جولان بیماریهای غیر واگیردار در استان یزد
به گزارش یزدی نیوزسلامتی و بهداشت از ارکان مهم توسعه و پیشرفت جوامع به شمار میرود؛ چرا که جامعهای پویا و با نشاط خواهد بود که شهروندان آن از سلامت جسمی و روحی و سواد سلامت بالایی برخوردار باشند.
سواد سلامت به میزان توانایی افراد در به دست آوردن، تحلیل کردن و فهم اطلاعات و خدمات اولیه بهداشتی اطلاق میشود تا بتوانند در مورد مسائل مربوط به سلامتی خود تصمیمهای درستی اتخاذ کنند؛ به عبارتی سواد سلامت، تعیین کننده فهم و فرهنگ افراد جامعه در ارتباط با فرهنگ بهداشت و سلامت است و هر چه این سواد بالاتر باشد، نرخ سلامتی و تندرستی افراد جامعه بیشتر خواهد شد.این روزها با توجه به تغییر سبک زندگی، رشد شهرنشینی و همچنین تغییر نحوه تغذیه افراد، میزان ابتلا به انواع بیماریها نیز بیشتر شده؛ این در حالی است که در گذشته نوع تغذیه افراد غالباً از مواد طبیعی و بدون افزودنی بود و عموماً تحرک بدنی و نشاط اجتماعی رهآورد زندگی افراد جامعه بود.
با گذر از زندگی سنتی و قدم گذاشتن به مرحله مدرنیته، جامعه دچار دگرگونی شده و انواع غذاهای فرنگی و فستفودها و کم تحرکی که افزایش چاقی و اضافه وزن را در افراد جامعه به دنبال داشته، ارمغان این تغییرات بوده است.
این روزها مردمان کویر که در گذشته برند تلاش، همت و کار بودهاند نیز دچار کم تحرکی و چاقی شدهاند؛ به طوری که در استان یزد، آمار چاقی در بین مردم بیش از حد استاندارد شده است و بیماریهایی مانند دیابت، فشار خون بالا، بیماریهای قلبی و عروقی دامنگیر یزدیها شده و کارشناسان سلامت یزد را نگران کرده است.
یزد؛ شهر فستفودها
یک شهروند یزدی میگوید: به نظر میرسد تعداد واحدهای عرضه فست فود در یزد بیشتر از دیگر شهرهای کشور است؛ به طوری که بیشترین واحدها و رستورانهای عرضه فستفود را در آن شاهد هستیم. در برخی معابر اصلی شهر به اندازه هر ۱۵ قدم شاهد فعالیت انواع پیتزافروشی و مراکز عرضه فستفود هستیم. این در حالی است که آمار شیوع انواع بیماریهای غیر واگیردار در این استان نیز هشدار دهنده است.
«مرتضی تقوایی» میافزاید: یکی از سرگرمیهای مردم یزد در روزهای تعطیل مراجعه به فستفودفروشیهاست. خانوادهها بدون اطلاع از عوارض مصرف این گونهها غذاها، کودکان خود را از سنین پایین با فستفود، چیپس و انواع پفکها آشنا میکنند.
یک بانوی یزدی نیز با گلایه از تبلیغ انواع چیپس، پفک و انواع غذاهای فرنگی ناسالم از رسانه ملی، میگوید: نباید توقع داشته باشیم که کودکان به سمت این قبیل غذاها نروند و غذاهای سنتی و ایرانی را بپذیرند.
به گفته «مریم حسینی»، هرقدر خانوادهها کودکان را از این غذاها نهی کنند ولی با وجود تبلیغ و اطلاعرسانی وسیع رسانه ها به ویژه رسانه ملی، نتیجهای نخواهند گرفت.
یک شهروند دیگر با اشاره به ضعف فرهنگسازی سلامت در بین مردم و نحوه پذیرش مردم از اطلاعات پزشکی و بهداشتی، اظهار میکند: در بین مردم یزد این طور باب شده است که پزشک آنها برای درمان بهتر باید داروهای زیادی تجویز کند، در حالی که مصرف داروهای زیاد نتیجهبخش نخواهد بود و بعضی بیماریها تنها با یک داروی خاص نیز درمانپذیر هستند.
«محمد دهقان چناری» بیان میکند: خیلی از مردم نسبت به بیماری خود توجه لازم و اطلاع کافی ندارند و پس از مراجعه به پزشک و چکاپ متوجه می شوند که مثلاً به دیابت یا فشارخون بالا مبتلا هستند و گاهی به قدری دیر متوجه بیماری خود می شوند که دیگر کار از کار گذشته و بیماری پیشرفت کرده است.
یکی دیگر از شهروندان میگوید: بعضی از مردم یزد برای درمان بیماری به افراد غیرکارشناس و غیر مسئول مراجعه میکنند و با تجویز انواع داروهای گیاهی که مرتبط با بیماری نیست، به خوددرمانی اقدام میکنند و کارهای غیر قابل قبول و غیر کارشناسی انجام میدهند.«علی محمدی» ادامه می دهد: مکانهایی نیز در استان وجود دارند که از پایین بودن فرهنگ سلامتی مردم سوء استفاده و انواع محصولات ارگانیگ را تجویز و عرضه میکنند که هیچ مجوز قانونی ندارند.
نبود رضایت از سواد سلامت مردم یزد
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد میگوید: با وجود آمارهای هشدار دهنده در مورد بالا بودن برخی ریزفاکتورهای خطر در استان، سطح سواد سلامتی مردم یزد رضایتبخش نیست.
«محمد حسن لطفی» بیان میکند: لازم است که اقدامات مناسب در ارتباط با سواد سلامت مردم افزایش پیدا کند تا هر یک از شهروندان برای افزایش شاخصهای سلامت خود اقدامات لازم را انجام دهند.
وی کم تحرکی، نبود تغذیه سالم، مصرف انواع فستفود ، نبود اطلاعات کافی از بیماری خود را مهمترین عوامل رشد انواع بیماری های غیر واگیردار در استان بیان می کند و می گوید: باید با همکاری رسانه ها برای افزایش سطح سلامتی مردم و کاهش ریزفاکتورهای خطر در استان اقدامات جدی انجام شود.
به گفته وی، طبق آمارهای پیمایشهای کشوری، چاقی از ریزفاکتورهای خطر است و این ریزفاکتور یزد را در رتبه ۱۴ کشور در بین ۳۱ استان کشور قرار داده است.
لطفی بیان میکند: همچنین در رابطه با کم تحرکی و کالری با ترانس بالا، یزد رتبه ششم کشور را به خود اختصاص داده است و یزدیها در مورد مصرف و تغذیه سالم آمارهای تکان دهندهای دارند.
وی متذکر میشود: یزدیها در رابطه با مصرف ماهی در رتبه نوزدهم و در مصرف انواع سبزی و میوه سالم در رتبه ۲۳ کشور قرار دارند.
آمارهای نگرانکننده بهداشتی در یزد
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی یزد میگوید: استان یزد در ابتلا به دیابت در رتبه پنجم و در ابتلا به فشارخون بالا، در رتبه نهم کشور جای دارد.«محمدحسن لطفی» اظهار می کند: نان مصرفی یزدیها ۲۵ درصد نمک را در خود جای داده و ضروری است در مورد تغذیه سالم مردم فرهنگسازی شود.به گفته لطفی، یزد با رشد بالای ارائه انواع فستفودها روبهرو و ضروری است که نسبت به ارائه مجوز برای فعالیت فستفودها به اتاق اصناف گلایه شود.
بخش نظردهی بسته شده است..