلی حمایت می‌شوند و هم از ورود پوشاک خارجی به کشور که کسادی بازار را به دنبال داشته است، جلوگیری خواهد شد.
 
وی ادامه می‌دهد: البته برخی از مردم حرف از ارزانتر بودن اجناس خارجی می‌زنند اما در بازار اجناس ایرانی هم تنوع قیمت دارند و باید این مورد نیز لحاظ شود. 
 
درستکار در رابطه با ورود مدل‌های مختلف به بازار به عنوان یک ظرفیت قابل توجه یاد می‌کند و می‌گوید: تنوع پوشاک بازار می‌تواند ظرفیتی برای افزایش تولید خیاطی‌ها باشد، هر چند که از سوی دیگر جهانی شدن یزد هم پتانسیلی است که می‌تواند به افزایش تولید از پارچه‌های یزد منجر شود و تولیداتی مختص شهر یزد را به بازار عرضه کند. 
 
سرپا بودن بازار خیاطان با شخصی‌دوزی‌
 
«محمد غفاریان» رییس اتحادیه تولیدکنندگان پوشاک یزد نیز با تایید این مطلب که صنف مذکور در بازار شب عید از حال خوشی برخوردار نیست، در گفت‌و گو با خبرنگار ایسنا – منطقه یزد، اظهار می‌کند: اگر از افزایش تنها ۱۰ درصدی مزد دوخت تولیدکنندگان در شب عید بگذریم، گران شدن هر روزه مواد اولیه مانند نخ قرقره و انواع مواد مورد نیاز یک خیاط، وضعیت بازار و به صرفه نبودن نسبت‌های دخل و خرج یک خیاط، این حرفه را دچار رکود کرده است. 
 
وی اضافه می‌کند: هر چند که قیمت‌ها افزایش یافته اما تولیدکنندگان پارچه نیز به دلیل به صرفه بودن صادرات، به خیاطان و تولیدکنندگان پوشاک تنها به صورت نقدی پارچه می ‎ فروشند. 
 
این مسئول با اشاره به فعالیت ۳۵۰ واحد تولیدی خرده‌دوز در سطح شهر یزد، تصریح می‌کند: هر چند برخی از این افراد نیز از کار خود دست کشیده‌اند، اما عوامل دیگری نیز در این وضعیت دخالت دارد.
 
وی اجرای طرح «تولید سرمایه» در حوزه تولید پوشاک را معضلی برای تولیدکنندگان این صنف می‌داند و عنوان می‌کند: متاسفانه بیش از ۵۰ واحد تولیدی که به رغم نداشتن تجربه و تخصص کافی، از سرمایه مناسبی برخوردار بودند، اقدام به اخذ پروانه فعالیت کرده و بیشتر کارگران خود را از اتباع خارجی به کار ‌گمارده‌اند که این اقدام منجر به افزایش تولید با کیفیت پایین، ورود اجناس زیر قیمت بازار و در نهایت رکود بازار سایر تولید‌کنندگان شده است. 
 
غفاریان با اشاره به این که فعالیت بسیاری از خیاطان در حال حاضر محدود به مشتری‌های خاص است، عنوان می‌کند: افرادی که به دلیل عدم استاندارد فیزیکی بدن خود مانند چاقی بیش از حد و سایر موارد، بازار خاصی برای پوشاک خود ندارند از مشتریان همیشگی تولیدکنندگان هستند اما مردم عادی کمتر برای خرید پوشاک مورد نیاز خود به تولیدی‌ها مراجعه می‌کنند و می توان این گونه برداشت کرد که شخصی‌دوزی‌ها، بازار خیاطان را سر پا نگه ‌داشته است. 
 
این مسئول در پایان بروز بودن تولید پوشاک توسط خیاطان بومی را مسئله قابل توجهی ذکر می‌کند و می‌گوید: خوشبختانه در برخی از کارگاه‌های خیاطی شهرمان، حضور نیروهای طراح مد را نیز شاهد هستیم و این افراد به صورت بروز و همراه با مدهای کشورمان گام برمی‌دارند
 
منبع:ایسنا یزد

بخش نظردهی بسته شده است..