حناساییهای یزد در فراموشی رنگ میبازند
یکی از فعالان صنعت تولید حنا با اشاره از روند کاهشی فعالیت های این صنعت قدیمی در یزد، از افت 50 درصدی صادرات این گیاه صنعتی دارویی در استان خبر داد. حنا یکی از مهمترین گیاهان زینتی و دارویی ایرانیان از گذشتههای دور تاکنون بوده و علاوه بر جایگاه خاصی که در آداب و رسوم مردم کشورمان به ویژه در برگ...
به گزارش یزدی نیوزوجود خشکی بیش از حد هوا در شهر یزد باعث شده که هر چند این گیاه در استانهای دیگری تولید میشود ولی برای سابیدن به یزد آورده شود چرا که حنای سابیده شده در مقابل دو پدیده رطوبت و نور به شدت حساس است.
پیشه حناسابی یا به اصلاح مازاری یکی از مشاغل اصلی یزد از گذشتههای نه چندان دور بوده به نحوی که رفت و آمد تاجران یزدی در آن دوران به کشورهایی مانند هند و پاکستان و کشورهای حوزه خلیجفارس به این حرفه رونق بسیاری داده بود و حتی یزد را به این لحاظ شهره کرده بود.
قدمت برخی از مازاریهای یزد به دوران قاجار بازمیگردد و اکنون نیز با وجود کمرنگ شدن این پیشه هنوز در برخی نقاط یزد مغازههایی که قدمت بالایی هم دارند، در این زمینه فعالیت میکنند.
حتی در خیابان کاشانی یزد، کوچهای تاریخی و ثبت ملی شده به نام کوچه مازاری وجود دارد که در آن مغازههایی به قدمت 80 تا 100 سال وجود دارد و گاهاً مورد توجه گردشگران داخلی و خارجی نیز قرار میگیرد.
البته همانطور که گفته شد این پیشه نیز همانند بسیاری از مشاغل قدیمی در حال فراموشی است و متاسفانه مسئولان نیز حمایت خاصی از آن ندارند.
دکتر «مجید اتابکی» از فعالان این صنعت در گفت وگو با خبرنگار ایسنا، در این مورد تصریح میکند: حناسایی حرفه ای است که تنها استان یزد با توجه به آب و هوای خشک توانسته آن را در خود پرورش دهد.
وی ادامه میدهد: استان کرمان تامین کننده حنای استان یزد است اما با توجه به این که استان یزد آب و هوایی گرم و خشکی دارد، این صنعت تنها در استان یزد رونق گرفته است.
اتابکی با بیان این که از ۲۰ حناسایی استان تنها ۱۲ حناسایی فعال باقی مانده است، عنوان میکند: اگر کاهش حناساییها و روی آورن افراد شاغل در این صنعت به مشاغل دیگر، با همین روند ادامه پیدا کند، قطعاً این صنعت در چند سال آینده منحل میشود.
رییس حناسایی اتابکی با اشاره به کاهش ۵۰ درصدی صادرات حنای استان، اظهار میکند: حنای یزد هم اکنون تنها به کشورهای عراق، روسیه، امارات، کویت، فرانسه و کانادا صادر می شود.
وی در مورد تاریخچه حناسایی در یزد نیز میگوید: حناسایی یزد در خاندان اتابکی قدمتی بیش از ۱۰۰ سال دارد، البته این تاریخچه در استان به ۱۴۰ سال پیش برمی گردد.
اتابکی در مورد تکنولوژی به روز این صنعت، بیان میکند: از ۵۰ سال پیش تاکنون، تکنولوژی این صنعت هیچ تغییری نکرده است چرا که حنا، گیاهی به شدت حساس و خاص است و تاکنون دستگاهی متناسب برای تولید آن ساخته نشده است.
این تولیدکننده سرشناس حنا در استان بالابودن کیفیت حنای هند نسبت به یزد را ناشی از نحوه کاشت حنای آنها میداند و اضافه میکند: البته کیفیت حنای یزد با توجه به صنعتی که دارد، بسیار بالاست و یزد جایگاه خوبی را در این صنعت کشور به خود اختصاص داده است.
وی با اشاره به لزوم حفظ این صنعت، میگوید: حناسایی یزد یکی از جاذبههای گردشگری یزد نیز محسوب می شود و در صورت اطلاع رسانی های مداوم و معرفی این مکان به تورهای گردشگری می تواند در راستای جذب روز افزون گردشگر به استان نیز موثر باشد.
اتابکی در پایان به سخت گیری بهداشت محیط اشاره و متذکر میشود: با جهانی شدن یزد رونق دادن به صنایع پرسابقه یزد یکی از دغدغه های جذب گردشگر است اما سخت گیری های بهداشت محیط و عدم توجه به سود کم این کارگاه ها، به تعطیلی این جاذبه گردشگری انجامیده است.
بخش نظردهی بسته شده است..