شناسه خبر: 62815
منتشر شده در مورخ: ۹۶/۱۲/۱۵
ساعت: ۱۴:۲۵
سرو ۴۵۰۰ ساله ابرکوه در انتظار ثبت جهانی است
یکی از 125 اثر تاریخی، فرهنگی، طبیعی و معنوی شهرستان ابرکوه که در فهرست میراث ملی نیزثبت شده، درخت سرو 4500 ساله ای است که به دلیل قدمت و اهمیت این اثر ، ثبت جهانی آن ضروری به نظر می رسد.
به گزارش یزدی نیوزاین گونه گیاهی که یکی از قدیمی ترین موجودات زنده جهان محسوب می شود، با گذشت ۴۵ قرن همچنان شاداب و سرسبز است و در عرصه بیابانی استان یزد، مقاوم و استوار ایستاده و جهانیان را شگفت زده کرده است.
سرو ابرکوه از مهمترین جاذبه های استان یزد به شمار می رود و در طول سال به خصوص در تعطیلات نوروزی و تابستان مسافران و گردشگران زیادی از داخل و خارج کشور از این جاذبه طبیعی دیدن می کنند.
الکساندر روف دانشمند روسی عمر این درخت را چهار تا چهار هزار و ۵۰۰ سال تخمین زده است.
روز درختکاری و آغاز هفته منابع طبیعی(۱۵الی ۲۱اسفند ماه) مناسبتی است که می توان در آن توجه مسئولان و مردم را به جاذبه های طبیعی و به خصوص حفاظت از جاذبه های کهنی مانند سرو ابرکوه جلب کرد.
رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور که ۱۴ بهمن ماه گذشته به ابرکوه سفر کرده بود، در جریان بازدید از سرو کهنسال این شهر با تبیین قابلیت های ثبت جهانی این جاذبه طبیعی، به خبرنگار ایرنا گفت : برای ثبت جهانی آثار کشورها، سهمیه مشخص شده که سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد( یونسکو) آن را تعیین می کند، اما در عین حال برای ثبت جهانی این اثر طبیعی تلاش خواهد شد.
علی اصغر مونسان افزود: ثبت این درخت در فهرست آثار جهانی با توجه به قدمت آن علاوه بر مزایایی که برای کشور دارد، زمینه رونق هرچه بیشتر صنعت گردشگری در شهرستان ابرکوه را فراهم می کند.
همچنین معاون محیط طبیعی، اداره کل حفاظت محیط زیست یزد نیز در این خصوص گفته بود: برای بهسازی و فضاسازی اطراف این درخت تاکنون ۶ میلیارد ریال از محل بودجه های دولتی هزینه شده است .
حسن اکبری افزود: سرو ابرکوه به عنوان یک اثر طبیعی، شهرت جهانی دارد و برای گردشگران خارجی و داخلی جالب توجه است.
وی با بیان اینکه درخت یادشده به عنوان تنها اثر طبیعی استان در فهرست آثار طبیعی ملی ثبت است، افزود: شرایط و مدارک کافی برای ثبت جهانی این اثر وجود دارد و موضوع در حال پیگیری است.
معاون اداره کل حفاظت محیط زیست استان یزد نیز یادآور شد: تاکنون ۶۰ درخت دیر زیست طبیعی در استان شناسایی شده که معروف ترین آنها که شهرت جهانی دارد، سرو ابرکوه است.
محمد کاظمی نسب، فرماندار ابرکوه نیز با تاکید بر ثبت جهانی سرو این شهر چاپ تصاویری از آن روی اسکناس یا لباس تیم های ورزشی را مورد تاکید قرارداد.
سرو ابرکوه جاذبه ای منحصر به فرد است که در طول عمر خود شاهد حوادث تلخ و شیرین تاریخی زیادی بوده و گویی در نخستین لحظه با بیننده زبان به سخن می گشاید و حکایت عمر طولانی خود را همراه با ترنم مرغانی که در شاخسار پر پیچ و خمش لانه نهاده اند، بازگو می کند.
حمدالله مستوفی در کتاب نزهت القلوب که به سال۷۴۰ هجری قمری تالیف کرد، در باره این درخت نوشت: در ابرکوه سروی است که شهرتی جهانی درد، چنانچه سرو کشمیر و بلخ شهرتی داشته، اکنون این از آن بلندتر و بزرگتر است .
برخی مورخین معتقدند نهال این درخت را « یافث» پسر نوح غرس کرد و این درخت از نوع سروهای مدیترانه ای است و ارتفاع آن ۲۵ متر و دور تنه آن ۱۱.۵ متر است.
سرو ابرکوه شانزدهم تیرماه ۱۳۸۶ به شماره ۳ و به عنوان سومین اثر طبیعی ایران در فهرست آثار ملی ثبت شد و همچنین به عنوان یک اثر طبیعی در سال ۱۳۸۲ در شورای عالی حفاظت محیط زیست ثبت شد.
ابرکوه با توجه به قرار داشتن در مسیر طریق الرضا(ع)، جاده ابریشم و منزلگاه امام رضا (ع) یکی از ۱۴ شهر نمونه گردشگری کشور است.
این شهرستان ۴۰۰ اثر تاریخی دارد که می توان از منزلگاه امام رضا(ع)، خانه های قدیمی، قلعه های تاریخی، مسجد جامع، خانه آقازاده، کوه گنبد عالی و سرو آن به عنوان مهم ترین جاذبه ها یاد کرد.
این شهرستان در مرز استان های اصفهان، فارس و یزد که به مثلث طلایی گردشگری مرکز ایران شهرت دارد، قرار گرفته است و همه ساله مسافران و زائر امام رضا(ع) علاوه بر سه استان یادشده از بوشهر و کهگیلویه و بویراحمد از این شهر عبور می کنند.
مرکز شهرستان ۵۳ هزار نفری ابرکوه در ۱۴۰کیلومتری جنوب غربی شهر یزد قرار دارد.
منبع:ایرنایزد
بخش نظردهی بسته شده است..