شناسه خبر: 24510
منتشر شده در مورخ: ۹۵/۰۵/۲۴
ساعت: ۱۱:۱۸
گزارش تحلیلی:
نتیجه انتخابات ریاست جمهوری در صورت ایجاد دو قطبی روحانی–جلیلی یا روحانی–احمدی نژاد چه می شود؟
فریده فرهی تحلیلگر مسائل ایران با انشار مقاله ای در سایت "لوب لاگ" که نزدیک به دموکرات ها و لابی نایاک (لابی ایرانی امریکایی برای بهبود روابط تهران – واشنگتن است) اشاره می کند در حالی که ایالات متحده به سوی برگزاری انتخابات پیش می رود بنظر می رسد که ایران نیز در حال آغاز رقابت های غیر رسمی انتخاباتی...
به گزارش یزدی نیوزاو می نویسد:"قرار است یک ماه زودتر از روند معول انتخابات ایران برگزار شود. ثبت نام نامزد ها احتمالا زودتر از تاریخ ۱۱ آوریل انجام نخواهد شد. در آن زمان نتایج انتخابات امریکا مشخص می شود و بر روی تداوم توافق هسته ای نیز تاثیرگذار خواهد بود. قطعا حسن روحانی رییس جمهوری کنونی نیز مایل است که براساس سنت تمام روسای جمهوری پیشین دو دوره ای باشد.
علاوه بر آن، نشانه هایی وجود ندارد که نشان دهد ائتلاف اصلاح طلبان و اعتدالیون که در سال ۲۰۱۳ میلادی به پیروزی روحانی کمک کرد و در انتخابات پارلمانی در سال ۲۰۱۵ میلادی نیز موج گسترده ای را به راه انداخت با فروپاشی مواجه شده باشد. از سوی دیگر در طیف اصولگرایان عدم وحدتی که در میان آنان درباره حمایت از یک نامزد واحد در انتخابات سال ۲۰۱۳ میلادی وجود داشت هنوز هم بلای جان رهبران محافظه کار آن جریان شده است. با این حال اصولگرایان هیچ نامزد بالقوه قدرتمندی را ندارند که بتواند ائتلاف میانه روها و اصلاح طلبان را در هم بشکند".
این سایت اما اشاره می کند که تاثیر محدود و کند اقتصادی ناشی از برجام بر روی زندگی مردم می تواند خطری برای اصلاح طلبان و اعتدالیون باشد و در این باره می نویسد:"سعید جلیلی" مذاکره کتنده هسته ای پیشین ایران از این موضوع انتقاد کرده و به نظر می رسد بار دیگر می خواهد نامزد شود. اما واقعیت آن است که ناخشنودی عمومی از تاثیر کند وضعیت اقتصادی کشور ناشی از برجام بر روی زندگی معیشتی، مردم را به نفع رد و یا برهم زدن برجام سوق نمی دهد.
حضور جلیلی در رقابت های انتخاباتی کاری را خواهد کرد که در دور قبلی روی داد بسیاری از مردم برای جلوگیری از انتخاب شدن او به روحانی رای خواهند داد. انتظار می رود همین وضعیت در صورت نامزدی احمدی نژاد نیز حاصل شود و فضا دو قطبی شود البته اگر شورای نگهبان صلاحیت احمدی نژاد را تایید کند که بسیار بعید بنظر می رسد. شاید به دلیل همین چشم انداز بد سیاسی برای محافظه کاران است که آنان حملات علیه روحانی را به بدترین شیوه ممکن تشدید کرده اند".
او در ادامه می نویسد:"برای مثال، علم الهدی امام جمعه مشهد این هفته ، روحانی را فردی ساده لوح خواند و برجام را بی نتیجه خوانند. علم الهدی توافق هسته ای را صرفا ابزاری دانست تا ایران به بازاری برای کالاهای ارزان وارداتی تبدیل شود. هم چنین حمید روحانی، روحانی دیگری رییس جمهوری را خائن خوانده و کسی که مقام معظم رهبری را به گفته او محبور به مذاکره کرد. او حسن روحانی را با بنی صدر مقایسه کرده است و خواستار استیضاح او شده است آن هم به جرم خیانت به کشور، دروغ و فاصله گرفتن از رهبری. او تا جایی پیش رفته که خطر اصلی برای نظام را نه اسرائیل و امریکا که حسن روحانی و راه و اندیشه او می داند".
فریده فرهی در ادامه اشاره می کند که با افزایش صادرات نفت و حل و فصل تدریجی مسائل و مشکلات مرتبط با مبادلات بانکی و بیمه در صورت کاهش قیمت جهانی نفت روحانی می تواند از مزایا و مواهب اقتصادی آن بهره مند شود. او معتقد است که گام بعدی باید جذب سرمایه گذاری خارجی در حوزه نفت و گاز باشد. او می نویسد:"در شکل تازه قراردادهای نفتی سرمایه گذاری در پروژه های بالادست ایران جذاب تر هستند و اجازه مدت زمان طولانی تر را به سرمایه گذار خارجی می دهند. نمایندگان تندرو در مجلس مخالف طرح بودند اما بیژن زنگنه وزیر نفت گفت که تغییراتی برای بهتر شدن طرح داده شده تا مورد تصویب نمایندگان قرار گیرد".
او در بخش پایانی مقاله خود می نویسد:"در شرایط پسا برجام مرحله بعد آن است که مشخص شود آیا پیشنهادات تازه ایران برای شرکت های نفتی غربی جذاب خواهند بود یا خیر و ایا تحریمهای امریکا لغو می شوند یا نه. به گزارش روزنو،توتال فرانسه هم برای توسعه میدان نفتی ازادگان جنوبی با ایران قرارداد امضا کرده است اما پیشنهادات فنی هنوز هم به توافق نرسیده اند اگر قراردادهای بلند مدت بالادست ۲۵ و یا ۳۰ سال با شرکت های اروپایی اجرایی و نهایی شوند هراس مخالفان روحانی از مسیری که او در آن قرار گرفته بیش تر خواهد شد".
روز نو
بخش نظردهی بسته شده است..