شناسه خبر: 66621
منتشر شده در مورخ: ۹۷/۰۷/۰۱
ساعت: ۰۹:۴۱
سایهی آلودگیهای زیستمحیطی بر سر مهمترین منابع آبی یزد
ترانشههای حاصل از برداشت شن و ماسه در محدوده مهمترین منابع آب زیرزمینی استان در حالی به محلی برای تخلیه غیرقانونی و شبانه نخالههای صنعتی و شیمیایی در نبود نظارت دستگاه های متولی تبدیل شده که هنوز برنامه مشخصی از سوی مسئولان استان در این باره مشاهد نمی شود .
به گزارش یزدی نیوزمعادن و کارگاه های شن و ماسه یکی از مهمترین عوامل تخریب محیط زیست و منابع طبیعی، هستند به طوری که در بسیاری از این فعالیتها و برداشتها شاهد آلودگیهای زیست محیطی در مناطق مربوطه هستیم .
این فعالیتها گاهاً علاوه بر ایجاد آلودگی منابع آب زیرزمینی باعث تاثیراتی سوء در هوای این مناطق میشود که این موضوع، در استان صنعتی و کم آب یزد از حساسیت های بالاتری برخوردار است .
متاسفانه در برخی موارد این برداشتها نیز بدون نظارت قانونی و زیست محیطی صورت میگیرد که نمونه آن برداشت شن و ماسه در محدودهای آبرفتی به وسعت پنج کیلومتر مربع با عمق ۱۰ متر در نزدیکی روستای شحنه در مسیر جاده خضرآباد یزد است که اکنون ترانشه های حاصل از آن به محلی برای تخلیه شبانه و غیرقانونی نخاله های صنعتی و شیمیایی تبدیل شده است .
نکته حائز اهمیت در مورد این قبیل برداشت ها این است که به ازای هر تن برداشت شن و ماسه از این اماکن تنها ۴۰۰ تومان به دولت پرداخت میشود و هر تن از این مصالح طبیعی برداشت شده در بازار آزاد، با قیمتی بیش از ۶۰ هزار تومان عرضه می شود .
به گفته برخی از کارشناسان، ترانشه های ایجاد شده در این محل که به بافت های درشت دانه رسیده، تقریباً بر روی مهمترین و بهترین منابع آب زیرزمینی استان یزد قرار گرفته و بارش باران یا بروز سیلاب های فصلی در این منطقه با توجه به تخلیه ضایعات صنعتی می تواند منجر به نفوذ آلودگیهای شیمیایی به ویژه فلزات سنگین به منابع آب شرب استان شود .
از طرفی ذرات رس، گوگرد، کربن، آرسنیک و روی به صورت میکرونی در هنگام برداشت شن و ماسه در این قبیل اماکن، وارد هوا میشوند و آلودگیهای زیست محیطی را به همراه دارند .
«جعفر اسماعیلی پور» معاون حفاظت و امور اراضی منابع طبیعی استان یزد در گفت و گو با خبرنگار ایسنا- منطقه یزد، با اشاره به مشکل به وجود آمده در اراضی منطقه بالا دست روستای شحنه، بیان می کند: بحث تخلیه نخاله ها در این منطقه از مدت ها قبل مطرح بوده لذا قرار است که موضوع در جلسه ای با معاونت عمرانی استانداری مطرح و مورد بررسی قرار گیرد .
وی اضافه میکند: مقرر است که در این جلسه علاوه بر معاون عمرانی استاندار، دیگر متولیان امر مانند نماینده اداره مسکن و شهرسازی، محیط زیست و شهرداری نیز دعوت شوند تا پس از تصمیمگیری در این مورد با افراد خاطی در این موضوع برخوردهای قانونی و لازم انجام شود .
این مسئول در مورد مجوزهای صادر شده در این مورد، تصریح می کند: وضعیت مجوز برداشت کنندگان این منطقه باید جهت مدیریت و جلوگیری از تخلفات در این مورد بررسی و تعیین شود .
وی با اشاره به تخلیه ضایعات به صورت غیرقانونی و بدون حضور مسئول ناظر، میگوید: قبل از تخلیه هیچ نیرویی به عنوان ناظر در محل مذکور وجود ندارد تا دارا بودن مجوز این افراد بررسی شود و نظارت نیروهای گشت اداره کل منابع طبیعی استان نیز به صورت دائمی نیست .
اسماعیلی پور در مورد مسئولیت حوزه مسکن و شهرسازی استان در این مورد نیز بیان می کند: اداره کل مسکن و شهرسازی هم یکی از متولیان و ناظران بخشی از اراضی این منطقه محسوب می شود که به صورت مشارکتی با اداره منابع طبیعی در زمینه حفاظت از این قبیل مناطق فعالیت میکند .
ولی «محمدرضا نقصان محمدی» مدیرکل راه و شهرسازی استان در رابطه با مسئله تخلیه زباله های شیمیایی و صنعتی و برداشت شن و ماسه از این محدوده می گوید: این موضوع در حوزه وظایف ادارات منابع طبیعی است و راه و شهرسازی در این رابطه دخیل نیست ولی با این وجود از آنجایی که این منطقه جزو اراضی ملی محسوب می شود باید پس از بررسی کروکی دقیق، محدوده آن مورد بررسی قرار گیرد .
سرهنگ «علیرضا خالقی» فرمانده یگان حفاظت از اراضی اداره کل راه و شهرسازی استان یزد هم در این رابطه به خبرنگار ایسنا- منطقه یزد، می گوید: این محل به احتمال زیاد در حوزه وظایف منابع طبیعی محسوب می شود ولی مجوزهای برداشت شن و ماسه از این قبیل اماکن از سوی سازمان صنعت، معدن و تجارت و معاونت عمرانی استانداری صادر می شود .
وی ادامه میدهد: حفاظت از اراضی محدوده شهری بر عهده اداره کل راه و شهرسازی است ولی اداره کل منابع طبیعی مدعی محافظت از این منطقه است و مکاتباتی نیز در این مورد صورت گرفته و خواهان جلوگیری از مشکلاتی مانند مورد مذکور هستیم .
فرمانده یگان حفاظت راه و شهرسازی خاطرنشان می کند: از مسئولان مربوطه میخواهیم تا در صورت صدور هرگونه مجوزی مانند مجوزهای برداشت شن و ماسه، هماهنگی لازم با دیگر دستگاه های متولی مانند محیط زیست، منابع طبیعی و راه و شهرسازی صورت گیرد تا مشکلات این چنینی را به دنبال نداشته باشد .
«ایرج قانع» مسئول تیم عملیات یگان حفاظت مسکن و شهرسازی در منطقه جاده خضر آباد و روستای شحنه نیز با بیان این که مشکل اصلی تنها برداشت شن و ماسه نیست، تصریح می کند: برخی افراد شبانه اقدام به تخلیه نخالههای شیمیایی و صنعتی در این محدوده می کنند ولی با این حال هنوز این موضوع مشخص نشده است .
به گفته وی، هر چند مسیری در اراضی کوثر به محل تجمع نخالههای ساختمانی تبدیل شده و با این موضوع برخورد میشود ولی تاکنون از محل دقیق مشکل مطرح شده، اطلاعی ندارم .
«علی گل آقایی» معاون معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان نیز در گفتوگو با خبرنگار ایسنا- منطقه یزد، با اشاره به این که دیگر مجوزی برای برداشت شن و ماسه صادر نمیشود، اظهار میکند: تنها مجوزهای قبلی که از سوی دفتر فنی استانداری در دولت های گذشته صادر شده، در صورت وجود ذخیره و موافقت آب منطقهای تمدید میشود .
وی ادامه میدهد: مجوزهای برداشت شن و ماسه برای طرح های عمرانی از قبیل راهآهن، جادهسازی و دیگر موارد نیز با موافقت ارگانهای ذیربط به صورت برداشت های محدود و موقتی صادر می شود .
به گفته وی، مجوز برداشت شن و ماسه در سامانه کاداستر پیش بینی نشده است و صرفاً جهت طرح های عمرانی و در صورت تایید ارگان های ذیل ماده ۲۴، به صورت برداشت های محدود و موقتی صادر میشود .
این مسئول با اشاره به تخریبهای حاصل از برداشت شن و ماسه، میگوید: طبق ماده ۲۴ قانون معادن، اخذ هرگونه مجوز برداشت یا پروانه اکتشاف مستلزم استعلام و موافقت ارگانهای مربوطه است .
گل آقایی خاکبرداریهای مناطق کوره های آجرپزی به ویژه در منطقه روستای شحنه که منجر به ایجاد قرضه هایی برای تخلیه نخالههای صنعتی شده را از نظر زیستمحیطی مشکلساز میخواند و نظارت بر تخلیه این نخاله ها را در حوزه کاری شهرداری عنوان میکند.
منبع:ایسنا یزد
بخش نظردهی بسته شده است..