چالش بر سر عضویت زرتشتی ها در شورای اسلامی شهر یزد
در دوره پیشین یک شهروند زرتشتی با رای مردم عضو شورای اسلامی شهر یزد شد، در این دوره پنج زرتشتی خواهان عضویت در شورا شده اند و چالش بر سر تایید و یا رد این افراد یک بحث حقوقی جدی در استان یزد شده است.
به گزارش یزدی نیوزدر استان یزد، از گذشته و از زمانی تروجی مذهب تشیع در این سرزمین، زرتشتی ها به عنوان یکی از ادیان ب هصورت رسمی مشغول زندگی و فعالیت های جاری خود بوده اند.
زرتشتیان ایران یک اقلیت مذهبی در ایران هستند که به دین زرتشتی معتقند. بیشتر آنها در استانهای یزد و کرمان زندگی می کنند. البته به دنبال مهاجرتهای گسترده این اقلیت در شهرهای تهران، شیراز، اصفهان و اهواز نیز زندگی می کنند. بیشتر زرتشتیان به گویش بهدینی که از زبانهای ایران مرکزی بشمار میرود تکلم دارند. پس از انقلاب مشروطه، با تشکیل مجلس شورای ملی، در قانون اساسی مشروطه برای اقلیتهای دینی هم نمایندگانی درنظر گرفته شد. از جمله، یک نماینده برای زرتشتیان. این موضوع پس از انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷ هم در قانون اساسی باقی ماند. امروز زرتشتیان همانند سایر شهروندان ایرانی آزادانه و با بهره مندی از حقوق شهروندی یکسان با دیگر هموطنان ایرانی خود زندگی می کنند. نکته قابل توجه این است که زرتشتیان مقیم ایران حتی دفتر ازدواج و طلاق متناسب با قوانین کشور و دین زرتشتی دارند.
برای اولین بار، یک زرتشتی در شورای شهر یزد
گفته می شود حدود دو میلیون در سرتاسر دنیا زندگی می کنند ولی طبق سرشماری ۱۳۹۰ جمعیت حدود ۲۵ هزار نفر در ایران هستند. تعداد زرتشتیان در استان یزد حدود ۵ هزار نفر برآورد می شود.
بعد از اعلام اسامی تایید صلاحیت شدگان، نام این شهروند زرتشتی نیز در بین آنها بود و برای اولین بار یک شهروند زرتشتی پوستر کاندیداتوری اش را در سطح شهر منتشر کرد و البته در تبلیغاتش نوشته بود که او یک " زرتشتی " است.
در این دوره اما خبر رسیده تعداد زرتشتیان داوطلب افزایش یافته است اما زمزمه هایی مبنی بر ردصلاحیت افراد به گوش وی رسد.
طبق نص صریح قانون اعتقاد و التزام عملی به اسلام و ولایت مطلقه فقیه شرط کاندیداتوری است اما در تبصره این قانون آمده است تبصره ۱ – اقلیت های دینی شناخته شده در قانون اساسی به جای اسلام باید به اصول دین خود اعتقاد و التزام عملی داشته باشند.
یک نامه با سربرگ شورای نگهبان در شبکه های اجتماعی به تاریخ ۲۶ فروردین ۹۶ خطاب به روزنامه رسمی منتشر شده که در آن آمده است: در اجرای اصل چهارم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و طبیق مواد (۱۹) و (۲۱) آئیننامه داخلی شورای نگهبان، نظریه فقهای محترم شورا راجع به تبصره ۱ ماده ۲۹ قانون تشکیلات، وظایف و انتحابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران مصوب ۱۳۷۵ که در جلسه مورخ ۲۳/۱/۹۶ مورد بحث و بررسی واقع شده جهت ابلاغ به مراجع ذیربط تقدیم میگردد:
مخالفان حضور زرتشتی ها چه می گویند؟
برخی از مخالفین حضور زرتشتی ها با اشاره به سخنرانی امام خمینی که فرموده اند: افراد ( اعضای شورای شهر) باید اولا مسلمان باشند، و ثانیا معتقد به نهضت باشند، امین باشند در کارهایشان، ایمان حقیقی داشته باشند، متعهد باشند نسبت به احکام اسلام، سوابق خلاف و سو نداشته باشند. از روحانیون هم باید تعیین بشود. از اهل بازار هم باید باشد. از آن صنفهای دیگر هم باید باشد.
البته با توجه به فاصله چند ساله دیدگاه امام و تصویب قانون شوراها به نظر می رسد قانونگذار و شورای نگهبان این مسئله را در نظر گرفته اند که خود جای بحث دارد.
برخی هم معقتند حضور اقلیت ها دینی در شورای شهر باید مثل مجلس ضوابطی داشته باشد از جمله اینکه کرسی ثابت در نظر گرفته شود، فقط اقلیت ها به هم کیشان خود رای دهند، صندوق رای مشخصی داشته باشند و موارد دیگر که قانون پیش بینی کرده است.
این عده معتقند قانون پرابهام رای به اقلیت ها در شورای شهر به شکل فعلی معایبی دارد و باید رسیدگی شود.
به هرحال در دوره جدید شورای شهر یزد چالش بر سر حضور اقلیت زرتشتی ایجاد شده است که باید تعیین تکلیف شود.
استنفتا از مراجع
کانال تلگرامی دیده بانی اخبار یزد از آیت الله مکارم شیرازی در یک استفتا پرسیده است: سوال در خصوص حکم حضرتعالی درباره عضویت یک فرد زرتشتی در شورای اسلامی شهر است. در استان یزد جمعی از همشهریان، زرتشتی هستند. در دوره قبل انتخابات شوراها یکی از زرتشتیان کاندیدا شد و بعد از تایید صلاحیت با رای مردم به شورای اسلامی شهر یزد رفت و فعالیت داشت. برای بنده این سوال پیش آمده است که با توجه به حاکمیتی بودن تصمیمات شورای شهر در یک شهر، آیا یک فرد زرتشتی می تواند در آن عضویت داشته و تصمیم گیری های گروهی شورا مشارکت کند؟
در این زمینه باید طبق مقررات حکومت اسلامی عمل شود
ایشان در پاسخ نوشته اند:
بخش نظردهی بسته شده است..