مبارزه‌ی دشوار در شرایط آب و هوایی استان:

حمله مگس‌های مدیترانه‌ای به استان یزد

"مگس مدیترانه‌ای" یکی از آفت‌های خطرناک است که مبدائی آفریقایی دارد و از قرن 19 به بعد در بسیاری از کشورها انتشار یافته است. این مگس تا سال 1354 جزء آفت‌های قرنطینه‌ای ایران به ‌حساب می‌آمد و اولین بار در پاییز همین سال خسارت لارو این مگس در باغ‌های هلوی مشهد گزارش ‌شده است.

به گزارش یزدی نیوزمتاسفانه این آفت در ابتدای سال زراعی در شهرستان اردکان مشاهده شده و اکنون بخشی از باغات روستاهای عقدا در شهرستان اردکان را مورد هجوم خود قرار داده است.

مزرعه‌نو و خلیل‌آباد عقدا مورد هجوم مگس‌ها

"محمدتقی نصیری" از کشاورزان روستای مزرعه نو بخش عقدا  با بیان این که آفت مگس مدیترانه‌ای در ماه اخیر، نیم بیشتری از محصول انار وی را از بین برده است، گفت: پارسال از زمین ۴.۵ هکتاری خود، حدود چهار تن انار برداشت کردم ولی امسال با توجه به آفت موجود، تا ۱۰۰درصد با کاهش برداشت روبرو خواهم شد.

"احمد نامداری" بازنشته‌ی فرهنگی که در روستای "خلیل آباد" به کشاورزی مشغول است نیز از بین رفتن بیش از نیمی از محصول انار خود به علت آفت‌زدگی از نوع مگس مدیترانه‌ای خبر می‌دهد.

آفت‌زدگی ۴۰۰ هکتار باغات شهرستان اردکان

"علیرضا احمدی" رییس جهادکشاورزی شهرستان اردکان در گفت‌و‌گو با خبرنگار ایسنا – منطقه یزد، با بیان این که این آفت جدید بیش از ۴۰۰ هکتار از باغات شهرستان اردکان را مورد هجوم قرار داده است، گفت: گسترش مگس میوه مدیترانه‌ای در باغات، موجب می شود که بخش عظیمی از میوه‌های باغی از بین برود لذا باید برای عدم گسترش این آفت، راه‌های مقابله‌ای را بکار بست.

وی با بیان این که تنها دو درصد از محصولات انار این بخش آلوده به مگس مدیترانه‌ای شده و با برنامه‌ریزی و مبارزه قابل کنترل است، اظهار کرد: این آفت از طریق میوه‌های قاچاق و برخی میوه‌های میزبان مثل هلو، وارد کشور شده و فقط از میوه‌های رسیده تغذیه می‌کند که امسال نیز به علت نبود سرمای شدید و نوسانات دمایی سال گذشته، متاسفانه لارو این مگس توان تولید مثل پیدا کرده است.

این مسئول با اشاره به این که مبارزه با مگس میوه مدیترانه‌ای به دلیل شرایط آب و هوایی کار دشورای است و کشاورزان را متحمل هزینه‌های طولانی مدت می‌کند، بیان کرد: رعایت بهداشت باغ و جمع‌آوری میوه‌های فاسد شده در کیسه‌های زباله، مواردی است که باید کشاورزان در کنترل این آفت رعایت کنند.

وی افزود: این حشره در دنیا حدود۲۰۰ گونه‌ی میزبان دارد که در بین آنها بیش از همه به هلو، زردآلو، گلابی، گوجه، سیب، گیلاس، انار، انجیر و مرکبات حمله می‌کند.

پیش‌بینی‌ نادرست و زیان‌های بسیار نگران‌کننده

احمدی با اشاره به نحوه خسارت این آفت نیز گفت: مگس ماده در پوست میوه تخم‌ریزی و لارو از گوشت میوه تغذیه می‌کند که در اثر تغذیه‌ی لارو، فعل و انفعالاتی در میوه ایجاد می‌شود به نحوی که معمولا یک نوع لهیدگی و تغییر رنگ مخصوصی در میوه دیده می‌شود.

وی همچنین درباره راه‌های مبارزه با این آفت خاطرنشان کرد: برداشت به موقع میوه‌های رسیده و برداشت میوه‌های باقی مانده از سال قبل یا خارج از فصل، جمع‌آوری میوه‌های ریخته شده زیر درختان و قرار دادن آنها در کیسه‌های پلاستیکی بدون منفذ و دفن در عمق ۵۰ سانتی متری خاک، بیل زدن و زیر و رو کردن خاک در بخش سایه‌انداز درخت با شروع فصل سرما و با توجه به این که آفت مذکور در سرمای ۱۴ درجه قادر به خسارت زدن و نیش زدن نیست و به دیاپوز می‌رود، همچنین سم‌پاشی با سم "دیپترکس" قبل از تخم‌گذاری مگس‌ها در باغات و تکرار آن به فاصله‌ی ۱۵ روز و نصب کارت زرد برای جذب آفت، از جمله راه‌های مقابله با این آفت خسارت زاست.

احمدی با اشاره به این که زیان‌های این آفت برای باغات بسیار نگران‌کننده است، افزود: انجام تحقیقات میدانی در سال جاری در باغات شهرستان حضور این آفت میوه را در باغات اردکان منتفی پیش‌بینی کرد اما از ابتدای فصل بهار و قبل از زمان برداشت در روستاهای مزرعه نو، خلیل آباد، سفیدکوه، کم کوه، انارستان و شهر عقدا در حد خیلی کم مشخص شد و اکنون به این آفت آلوده شده است و برنامه‌هایی برای دفع آن در دست انجام است.

منبع: ایسنا
 

 

بخش نظردهی بسته شده است..