شناسه خبر: 63138
منتشر شده در مورخ: ۹۷/۰۱/۰۳
ساعت: ۱۸:۳۶
خوراکیها، شیرینیها و غذاهای نوروزی در ابرکوه
پذیرایی از میهمانان نوروزی باخوراکیها و شیرینیهای خاص از جمله چنگال سییَن، آش وُنگِرُک، گردو و بادام آب گُشا، از آداب و رسوم قدیمی مردم ابرکوه است.
به گزارش یزدی نیوزدر گذشته مردم ابرکوه آداب و رسوم خاصی برای استقبال از نوروز داشتند که یکی از آنها آماده کردن شیرینیها و خوراکیهایی بود که بعضاً تهیه آن از یک ماه قبل آغاز میشد.
نکته حائز اهمیت این است که زنان ابرکوهی تمام خوراکیها و اقلام سفره هفت سین را نیز برخلاف امروزه که تمام آنها از فروشگاهها خریداری میشود، خود تهیه میکردند.
«چنگال سییَن»
چنگال سییَن اصلیترین شرینی نوروزی ابرکوه بود که مراحل تهیه آن از اول اسفند آغاز میشد، بدین ترتیب که ابتدا مقداری گندم را در آب قرار میدادند تا جوانه بزند و بعد از چند روز، گندمهای جوانه زده بر روی پارچهای تمیز در آفتاب پهن میشد تا کاملا خشک و برای آسیاب و تبدیل شدن به آرد آماده شود.
سپس از آرد حاصله با مخلوطی از آب، هِل سابیده شده، سیاهدانه، رازیانه و دارچین، خمیری تهیه و در تنورهای گِلی که آتشی از هیزم در درون آن بود، به نانهای کوچک تبدیل میشد.
نان مذکور که حالت چسبندگی داشته و هنوز گرم بود، در یک ظرف بزرگ با آب، شیره انگور (ماده شیرینکننده اصلی شیرینیهای قدیم)، زعفران، گلاب، ارده، گردو و پسته، مخلوط و آن قدر ورز داده میشد تا همه مواد به خوبی با هم ترکیب شود.
در نهایت چنگال سین که تقویت عمومی بدن، رفع ضعف و بیحالی، انرژی زا، اشتها آور و تاثیر جلوگیری از بیماریهای مفصلی و ارتروز از جمله خواص آن بود، برای قرار گرفتن در سفره هفت سین آماده به دست میآمد.
«نان شیرین»
نان شیرین، یکی دیگر از شیرینیهایی بود که در خمیر آن از آرد، شکر، زردچوبه و برخی طعمدهندههای طبیعی تهیه و گاهی به جای آب در آن از شیر استفاده میشد.
این شرینی در تنور گِلی با آتشِ هیزم پخته و روی آن با «تخم خرفه» که تصفیهکننده خون و تسکیندهنده تشنگی است و میتواند برای رفع سرفه مفید باشد، تزئین میشد.
این نوع نان معمولاً به صورت خشک شده در سفره هفت سین قرار میگرفت.
آش «هفت تخمه یا وُنگِرُک»
آش «هفت تخمه یا وُنگِرُک» با ترکیبی از هفت دانه گیاهی (گندم، جو، ذرت، نخود، لوبیا، عدس و ماش) در اسفند طبخ میشد زیرا مردم ابرکوه باور داشتند که خوردن این آش در اسفند آنان را از خطر نیش حشرات گزنده در سال جدید مصون میکند.
آش رشته شنبه اول سال هم از دیگر غذاهایی بود که رشته آن را زنان در خانه تهیه میکردند.
آجیلهای سنتی ابرکوه
«بِرِشتَک» یکی از آجیلهای مردم ابرکوه بود که برای تهیه آن گندم را در آب و نمک میجوشاندند و چندین روز در آفتاب خشک میکردند. سپس گندم ها را روی تابهای برشته کرده یا در اصطلاح محلی «بو می دادند» و در نهایت پس از مخلوط کردن با شاهدانه و کُنجِد به عنوان آجیل عید استفاده میکردند.
گردو و بادام آب گُشا» هم از سه ماه قبل از عید آماده میشد تا در سفره هفت سین ابرکوهیها قرار گیرد به این نحو که کوزههای کنار خانهها پر از آب، آویشن و نمک میشد و گردو بادامها با پوست داخل آن ریخته میشد.
شب عید که فرا میرسید، پوست گردو و بادامها را شکسته و از مغزهای تازه آنها استفاده کرده و این تازگی را به فال نیک گرفته و میگفتند: «با سال جدید میوه کهنه هم نو شد.»
منبع:ایسنایزد
بخش نظردهی بسته شده است..