شناسه خبر: 64906
منتشر شده در مورخ: ۹۷/۰۴/۰۳
ساعت: ۲۲:۴۶
کوچکهای مهم برای ارتقای سلامت اجتماعی استان
ششمین نشست کانون تفکر سلامت اجتماعی با موضوع مدل مفهومی مسائل و آسیبهای اجتماعی استان و راهکارهای آن در پردیس آزادی دانشگاه یزد برگزار شد.
به گزارش یزدی نیوز«حسین افراسیابی» دبیر کانون تفکر سلامت اجتماعی در ششمین نشست کانون تفکر سلامت اجتماعی استان، با مروری بر اهم مباحث مطرح شده در نشست پنجم کانون، دستور کار این جلسه را «بررسی مدل مفهومی تلفیقی و نهایی کردن اولویتها» اعلام کرد.
مدل مفهومی مسائل و آسیبهای اجتماعی استان یزد
«سید محسن موسوی» عضو هیئت علمی دانشگاه یزد، مزیت این مدل را در توجه به نقاط قوت اجتماعی یزد و در نظر گرفتن پویایی های نهادی (دولت، دین، اقتصاد، خانواده، آموزش و فراغت) دانست.
دکتر «افراسیابی» نیز اهمیت دادن این مدل تلفیقی به بسترهای تاریخی و فرهنگی استان در بروز آسیبها و ایجاد قوت ها را یکی از مهمترین مزیت های آن دانست که علیرغم وجود برخی ضعفها، مدل را به چارچوبی مناسب برای تحلیل تبدیل کرده است .
پیشنهادها و راهکارها
دکتر «سعید عطار» عضو هیئت علمی دانشگاه یزد، با نقد تمرکز این مدل بر یک باور خطا که همه آسیبهای اجتماعی موجود، مرتبط با فرآیند توسعه و نوسازی هستند، برخی از آسیبها از جمله خشونت را دارای ریشههای عمیق تاریخی دانست که در دوران گذشته با اینکه چه بسا فراگیرتر بود اما به دلیل فقدان امکان بیان شدگی و ضعف فردیت و آگاهی از حقوق شهروندی، کمتر بروز بیرونی پیدا میکرد.
«رقیه کرمانیان» مدیرکل امور بانوان استانداری نیز با طرح پیشنهاد توجه به آسیبها از دیدگاه جامعه، بر این نکته تاکید کرد که جامعه امروزی در رابطه با مسائل و آسیبهای اجتماعی، انتظار ورود و اقدام صریح حکومت را دارد در حالی که بسیاری از آسیبها، ازسوی خود مردم و تشکلهایشان قابل رفع است.
«مجید نعیم» یاوری رئیس مرکز تحقیقات کاربردی نیروی انتظامی یزد پیشنهاد داد با سطح بندی متغیرهای مورد بررسی در این مدل، بهتر است در بررسی هر کدام از موضوعات، مدل نیز مورد اصلاح قرار گیرد.
«محمد مهدی زاده اردکانی» دستیار مدیرکل دفتر امور اجتماعی استانداری یزد نیز پیشنهاد توجه به جامعه شناسی اقلیمی با توجه به عصر پسا توسعه کنونی و ویژگیهای اکولوژیکی و نقش بحرانهای زیست محیطی برای استان را مطرح کرد.
دکتر«سیدرضا جوادیان» عضو هیئت علمی دانشگاه یزد، توجه به خانواده به عنوان کانون همه مباحث مربوط به آسیبها و سلامت اجتماعی را مهم دانسته و پیشنهاد کرد، در همه مباحثی که کانون تفکر، اهمیت خانواده در نظر گرفته شود.
دکتر «وهاب علینیا» رئیس مرکز تحقیقات آسیبهای اجتماعی اداره کل بهزیستی یزد نیز تقابل سنت و مدرنیته را به عنوان ریشه بسیاری از مشکلات استان مورد تحلیل قرار داد و پیشنهاد توجه ویژه به انگاره های فرهنگی فعلی جامعه و انجام برخی اصلاحات شکلی در این مدل را مطرح کرد.
دکتر افراسیابی روابط غنی، با کیفیت و پایدار را به عنوان شاه کلید سلامت اجتماعی معرفی و ارتقای سلامت اجتماعی و دستیابی به جامعه فعال، خلاق و سرزنده را مستلزم توجه به محورهای مهارت، شورجمعی و بستر اجتماعی و فرهنگی مناسب مبتنی بر فعالیت عرصه عمومی دانست. به گفته وی، شهر و استان ما نیازمند «شور با هم بودن» است.
وی همچنین بحران در روابط اجتماعی را مهمترین آسیب اجتماعی استان و بهبود وضعیت این حوزه را منوط توجه به فرهنگ سازی در زمینه سلام کردن، گفتگو و لبخند و ایجاد ارتباط با جامعه دانست. دکتر سمانه اسعدی عضو هیئت علمی دانشگاه یزد نیز پس از برشمردن تاثیرات روحی و جسمی حاصل از لبخند برای افراد، اظهار کرد: که با ترویج شور با هم بودن باید در زمینه «شعور برای هم بودن» نیز در جامعه فرهنگ سازی صورت گیرد .
این مسئول همچنین نظریات اخیر روانشناسی در زمینه دایره اثرگذاری مسئله «توجه به مرگ» به عنوان یک اضطراب جمعی در حوزه سلامت اجتماعی، کار در این حوزه را منجر به بروز بهترین رفتار در حوزه اجتماعی دانسته و اظهار داشت که تمام تعاملات با فکر سالم قابل اصلاح هستند.
سرگرد«نعیم یاوری» با استقبال از این ایده پیشنهاد طرح این ایده به مدارس استان را مطرح کرد. به گفته وی حتی می توان، زنگ لبخند را نیز در مدارس اجرا کرد.
دکتر عطار نیز پس از بررسی تجربه جنبش همبستگی لهستان در اجرای ایده های ساده اما اثربخش برای تقویت همبستگی اجتماعی، چالشهای پیش روی اجرای این قبیل ایده ها را افتادن آنها به دام سطحی نگری و شعاری شدنشان دانست.
در ادامه دکتر موسوی، لبخند را به عنوان نمودی بیرونی از شادی درونی و شیوهای برای بروز حال خوب توصیف کرده و پیشنهاد داد کانون راهکارهای ترویج «حالِ خوب» را با دقت شناسایی و در جامعه نشر دهد.
عذرا ذاکری کارشناس امور اجتماعی استانداری یزد نیز پس از برشمردن بازخوردهای مثبت ناشی از توجه به مباحث مرتبط با لبخند و سلام در جامعه، ساختار نامناسب موجود را بررسی و در مورد ضرورت بسترسازی در این زمینه نکاتی را مطرح کرد.
اولویتها و محورهای مورد بحث در کانون
در ارتباط با اولویتها و محورهای کانون، دکتر اسعدی پیشنهاد کار بر روی هویت فردی و اجتماعی، طلاق، خیانت و روابط فرازناشویی، خشونت و پرخاشگری؛ زهره چمنی از شرکت رویش ماندگار ایساتیس پیشنهاد کار بر روی سرمایه اجتماعی با تکیه بر نقش NGO ها و مسئولیت اجتماعی بنگاهها و سازمانهای اقتصادی؛ ذاکری پیشنهاد توجه به مهارتهای اجتماعی؛ دکتر کرمانیان پیشنهاد کار بر روی طلاق، اعتیاد و گفتگو؛ دکتر عطار پیشنهاد توجه به دوقلوهای مفهومی و آسیبها-سلامت اجتماعی؛ دکتر موسوی پیشنهاد کار بر روی نقش گفتگو و تعامل اجتماعی و راهکارهای ترویج نشاط و فراغت اجتماعی؛ دکتر علی نیا پیشنهاد کار بر روی خشونت و پرخاشگری، طلاق و اعتیاد با در نظر گرفتن بسترهای فرهنگی موجود؛ دکتر جوادیان پیشنهاد کار در زمینه شفقت و مهرورزی، مهاجرت و رفتارهای مطلوب؛ سرگرد نعیم یاوری پیشنهاد کار بر روی سرقت، اعتیاد و طلاق و آقای مهدی زاده اردکانی پیشنهاد کار بر روی خشونت، اعتیاد و طلاق را مطرح کردند.
در انتهای جلسه دکتر افراسیابی با توجه به مباحث مطرح شده در جلسه، «خشونت»، «مهاجرت»، «مشارکت و یکپارچگی اجتماعی»، «خانواده»، «فراغت»، «توسعه و سلامت اجتماعی» و «اعتیاد» را به عنوان "محورهای اصلی کانون" و «انواع خشونت، شفقت و مدارا»، «گفتگو، مسئولیت اجتماعی، شهروندی، مراقبت اجتماعی، مهارتهای اجتماعی، رفتارهای مطلوب اجتماعی»، «طلاق و ازدواج»، «نشاط اجتماعی، فضای عمومی، رسانه و فضای مجازی» را به عنوان "محورهای فرعی کانون" بیان کرد .
منبع:ایسنایزد
بخش نظردهی بسته شده است..