شناسه خبر: 25515
منتشر شده در مورخ: ۹۵/۰۶/۲۸
ساعت: ۰۹:۴۲
آیا بازگشت سیاسی احمدی نژاد اتفاق می افتد؟
۳چالش عمده پیش روی روحانی در انتخابات ریاست جمهوری ۹۶
"شهرام اکبر زاده" استاد سیاست خاورمیانه و اسیای مرکزی در دانشگاه "دیکین" استرالیا در مقاله ای در سایت اماراتی "نشنال" به گمانه زنی هایی درباره احتمال بازگشت احمدی نژاد به قدرت پرداخته است.
به گزارش یزدی نیوزاو می نویسد:"انتخابات ریاست جمهوری سال آینده در ایران ازمون بزرگی برای حسن روحانی است. او در سال ۲۰۱۳ میلادی در انتخابات پیروز شد اما مخالفت ها با دولت او در حال حاضر در حال رشد هستند به ویژه از سال ۲۰۱۵ میلادی به این سو که توافق هسته ای حاصل شد. سوال این است که ایا روحانی می تواند برای دور دوم نیز در انتخابات پیروز شده و به دوران ریاست جمهوری خود ادامه دهد؟"
او در ادامه به سه عامل کلیدی مخاطره آمیز پیش روی روحانی اشاره می کند و می کند و می نویسد:"انتقادات رو به افزایش محافظه کاران از او، چشم انداز وجود کارت خطرناک حضور احمدی نژاد در رقابت انتخاباتی و پیشرفت کند مسیر بازگشت ایران به جامعه بین المللی".
این استاد دانشگاه در ادامه مخاطرات پیش روی روحانی را بیش تر تشریح می کند و می افزاید:"جناح محافظه کار موضعی خصمانه نسبت به توافق هسته ای داشته است و از آن به عنوان تسلیم سیاسی و خیانت به آرمان های انقلاب اسلامی سال ۱۹۷۹ میلادی یاد می کند. اعمال تحریم های جدید از سوی امریکا در واکنش به ازمایش های موشکی ایران پس از امضای برجام بهانه خوبی را به دست این منتقدان داده است. محافظه کاران در این مسیر از شعارهایی مبنی بر خودکفایی و مقاومت استفاده می کنند. یکی دیگر از موارد افزایش محبوبیت سردار سلیمانی است فرمانده ای که در درگیری نظامی ایران در عراق و سوریه علیه داعش نقش دارد. از او به عنوان قهرمان جنگ یاد می شود و به نظر می رسد که جناح محافظه کار علاقه زیادی دارد تا او یکی از نامزدهای انتخاباتی باشد.
یک چالش دیگر پیش روی روحانی ظهور ناراحت کننده مجدد احمدی نژاد رییس جمهوری سابق است. گمانه زنی ها درباره بازگشت او در رسانه های ایران بالا گرفته است. احمدی نژاد یکی از چهره های محبوب باقی مانده در میان بخش روستایی کشور و در میان فقرای شهری است. او وعده ارائه یارانه بیش تر را به مردم داده است این در حالیست که سیاست یارانه ای او برای اقتصاد ایران ویرانگر بود و به افزیش نرخ تورم انجامید و همراه با تحریم های بین المللی از ارزش واحد پول ملی ایران کاسته شد. زمانی که روحانی به ریاست جمهوری رسید نرخ تورم ایران بیش از ۳۰ درصد بود.
در حال حاضر این میزان به کمتر از ۱۰ درصد رسیده است. اما منتقدان می گویند که دولت روحانی در دستیابی به دستاوردهای اقتصادی قابل توجه ناموفق بوده است. روحانی در رقابت های انتخاباتی گفته بود که زندگی معیشتی مردم باید بهبود یابد. از دید او لغو تحریم های اقتصادی می توانست به این وضوع کمک کند. در این میان حامیان او نیز ناامید شده اند چرا که اثرات ملموس ناشی از برجام سال ۲۰۱۵ میلادی را به آهستگی مشاهده می کنند. نظام بانکی بین المللی هم چنین در مورد برخورد با ایران دقت و سخت گیری دارد. سرمایه گذاری بین المللی عمده در زیرساخت های ایران هم چنان دست نیافتنی به نظر می رسد.
بوئینگ به دلیل فشار امریکا نتوانست معامله با ایران را اجرایی نماید. هم چنین مقررات ویزا برای شهروندان ایرانی به منظور سفر به ایالات متحده در سال گذشته نیز سخت گیرانه تر شده است. پیروزی روحانی در همگرایی با رهبران عملگرا و اردوگاه اصلاح طلبان میسر شد اما اولویت بندی روحانی احیای اقتصادی بود و در مقابل اصلاحات اجتماعی و سیاسی مدنظر اصلاح طلبان چندان در دستور کار نبوده است. قوه قضاییه نیز راه خود از زمان برجام رفته است. به نظر می رسد روحانی یا قادر نیست و یا مایل نیست که وارد چالش مستقیم با این نهاد شود حتی زمانی که یکی از دستیاران نزدیک به تیم هسته ای او به اتهام جاسوسی هسته ای بازداشت می شود او کار زیادی انجام نمی دهد".
او در ادامه می نویسد:"اما همه چیز برای روحانی از دست رفته نیست او هنوز هم ظرفیت بسیج و جلب حمایت مردمی و الهام گیری از رای اصلاح طلبان را دارد. رای دهندگان اصلاح طلب از ترس بازگشت تندروها می توانند متقاعد شوند که از انتخاب دوباره روحانی حمایت کنند. بسیج حامیان دولت عامل کلیدی در اینجا است چرا که اصلاح طلبان از آن در گذشته بهره برده اند. اولین پیروزی انتخاباتی احمدی نژاد در سال ۲۰۰۵ میلادی به طور گسترده ای به دلیل ترک صحنه سیاسی از سوی رای دهندگان اصلاح طلب در دور دوم انتخابات بود.به گزارش روزنو، روحانی نیز می تواند از پپروزی میانه روها در انتخابات مجلس در سال ۲۰۱۶ میلادی که ضربه ای بزرگ بر محافظه کاران بود بهره مند شود و این رویداد را تکرار کند در آن پیروزی چهره های مهم محافظه کاران مانند غلامعلی حداد عادل رییس پیشین مجلس کرسی خود را از دست دادند. روحانی با چالشی جدی مواجه است اما با پیشرفت اقصادی در ماه اینده او می تواند دست خود را در انتخابات تقویت کند".
بخش نظردهی بسته شده است..