بومی یا غیربومی بودن، شاخصه اصلی انتخاب استاندار یزد نیست

شاخصه اصلی در انتخاب استاندار یزد، بومی یا غیربومی بودن وی نیست بلکه مهم‌ترین ویژگی استاندار آینده یزد را باید دید و نگاه و اشراف اقتصادی، داشتن کاریزما، ارتباطات قوی در پایتخت و توانایی بالای مذاکره و همچنین شناخت کافی از استان دانست.

به گزارش یزدی نیوزانتخاب استاندار همواره یکی از موضوعات چالش برانگیز در استان‌های مختلف کشور بوده ولی این چالش در ایام کنونی و با توجه به تحریم‌ها و چالش‌های اقتصادی، ابعاد تازه‌ای برای استان صنعتی یزد پیدا کرده است.

 
با توجه به چالش‌های اقتصادی موجود، سراغ یک فعال اقتصادی رفتیم و از وی شاخصه‌های استاندار مورد نیاز یزد را جویا شدیم.
 
«علی اکبر کلانتر» رییس خانه صنعت، معدن و تجارت استان یزد در مورد ضرورت انتخاب استاندار گفت: استاندار نماینده عالی دولت در یک استان و رییس تمام مسئولان دولتی استان است، به همین دلیل انتخاب استانداری شایسته در شرایط فعلی بسیار حائز اهمیت است.
 
وی عنوان کرد: یک استاندار باید دارای برنامه جامع و تیم اجرایی کارآمد باشد و توانایی ایجاد هماهنگی بین تمام نیروهای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی استان را داشته باشد. همچنین از مناسبات اجتماعی، سیاسی، فرهنگی، علمی و پژوهشی استان شناخت دقیق داشته باشد و بر مبنای خرد جمعی تصمیم بگیرد.
 
به اعتقاد این فعال اقتصادی، یک استاندار خوب باید با حضور مستمر، فعال و پیگیر در استان برای رفع مشکلات و پیگیری مطالبات مردم داشته باشد، بزرگان و پیشکسوتان و نخبگان استان را ارج نهاده و محترم شمارد، از تنگ نظری و نگرش سلیقه‌ای پرهیز کند، تعامل و همفکری سازنده داشته باشد و از نیروهای شایسته، با تجربه و کارآمد موجود در بدنه اجرایی استان استفاده و این بدنه را تقویت کند.
 
کلانتر ادامه داد: این نماینده عالی دولت همچنین باید حقوق اقلیت‌ها و قومیت‌ها را محترم شمرده و از توانمندی‌های آنان استفاده کند و برای بهره‌وری منابع انسانی برنامه‌ریزی کند و منابع مالی را هدایت و جلوی اسراف منابع و رانت‌ها را بگیرد.
 
وی با بیان این که یک استاندار خوب باید قوی و مقتدر و دارای استقلال فکری باشد و از خواسته‌های جریان‌های سیاسی و اشخاص و گروه های متملق و رانت‌جو تاثیر نپذیرد، اظهار کرد: این مطالب بخش مهمی از ویژگی‌های عمومی یک استاندار کارآمد است اما استان‌های کشور به لحاظ اقلیم، اقتصاد، فرهنگ و قومیت تفاوت‌های زیادی دارند لذا در انتصاب عالی‌ترین مقام اجرایی برای آنها نمی‌توان از یک قاعده کلی پیروی کرد.
 
رییس خانه صنعت، معدن و تجارت استان در مورد شاخصه‌های مورد نیاز برای انتخاب استاندار برای یزد گفت: به این منظور باید ابتدا مختصری از ویژگی‌های استان یزد را بیان کنم تا مسیر روشنی جهت تعیین شاخص‌هایی برای انتخاب یک استاندار خوب و کارآمد بدست آید چرا که زمان باقیمانده تا پایان دولت دوازدهم تنها ۲.۵ سال است که شش ماه آخر نیز به مشغله‌های انتخاباتی سپری خواهد شد و تغییر عالی‌ترین سکاندار استان چنانچه با تدبیر صورت نگیرد، مردم نجیب یزد، بزرگترین بازنده بی‌تدبیری بوده و خواهند بود.
 
وی اضافه کرد: استان کویری یزد حدود ۱.۵ درصد از جمعیت و هشت درصد از مساحت کل کشور را به خود اختصاص داده است، بخش اعظم مساحت استان فاقد هرگونه مواهب طبیعی است و نبود و کمبود آب  منجر به مهاجرت گسترده به شهرها و نسبت بالای شهرنشینی ۸۶ درصدی شده است.
 
به گفته‌ی وی، نسبت اشتغال بالای ۴۰ درصد در مقایسه با ۳۶ درصد کل کشور گویای رتبه دوم کشوری  نسبت جمعیت شاغل به کل جمعیت بالای ۱۵ سال است ولی بازار نیروی کار و اشتغال استان یزد به میزان قابل ملاحظه‌ای تحت تاثیر مهاجرین ورودی به استان قرار گرفته به طوری که طی سال‌های اخیر، یزد دارای بالاترین نسبت مهاجرت خالص به جمعیت در سطح استان‌ها بوده است.
 
کلانتر با بیان این که در طی دوره ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۵ جمعیت شهر یـزد با ۱۷۹ هزار نفر افزایش (۴۱ درصد رشد) از ۴۳۲ هزار نفر به ۶۱۱ هزار نفر بالغ شد، عنوان کرد: فقدان اغلب مواهب طبیعی برای سکونت و فعالیت مردم و به تبع آن نبود مزیت‌هایی از قبیل موقعیت بندری و بازرگانی خارجی، دسترسی به منابع آب، وجود جنگل و مرتع و گردشگری طبیعت و مذهبی، موجب شده تا فعالیت مردم سختکوش استان بر روی فعالیت‌های تولیدی متمرکز شود.
 
وی گفت: همچنین ملاحظه می‌شود در شرایطی که ۳۲ درصد از اشتغال کشور مربوط به بخش صنعت است، استان یزد با سهم ۴۸ درصدی بخش صنعت از کل اشتغال دارای رتبه اول در بین استان‌هاست.
 
وی با تاکید بر این که سهم بالای صنعت از اشتغال استان که با ضریب بالای اشتغال جانبی و القایی توام است، نشانگر آن است که اشتغال و معیشت بخش اعظم جمعیت این استان به رونق صنایع بستگی کامل دارد، اظهار کرد: تلاش مستمر تولیدکنندگان و دیگر بخش‌های اقتصادی استان یزد منجر به بالاترین نسبت میزان بهره‌وری اقتصادی(بدون رانت منابع نفت، گاز، معدنی و انرژی) در بین ۳۰ استان کشور بجز پایتخت شده است.
 
رییس خانه صمت پیرامون مسئله اقتصاد استان یزد نیز اعلام کرد: استان یزد با تولید ناخالص ۱۹۰ هزار میلیارد ریال(۱.۹ درصد از کل کشور) در اوایل دهه ۹۰ دارای چهارمین رتبه استانی درآمد سرانه اقتصادی(البته پس از استان‌های متکی به رانت منابع نفت و گاز و انرژی بوشهر، کهکیلویه و بویر احمد و خوزستان) و میزان ۳۸ درصد بالای درآمد سرانه کشوری است.
 
وی همچنین در مورد وضعیت صنعتی استان گفت: از میان ۲۴ رشته صنعتی، استان یزد در ۶ رشته کانی غیرفلزی، ماشین‌آلات برقی، نساجی، فلزات اساسی، پلاستیکی و لاستیکی و کاغذی از سهم بالای میانگین خود برخوردار است.
 
وی ادامه داد: در میان رشته‌های صنعتی، صنایع انرژی‌بر کانی غیرفلزی و فلزات اساسی دارای رشد سریعی در سالهای اخیر بوده‌اند، به صورتی که سهم آنها از ۲۵ درصد کل درآمد اقتصادی صنعتی استان در قبل از دهه هشتاد به ۷۰ درصد در سال ۱۳۹۲ بالغ شده است. پس از صنایع کانی غیرفلزی و فلزات اساسی، رشته‌های مهم صنعتی استان یزد شامل غذایی، نساجی، ماشین‌آلات برقی، شیمیایی و لاستیکی و پلاستیکی است.
 
کلانتر با بیان این که مسلماً مطالب پیش گفته در خصوص وضعیت اقلیم، جمعیت، اقتصاد، معیشت، اشتغال و صنعت و چالش‌های استان یزد، ما را قادر می‌سازد تا به شاخص‌های اصلی اتنخاب یک استاندار ویژه برای استان دست پیدا کنیم، ابراز کرد: به نظر من شاخصه اصلی در انتخاب استاندار آینده، بومی یا غیربومی بودن نیست؛ هر چند نیروی بومی که ویژگی‌های تعهد، تخصص و راهبری را داشته باشد و نگاهش اقتصادی و توسعه‌گرا باشد در ارجحیت است، اما استانداری غیربومی دارای ارتباط خوب در مرکز و مجلس با نگاه اقتصادی که بتواند مشکلات مردم را حل کند و آشنایی خوبی با استان داشته باشد نیز گزینه مناسبی برای سکانداری استان است.
 
به گفته‌ی این فعال اقتصادی، تحقیقات صورت گرفته نشان می‌دهد در طی ۱۰۰ سال گذشته هرگاه حال صنعت استان یزد خوب بوده، شرایط رفاه مردم یزد نیز خوب بوده است و با این تفاسیر و با توجه به این که ۴۸ درصد اشتغال استان از ناحیه صنعت است، به استانداری نیاز داریم که به حوزه اقتصادی تسلط داشته باشد.
 
کلانتر گفت: موضوع دیگری که باید مسئولان برای انتخاب استاندار مد نظر قرار دهند زمان کوتاه استاندار بعدی برای مدیریت استان است و واقعیت این است که تنها ۲.۵ سال تا پایان دولت زمان باقی مانده و شش ماه نهایی نیز استاندار درگیر انتخابات ریاست جمهوری خواهد بود. از طرفی بین شش ماه تا یک سال زمان برای شناخت محیط استان و مسئولان وجود دارد و در نتیجه باید حتماً از گزینه آشنا با یزد که آگاهی و فعالیت در زمینه اقتصادی باشد، استفاده شود.
 
وی ادامه داد: در نهایت مهم‌ترین ویژگی استاندار آینده یزد را باید دید و نگاه و اشراف اقتصادی، داشتن کاریزما، ارتباطات قوی در پایتخت و توانایی بالای مذاکره و همچنین شناخت کافی از استان بدانیم.
 
رییس خانه صمت استان در مورد چالش‌های اصلی استان که استاندار باید برای آنها راه حل ارائه دهد، خاطرنشان کرد: عمده چالش‌های استان یزد را می‌توان آمار بالای بیکاری خصوصاً در میان زنان و مردان دارای تحصیلات عالی، کمبود شدید آب حتی آب شرب در پی سال‌ها خشکسالی، ناامنی و خرابکاری عمدی و ایجاد خسارت‌های بسیار زیاد مادی به خطوط انتقال آب و تنش موجود میان استان یزد با اصفهان و انفعال وزارت کشور و سایر نهادهای انتظامی و امنیتی در این خصوص و نبود استراتژی توسعه صنعتی دانست.
 
کلانتر در پایان نیز ضمن تقدیر از خدمات «محمود زمانی قمی» استاندار سابق یزد، افزود: همچنین نبود زیرساخت و برنامه جلب توریست با وجود جهانی شدن یزد و جاذبه‌های فراوان توریستی و وسعت زیاد و جمعیت کم استان و پایین بودن قدرت چانه‌زنی و تاثیر‌گذاری بر مجلس و دولت را از دیگر چالش‌های استان دانست که استاندار برای رفع آنها باید راه حلی بیابد
 
 
 
منبع:ایسنا یزد

بخش نظردهی بسته شده است..