درخت سرو دربید ثبت ملی شد

به گزارش یزدی نیوز درخت سرو کهنسال دربید واقع در رو ستای اله آباد شهرستان زارچ به شماره ۳۴۸ به ثبت ملی رسید .
 «ساشا ریاحی مقدم» سرپرست معاونت میراث فرهنگی با تصریح این خبر گفت: درختان کهنسال یا دیرزیست در هر کشوری، جزو مهمترین ذخایر ژنتیکی گیاهی آن کشور محسوب می‌شوند و ارزش شناخت و حفظ این منابع از دیدگاه علمی، تاریخ طبیعی و حتی به عنوان میراثی فرهنگی قابل ارزیابی است .

وی افزود: درختان کهنسال در طول هزاران سال، موانع اکولوژیک و تنش‌های نامساعد اقلیمی و محیطی متعدد را پشت سرگذاشته و همچنان به زندگی خود ادامه می‌دهند و به رغم این که هرساله تعدادی از این ذخایر ارزشمند ملی به دلیل غفلت و ناآگاهی و به ندرت توسط عوامل طبیعی آسیب می‌بینند، لزوم تحقیقات و پژوهش‌های علمی هرچه بیشتر بر روی آنها احساس می‌شود .

به گفته‌ی ریاحی ‌مقدم، ابعاد وسیع اهمیت این درختان، تحقیقات هر چه بیشتر و گسترده‌تر و سرمایه‌گذاری‌های وسیع‌تر در مورد آنها را اجتناب‌ناپذیر کرده است چرا که امروزه اهمیت درختان و نقش آنان در تنوع زیستی، توسعه پایدار، حفظ آب و خاک، مبارزه با گسترش بیابان‌ها، اکوتوریسم و ایجاد فرصت‌های اشتغال تفرجی، مقابله با بلایای طبیعی و ده‌ها موضوع دیگر، انکارناپذیر است.

وی در بخش دیگری از سخنانش عنوان کرد: برای ایرانیان تمامی درختان به ویژه درخت سرو از احترام ویژه‌ای برخورداربوده، به گونه ای که حتی بسیاری عقیده داشتند که زرتشت درخت سرو را از بهشت به ایران آورده است و به همین روی می‌بینیم که درختان کهنسال چند هزار ساله در جای جای ایران هنوز جنبه تقدس خود را حفظ کرده‌اند .

این مسئول در ادامه با بیان این که در استان یزد بیش از ۵۰ درخت کهنسال شناسایی شده‌ که از گونه‌های مختلفی مثل سرو، چنار، گردو و زبان گنجشک هستند، افزود: درختانی که هنوز هم در میان مردم حرمت و شکوه دارند و مردم روزهای تعطیل‌شان را در کنار آن‌ها شب می‌کنند .

وی ادامه داد: بیشتر درختان کهن استان بین ۸۰۰ تا ۱۵۰۰ سال عمر دارند و سمبلی از مقاومت و پایداری مردم کویر‌نشین در برابر شرایط نامساعد آب و هوایی هستند و شاید به همین دلیل باشد که یزدی‌ها این طور به درختان کهن‌سالشان احترام می‌گذارند و آن‌ها را مقدس می‌دانند .

سرپرست معاونت میراث فرهنگی استان  در مورد سرو روستای دربید نیز بیان کرد: روستای دربید کاملاً در دل کوهستان قرار دارد که خانه‌های این روستا و همچنین زمین‌های زراعی و باغات به شدت تحت تاثیر کوهستان قرار گرفته‌اند به طوری که باغات و ساختمان‌ها در این منطقه به صورت پله‌ای در دامنه‌ی کوه بالا می‌رود .

وی عنوان کرد: این دو سرو کهنسال از همه جهات با توجه به ارتفاع کوهستان و ارتفاع درخت، خود را بسیار زیبا جلوه می‌دهند به طوری که در هنگام ورود به روستا که شیب تندی دارد این دو درخت در کنار هم، به نحوی استقرار یافته‌اند که به مانند دو برادر در کنار هم خودنمایی می‌کنند، گویا در حال خوش آمد‌گویی به مسافران میباشند .

وی در خصوص ویژگی‌های این درخت چنین اظهار کرد: به علت خوش آب و هوا بودن منطقه در استان یزد فضای دیدنی روستا همچنین قدمت بالایی که درخت سرو در این روستا دارد، می‌تواند جاذب گردشگری مناسبی در استان یزد باشد. به عبارت دیگر این روستا دارای معماری سنتی، جالب و دیدنی است و خانه‌های این روستا به دلیل کم بودن زمین مسطح برای سکونت، به صورت دو طبقه روی هم قرار گرفته‌اند. مزارع و باغ‌ها نیز به صورت پلکانی و با سنگ چین از هم جدا شده‌اند .

به گفته‌ی ریاحی‌مقدم، قلعه قدیمی این روستا از سنگ ساخته شده و دارای برج دیده‌بانی است که در زمان‌های گذشته از آن برای محافظت از روستا در برابر دزدان استفاده می‌شد .

وی ادامه داد: همچنین آسیابی با سنگ‌های نسبتاً بزرگ در مسیر قنات روستای دربید قرار دارد که اهالی برای آرد کردن گندم، جو یا سایر حبوبات از آن استفاده می‌کردند که مجموعه این بافت تاریخی، موجب جذب گردشگران جهت بازدید از روستا می شود .

گفتنی است، با تلاش اداره کل میراث فرهنگی استان یزد درخت کهنسال روستای دربید به شماره ۳۴۸ در فهرست میراث طبیعی و ملی ایران  به ثبت رسیده است.

منبع: ایسنا
 

 

بخش نظردهی بسته شده است..