کارشناس نیروی انتظامی یزد:

ریشه تمام ناهنجاری‌های اجتماعی در نحوه عملکرد خانواده است

کارشناس مرکز مشاوره نیروی انتظامی استان یزد گفت: ریشه تمام ناهنجاری‌های اجتماعی در نحوه عملکرد خانواده است بنابراین هر کدام از اعضای خانواده باید به نقش صحیح و درستی که در زندگی باید داشته باشند، واقف و آگاه شوند .

به گزارش یزدی نیوزسروان «مسلم حسن‌خانی» اظهار کرد: تحقیقات نشان می‌دهد اکثر بزهکاری‌ها و رفتار ضداجتماعی کودکان و نوجوانان از روابط نامساعد، اختلافات و نابسامانی‌ها و ناسازگاریهای زناشویی یا آسیب‌هایی همچون اعتیاد، طلاق و مفاسد اخلاقی نشات می‌گیرد و خانواده نقش اساسی را در بروز انحرافات اجتماعی ایفا می‌کند . 

 
وی با اشاره به نقش خانواده در سلامت روانی فرزندان گفت: خانواده در طی نخستین سال‌های زندگی کودک بر اثر تماس نزدیک و دائمی با او نقش قابل ملاحظه‌ای در شکل‌گیری شخصیت و رفتار وی دارد.
 
حسن‌خانی که در جمع کارمندان دانشگاه یزد سخن می‌گفت، افزود: محیط گرم و دوستانه خانواده که در آن پدر و مادر و اعضای دیگر خانواده دارای روابط خوب و صمیمانه هستند معمولا کودکانی سالم، با شخصیتی مثبت و فعال بار می‌آورد و بازتاب عشق و علاقه خانوادگی را به صورت کار و کمک به دیگران بروز می‌دهد . 
 
وی تصریح کرد: در خانواده‌های از هم پاشیده، زندگی در محیط‌های آلوده و منحرف کننده، عدم مراقبت دقیق والدین، بی توجهی به امر تعلیم و تربیت فرزندان، ‌تعارض‌ها و اختلال‌های خانوادگی و کانون سرد و بی روح و عاطفه خانواده اساس کجروی‌ها را در کودکی پایه‌گذاری می‌کند و اثرات نامطلوبی بر کجروی فرزندان دارد . 
 
وی دربخش دیگری از سخنان خود گفت: توسعه دنیای صنعتی و غرق شدن انسان‌ها در معضلات و مشکلات ناشی از شرایط موجود، افزایش آسیب‌های اجتماعی و سردرگمی و گاهی احساس ناتوانی در برخورد با پیامدهای تکنولوژی، آثار و عواقب شومی را به دنبال داشته است که یکی از مهمترین و شکننده‌ترین عوامل بروز آسیب‌های اجتماعی، معضلات، مشکلات رفتاری، روحی و روانی انسان‌ها را می‌توان در آشفتگی و فروپاشیدگی خانواده‌ها در اثر نابسامانی خانوادگی و ترک رسالت تربیتی فرزندان از سوی والدین جستجو کرد . 
 
آسیب‌شناسی اجتماعی در خانواده
 
حسن‌خانی اظهار کرد: توقع بیش از توان فرزندان، بدرفتاری بسیاری از خانواده‌ها، عدم توجه و عدم وقوف و آگاهی به شیوه‌های ارتباطی سالم و صحیح اعضای خانواده،‌ ناآشنایی با خواسته‌ها و نیازهای کودکان،‌ نوجوانان، ناتوانی در فراهم کردن کانونی گرم و با نشاط در خانواده و ناتوانی در شکوفایی استعداد و توانمندی فرزندان باعث ایجاد آسیب‌هایی در خانواده خواهد شد . 
 
وی در ادامه با تاکید بر این که خانواده به عنوان اولین هسته اجتماعی باید فضای مناسبی را برای تمرین و تجربه اندوزی فرزندان و آموزش مهارت‌هایی برای اداره امور اجتماعی از سوی فرزندان فراهم آورد، بیان کرد: فرزند خانواده‌هایی که نسبت به فرزندانشان بی تفاوت هستند به علت عدم مواجهه با موانع در زندگی، زمانی که وارد جامعه می‌شوند به خاطر نداشتن تجربه کافی، به راحتی تسلیم شرایط محیطی شده و شخصیت شکننده‌ای خواهند داشت . 
 
به گفته این کارشناس نیروی انتظامی استان، کودکان محصول خانواده گسسته نیز افرادی افسرده، مضطرب، دچار احساس سردرگمی در زندگی، دارای اختلالات شناختی و هیجانی با رفتارهای ضداجتماعی هستند . 
 
وی با اشاره به اهمیت ارتباط موثر والدین با فرزندان، گفت: فرزندان در این خانواده‌ها احساس آرامش، شادی و رضایت داشته و برای خود و دیگران ارزش قائل هستند، دارای ذهن خلاق هستند،‌ با مشاهده موفقیت‌ها احساس عزت نفس کرده و بر تلاش خود می‌افزایند، نه هیجانی و نه ناامیدند، از خودشان انتظار واقعی دارند، به خودشان دروغ نمی‌گویند، باور دارند که مورد احترام و قبول دیگران هستند، نسبت به خود صریح و روراست هستند و در یک کلام از اعتماد به نفس و عزت نفس بالایی برخوردارند . 
 
اثرات سوء وجود خلاء عاطفی در خانواده
 
حسن‌خانی از جمله اثرات وجود خلاء عاطفی در خانواده را ناکامی یا محرومیت‌های کودکان در ارضای نیازهای اصلی از علل بزهکاری آنان عنوان کرد و افزود: کودک ناکام هنگامی که می‌کوشد تا خود را از عدم تعادل عاطفی رهایی بخشد به طور ناخودآگاه دو راه بیشتر در پیش ندارد: بزهکاری و روان نژندی . 
 
وی ادامه داد: انتخاب این دو بستگی دارد به اینکه فشارها و نیروهای سرکوب کدامیک بر دیگری فائق آید. اگر تمایلات سرکوب شوند روان نژندی بروز می کند و اگر کودک امکان مقاومت در برابر فشار محیط را از دست بدهد و بتواند خود را ارضا کند لاجرم دست به جنایت می‌زند . 
 
حسن‌خانی در ادامه پنج عامل برای داشتن یک خانواده موفق را شامل محبت و پذیرش را در خانواده خود ایجاد کنید، سعی کنید زندگی خانوادگی تان آهنگ مشخصی داشته باشد، رسوم و سنت‌هایی را در خانواده خود برقرار کنید، در روابط خود نقش فعالی داشته باشید و چگونگی مقابله با بحران‌ها را یاد بگیرید، دانست.
 
این کارشناس مرکز مشاوره نیروی انتظامی یزد در پایان هم راهکارهای کاهش آسیب های اجتماعی در خانواده را آموزش درست اندیشیدن و درست فهمیدن به فرزندان، آموزش توانایی اجتماعی شدن و آشنایی با ارزش‌ها و قوانین و مقررات اجتماعی به فرزندان و کمک برای تکمیل رشد اجتماعی آنها،‌ تقویت مهارت فرزندپروری والدین و یادگیری نظم قاطعانه و اجرای آن برای فرزندان، مورد توجه و احترام قرار دادن فرزندان و واداشتن فرزندان به پذیرش خود با همه کمبودهایشان عنوان کرد.
 
 
 
منبع:ایسنا یزد

بخش نظردهی بسته شده است..