شناسه خبر: 68587
منتشر شده در مورخ: ۹۷/۰۹/۲۸
ساعت: ۰۹:۳۷
در نشست مشترک آب منطقهای یزد و بهرهبرداران چاههای کشاورزی اردکان مطرح شد:
مدیریت برداشت سفره های آب زیرزمینی با مشارکت کشاورزان
معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای یزد در نشست مشترک با بهرهبرداران چاههای کشاورزی اردکان گفت: بخش قابل توجهی از آب مصرفی در کشور و استان که البته در همین دشت نیز واقع شده مربوط به بخش کشاورزی است و صرفهجویی و مدیریت بهینه مصرف آن با مشارکت همه بهرهبرداران به ویژه کشاورزان میسر خواهد شد...
به گزارش یزدی نیوز« سید محمد طباطبایی» در این نشست که با حضور فرماندار و جمعی دیگر از مسئولان شهرستان اردکان برگزار شد، با تاکید بر حفاظت از منابع آبی تجدیدناپذیر، تصریح کرد: آب به عنوان مایهی حیات یکی از مهمترین سرمایههای در اختیار بشر است که باید برای حفظ و پایداری آن نسبت به حفاظت از منابع آبی موجود تلاشی دوچندان کنیم.
وی با اشاره به این که در حال حاضر شرایط بحرانی دشت بزرگ یزد – اردکان از مهریز تا انتهای چاه افضل ادامه دار است، گفت: افت سالانه 48 سانتیمتر آب در دشت یزد – اردکان نشان از برداشت بیش از ظرفیت آبهای زیرزمینی در منطقه دارد و در صورت عدم مدیریت جدی خطری جبران ناپذیر را به دنبال خواهد داشت .
وی افزود: بخش قابل توجهی از آب مصرفی در کشور و استان که البته در همین دشت نیز واقع شده مربوط به بخش کشاورزی است و صرفهجویی و مدیریت بهینه مصرف آن با مشارکت همه بهرهبرداران به ویژه کشاورزان میسر خواهد شد.
این مسئول وضعیت قناتهای موجود در دشت یزد اردکان را به دلیل افت شدید سطح آب های زیرزمینی، بسیار بغرنج توصیف کرد و گفت: اکثر قنوات این دشت مخصوصاً در شهرستان اردکان خشک و به جای آن چاه حفر شده است .
طباطبایی هدف از اجرای طرح «احیاء و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی» را مدیریت برداشت از سفرههای آب زیرزمینی با مشارکت کشاورزان عنوان کرد و افزود: این اقدام با این هدف انجام میگیرد که مدیریت آب به دست خود کشاورزان باشد، بدین گونه که با نصب کنتور حجمی میزان حجم آب مصرفی در قالب مجاز قرار گیرد و تحویل حجمی آب از طریق کنتور هوشمند بامدیریت صاحبان چاه صورت گیرد و بهره برداران به اندازه پروانه و توان سفره آب زیرزمینی از آب موجود استفاده کنند.
معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای یزد خاطرنشان کرد: اگر این روند و طرح تعادل بخشی اجرا و ادامه پیدا کند، امیدواریم در آیندهای نه چندان دور، افت سطح آب زیرزمینی را به صفر برسانیم و علاوه بر آن سطح آب زیر زمینی را احیا کنیم و به همان سطح آب اولیه بازگردانیم که این حرکت نیاز به همتی مضاعف دارد .
وی تنها راه موجود برای جبران خسارت انسانی در این مسیر را مشارکت همه جانبه ارگان ها و دستگاههای اجرایی از قبیل فرمانداری، جهاد کشاورزی، سازمان صنعت معدن و تجارت، آب و فاضلاب روستایی عنوان کرد و گفت: طرح تعادل بخشی یک طرح پنج ساله است که امسال دومین سال خود را با روند رو به رشد پشت سر میگذارد و انتظار داریم طی سالهای برنامهریزی به هدف نهایی خود که کنترل میزان برداشت بی رویه آبهای زیرزمنی را با مشارکت کشاورزان و مدیریت دستگاههای مروبطه است، برسیم .
طباطبایی در پایان با اشاره به این که در حال حاضر به طور متوسط 82 درصد آب مصرفی در استان مربوط به کشاورزی، هفت درصد در بخش صنعت و مابقی برای شرب و بهداشت استفاده میشود، تصریح کرد: در منطقه اردکان حدود ۳۷۰ حلقه چاه، ۲۲ دهنه چشمه و ۲۴۵ رشته قنات موجود است که بیشتر قناتها و چشمهها در ارتفاعات واقع شدهاند.
گفتنی است؛ در این نشست کشاورزان و بهرهبرداران این بخش سئوالات خود را مطرح و از سوی مسئولان پاسخ دریافت کردند.
منبع:ایسنا یزد
بخش نظردهی بسته شده است..