شناسه خبر: 67846
منتشر شده در مورخ: ۹۷/۰۸/۲۸
ساعت: ۰۹:۱۷
سم سرطانزا در شیر مادر سلامت نوزادان را تهدید میکند
بازرس انجمن علمی بهداشت و ایمنی مواد غذایی ایران با بیان اینکه آلوده بودن شیرمادران به سم آفلاتوکسین خطر مسمومیت مضاعف را در پی دارد، گفت: سم سرطانزا در شیر مادران سلامت نوزادان را تهدید میکند
به گزارش یزدی نیوزدکتر«بهادرحاجی محمدی» با بیان اینکه یک نوع سم سرطانزا سلامت نوزادان تهدید میکند، اظهار کرد: محققان ایرانی آزمایشات مختلفی بر روی شیر ماردان انجام دادند که این نتایج نشان داد تعدادی از نمونههای شیرمادران ایرانی حاوی سم سرطانزا بوده است .
وی با اشاره به اینکه در مواردی آلودگی شیرمادران بین ۱ تا ۱۰ درصد گزارش شده است، گفت: نمونهها از شیرمادران ساکن در شهرهای مختلف نظیر تهران، شهرکرد، همدان، ساری، یزد و اصفهان گرفته شده است .
رییس مرکز تحقیقات سلامت و ایمنی غذای دانشگاه علوم پزشکی یزد با بیان اینکه آفلاتوکسین یکی از سموم قارچی خطرناک است که توسط نوعی کپک به نام آسپرژیلوس در مواد غذایی تولید میشود، افزود: این سم قارچی که سرطانزا است موجب آسیب شدید به اندام های کبد و کلیه میشود و بیشتر در انواع دانهها و غلات و خشکبار حضور دارد .
وی تصریح کرد: بانوانی که در مرحله شیردهی به نوزاد قرار دارند در صورتیکه غذاهای حاوی سم آفلاتوکسین را مصرف کنند، طی یک تا سه روز این سم در کبد مادر متابولیزه شده و سپس وارد شیر آنها میشود .
حاجی محمدی در ادامه با بیان اینکه شیر مادران نیز آلوده به آفلاتوکسین خواهد بود و این سم سرطانزا سلامت نوزادان را تهدید میکند، اظهار کرد: نوزادان در برابر سموم شیمیایی بسیار آسیب پذیرتر از بزرگسالان هستند زیرا اندامهای آنها تکامل یافته نبوده و قدرت سمزدایی بدن نوزادان بسیار کمتر است .
وی با اشاره به اینکه شیر تنها غذای نوزادان است، بیان کرد: در صورت آلوده بودن شیر مادران، نسبت دریافت سم به وزن بدن بسیار بالا خواهد بود و خطر مسمومیت مضاعف را در پی دارد .
مدیر گروه بهداشت و ایمنی مواد غذایی دانشگاه علوم پزشکی یزد با تاکیدبر اینکه مادران شیردار باید فقط از خشکبار و مغزیجات تازه تغذیه کرده و اکیدا از خوردن خشکبار کهنه، مانده، دارای شکستگی و یا خلل و فرج پرهیز کنند، گفت: اگر مغزها نظیر پسته، بادام و فندق طعم کهنگی داشته باشند و یا مزه آنها تلخ باشد احتمال آلودگی آنها به آفلاتوکسین زیاد خواهد بود .
وی با بیان این که سم آفلاتوکسین تحت شرایطی ممکن است در نانهای خشک وجود داشته باشد و لذا بهتر است طی دوره شیرداری از مصرف نان خشک تجاری کهنه و مانده اجتناب شود، اظهار کرد: نان گرم نباید داخل پلاستیک قرار داده شود زیرا تعریق نان احتمال رشد کپک و تولید سم آفلاتوکسین را افزایش میدهد بنابراین بهتره است نان در منزل داخل پارچه در محل خشک و خنک و به دور از تابش مستقیم نور قرار داده شود .
حاجی محمدی با اشاره به اینکه انواع میوههای خشک نظیر زردآلو، انجیر، کشمش و توت خشک باید همواره به صورت تازه و به قدر نیاز تهیه شوند، تاکید کرد: افراد از خوردن میوههای خشک کهنه و مانده اکیدا اجتناب کنند و آنها را برای مدت طولانی در منزل نگهدارند زیرا رطوبت باعث رشد کپک و تولید سم آفلاتوکسین در مواد غذایی میشود.
وی با بیان اینکه مادران شیرده اگر هرگونه خرد شدگی، زدگی، و یا شکافتگی غیر طبیعی در بافت میوههای خشک دیدند باید از مصرف آنها خودداری کنند، خاطرنشان کرد: در چنین مواردی احتمال آلودگی به این سم سرطانزا زیادتر است .
این مسئول در پایان گفت: پس از اینکه غذای آلوده توسط مادران شیرده به مصرف میرسد این سم حداکثر تا سه روز در شیر آنها وجود خواهد داشت به عبارت دیگر اگر تغذیه مادر با غذای آلوده ادامه پیدا نکند، دیگر این سم سرطانزا در شیر آنان وجود نخواهد داشت .
منبع:ایسنا یزد
بخش نظردهی بسته شده است..