پُر شدن شکاف هزینه-درآمد خانوارهای ایرانی
آمارهای بانک مرکزی از گزارش بودجه خانوار شهری کشور در سال 1394 نشان میدهد که برای اولین بار شکاف میان هزینه و درآمد خانوار پر شده است.
به گزارش یزدی نیوزآمارهای بانک مرکزی از گزارش بودجه خانوار شهری کشور در سال ۱۳۹۴ نشان میدهد که برای اولین بار شکاف میان هزینه و درآمد خانوار پر شده است.
حال این سوال مهم مطرح است که در سالهای آتی این تعادل در منابع و مصارف خانوارها به چه سمتی خواهد رفت؟ کارشناسان معتقدند تداوم ثبات حاکم بر متغیرهای کلان میتواند موجب حفظ قدرت خرید مصرفکنندگان و در نتیجه پایان کسری بودجه خانوار شود.
از سوی دیگر، کاهش مخارج واقعی خانوارها را میتوان به شکل کاهش مخارج خصوصی در تولید ناخالص داخلی تفسیر کرد که برداشت رکودی از اقتصاد ۱۳۹۴ را تایید میکند. این آمارها در حوزه شاخصهای اجتماعی، نشان میدهد دو تحول عمده خانوادههای کشور در سال گذشته هم به مسیر خود ادامه داده است: از طرفی، شاخص بعد خانوار که متوسط تعداد اعضای هر خانواده را نشان میدهد، در سال گذشته هم کاهش یافته و باز هم به سطح ۳ نفر نزدیک شده است؛ از طرف دیگر، با نزدیک شدن موج جمعیت متولدان دهه ۶۰ به میانسالی، جمعیت کشور به سمت پیری در حال حرکت است و بهعنوان مثال، برای نخستین بار افراد بالای ۵۰ سال حدود یکچهارم از جمعیت خانوارهای کشور را تشکیل دادهاند.
رشد هزینهها: پایینتر از تورم
بانک مرکزی خلاصه نتایج بررسی بودجه خانوارهای شهری کشور در سال ۱۳۹۴ را منتشر کرد. بر اساس این آمارها، کل هزینه ناخالص خانوارها که شامل ارزش اجاری خانه شخصی نیز میشود، در سال گذشته حدود ۳/ ۷درصد رشد یافته و به حدود ۲ میلیون و ۹۳۹ هزار تومان در ماه رسیده است.
این در حالی است که میزان تورم در سال گذشته حدود ۹/ ۱۱ درصد اعلام شده بود که بر اساس آن، میتوان گفت سطح «اسمی» هزینهها کمتر از تورم عمومی افزایش یافته و از این لحاظ، مخارج واقعی خانوارها «منقبض» شده است. امری که شاید بتوان آن را نشانهای از کاهش «مخارج خصوصی» در تولید ناخالص داخلی سال گذشته محسوب کرد و گمانهزنیها مبنی بر انقباض این بخش از طرف مخارج تولید ناخالص داخلی را تقویت میکند.
طبق تعریف بانک مرکزی، «هزینه ناخالص»، بدون احتساب مبالغ پرداختی خانوار بابت مالیات و حق بازنشستگی (سهم خانوار) است. آمارهای ارائه شده بیانگر این است که بیشترین سهم را در بین مخارج هزینهای خانوارها، گروه مخارج مسکن (مسکن، آب، برق، گاز و سایر سوختها) داشته که بیش از یکسوم از هزینههای خانوارها را با سهم ۳۵ درصدی، به خود اختصاص داده است.
پس از این گروه، خوراکیها و آشامیدنیها با سهم تقریبا ۲۴درصدی قرار دارد و در جایگاه بعدی، هزینههای حملونقل با سهم هزینههای ۱۰ درصدی قرار دارد. هزینههای کالاها و خدمات متفرقه، بهداشتودرمان، پوشاکوکفش، لوازم، اثاث و خدمات مورد استفاده در خانه، ارتباطات، رستوران و هتل، تفریح و امور فرهنگی، تحصیل و دخانیات با سهمهای کمتر از ۱۰ درصدی، اقلام کمهزینهتری در سبد مخارج خانوارهای شهری را به خود اختصاص دادهاند. این بررسی نشان میدهد سهم اقلام ضروری در سبد مخارج خانوارها به حدود ۹/ ۶۸ درصدرسیده و اندکی افزایش یافته است. سهم این اقلام در سال ماقبل، حدود ۵/ ۶۸ درصد گزارش شده بود.
تمایل به پسانداز به جای مصرف
آمار بانک مرکزی نشان میدهد متوسط درآمد ناخالص خانوارها هم در سال گذشته حدود ۳/ ۱۲ درصد افزایش یافته و به حدود ۲ میلیون و ۹۳۸ هزار تومان در ماه رسیده است. طبق تعریف ارائه شده، منظور از «درآمد ناخالص»، میزان درآمد قبل از کسر مبالغ مالیات و حق بازنشستگی (سهم خانوار) و نیز درآمد حاصل از فروش کالاهای دست دوم است و در این مورد، امکان کمگویی خانوارها نیز وجود دارد. بر اساس آمارهای ارائه شده، در سال گذشته از کل درآمدهای ناخالص خانوارها حدود ۷۰ درصد مربوط به درآمدهای «پولی» ناخالص و حدود ۳۰ درصد هم مربوط به درآمدهای «غیرپولی» ناخالص (شامل ارزش اجاری خانه شخصی) بوده است.
با توجه به تورم ۹/ ۱۱ درصدی سال گذشته و همچنین رشد ۳/ ۱۲ درصدی مقدار «اسمی» درآمدهای ناخالص خانوارها، میتوان نتیجه گرفت میزان «واقعی» درآمدهای خانوارها در سال گذشته افزایش یافته است که از بهبود وضعیت دخل آنها در این سال خبر میدهد. این افزایش درآمدهای واقعی در شرایطی که آمار از کاهش مخارج واقعی خبر میدهد، در صورت دقیق بودن آمارها میتواند به معنای افزایش پسانداز توسط خانوارها در سال گذشته تفسیر شود. چنین تفسیری، با سطوح بالای نرخ واقعی سود بانکها که در سه سال گذشته، در بالاترین سطوح خود در دهههای گذشته قرار داشته است، همخوانی دارد.
بهبود تراز بودجه خانوارها در سال ۱۳۹۴
بررسی آمارهای منتشر شده نشان میدهد درآمدهای خانوارها با رشد ۳/ ۱۲ درصدی، با نرخی بالاتر از رشد ۳/ ۷ درصدی مخارج خانوارها افزایش یافته است و به عبارت دیگر، درآمد منهای هزینه خانوارها در سال گذشته حدود ۵ درصد افزایش یافته است. چنین آماری، از بهبودی قابل توجه در تراز بودجه خانوارها و وضعیت رفاهی معیشتی این واحدهای اجتماعی خبر میدهد.
همچنین، این آمارها نشان میدهد درآمدهای خانوار با رشدی بالاتر از هزینهها، تقریبا بهنقطهای سربهسری با هزینهها رسیده و برخلاف سالهای گذشته که عمدتا در نتیجه کمگوییها، میزان درآمدهای اعلامی همواره پایینتر از هزینهها قرار داشت، چیزی که در رسانهها «کسری بودجه خانوارها» گفته میشد، در آمارهای امسال وجود ندارد.
بر اساس آمارها این گزارش هزینه ناخالص سالانه یک خانوار به شکل اسمی در سال ۱۳۹۴ معادل ۳۵ میلیون و ۲۶۵ هزار تومان بوده که این رقم در سال ۱۳۹۳ معادل با ۳۲ میلیون و ۸۷۵ هزار تومان گزارش شده است. بنابراین در سال ۱۳۹۴ طی یک ماه هزینه ناخالص هر خانوار ایرانی معادل ۲ میلیون و ۹۳۸ هزار تومان بوده که در سال ۱۳۹۳ هر خانوار ایرانی ۲ میلیون و ۷۳۹ هزار تومان هزینه میکرده است.
در بخش مقابل، درآمد متوسط سالانه هر ایرانی در سال ۱۳۹۴ معادل با ۳۵ میلیون و ۲۵۸ هزار تومان و در هر ماه معادل ۲ میلیون و ۹۳۸ هزار تومان بوده است. این رقم در سال ۱۳۹۳ معادل با ۳۱ میلیون و ۳۹۳ هزار تومان بوده و در هر ماه هزینه هر خانوار معادل ۲میلیون و ۶۱۶ هزار تومان بوده است، بنابراین با یک حساب ساده میتوان عنوان کرد که کسری هزینه-درآمد خانوار از یک میلیون و ۳۸۲ هزار تومان در یک سال ۱۳۹۳ به حدود ۷ هزار تومان در سال ۱۳۹۳ رسیده است.
به سوی خانوارهای ۳ نفره
یکی از نکات قابل توجه گزارشهای بودجه خانوار، ارائه آمارهای مربوط به شاخص «بعد خانوار» در این گزارشها است که متوسط تعداد اعضای خانوارها را نشان میدهد. طبق گزارش اخیر، بعد خانوار در سال گذشته به حدود ۳.۳۸ نفر رسیده است که در ادامه مسیر کاهشی این شاخص در دهههای گذشته قرار دارد.
بعد خانوار در سال ۱۳۹۳ به میزان ۴۴/ ۳ نفر گزارش شده بود که نشان میدهد در سال گذشته، این شاخص کاهشی جزئی یافته است و به حدود سه نفر برای هر خانوار نزدیکتر شده است. نخستین آمارهای موجود از بودجه خانوار، به سال ۱۳۷۱ مربوط میشود که بعد خانوار در آن سال به میزان ۹۳/ ۴ نفر گزارش شده بود. به عبارت دیگر، در سال ۱۳۷۱ بهطور متوسط هر خانوار ایرانی حدود ۹/ ۴ نفر عضو داشت در حالی که در سال گذشته، هر خانوار کشور کمتر از ۴/ ۳ نفر عضو داشته است. تعداد متوسط اعضای هر خانوار شهری در کشور در سال ۱۳۸۱ به میزان ۴/ ۴ نفر و در سال ۱۳۹۱ تقریبا به میزان ۵/ ۳ نفر برآورد شده بود.
پا به سن گذاشتن ایرانیان
آمارهای ارائه شده بیانگر این است که در سال ۱۳۹۴ هم در ادامه مسیر اخیر و همانطور که انتظار میرفت، ترکیب جمعیت خانوارهای کشور به سمت «پیر» شدن حرکت کرده است و گروههای سنی جوان، سهم کمتری از کل خانوارها را تشکیل داده است. طبق این آمارها، در سال گذشته حدود ۲۵ درصد از ترکیب خانوارها در کشور را جمعیت بالای ۵۰ سال تشکیل داده است که تحول شتابان جامعه به سمت پیر شدن را نشان میدهد. در سال ۱۳۷۱، گروه سنی پیر (بالای۵۰ سال) تنها حدود ۱۲درصد از کل جمعیت را به خود اختصاص داده بود. سهم بالای ۵۰ سالهها از جمعیت در سال ۱۳۸۱ به حدود ۱۵ درصد و در سال ۱۳۹۱ به حدود ۲۰ درصد رسیده بود.
بخش نظردهی بسته شده است..