یزد قریب به ۳۰ هزار معلول دارد/رنجش خاطر معلولان از نوع نگاه جامعه
معاون امور توانبخشی بهزیستی استان یزد ضمن تشریح خدمات توانبخشی بهزیستی به معلولان، هدف از ارائه این خدمات را کمک به حضور راحتتر معلولان در اجتماع خواند و گفت: با این وجود متاسفانه مهمترین مشکل کنونی معلولان نوع برخورد جامعه با آنان به دلیل ضعف فرهنگسازی و جداسازی آنها برای ارائه خدمت است.
«محسن صباغینژاد» به مناسبت روز جهانی معلولان اظهار کرد: در حال حاضر بالغ بر ۲۹ هزار معلول تحت پوشش بهزیستی استان یزد هستند که حدود ۱۵ تا ۱۷ هزار نفر از آنها خدمات توانبخشی دریافت میکنند.
وی عمده معلولیت افراد معلول تحت پوشش بهزیستی استان را از نوع جسمی و حرکتی ذکر کرد و گفت: این افراد ۳۰ تا ۴۰ درصد معلولان استان را شامل میشوند و مابقی معلولان استان دچار مشکلات ذهنی، بینایی، گفتاری، شنوایی و روانی مزمن هستند.
صباغینژاد با بیان این که توانبخشی معلولان دارای سطح بندی مطابق با شدت و ضعف معلولیت آنهاست، افزود: معمولاً خدمات توان بخشی برای افرادی که دارای معلولیتهای متوسط و خفیف هستند، موثرتر واقع میشود که این اقدامات عمدتاً شامل کاردرمانی، بینایی سنجی و شنوایی سنجی و موارد مشابه است و در مورد افراد دارای معلولیتهای شدید و خیلی شدید بیشتر به نگهداری و خدمات بهداشتی نیاز است.
معاون توانبخشی بهزیستی استان در رابطه به اقدامات این سازمان برای تامین وسایل توانبخشی معلولان نیز گفت: تا چند سال پیش برای حدود ۲۰ درصد معلولان امکان تهیه این وسایل را وجو داشت ولی اکنون این مورد به کمتر از ۱۰ درصد رسیده و به دلیل محدودیت اعتبارات تامین وسایل کمک توانبخشی افراد دارای معلولیت ۳۰ تا ۳۵ درصد برای بهزیستی استان ممکن است.
وی در مورد پوششهای هزینهای بهزیستی از معلولان نیز گفت: بهزیستی موظف به انجام این کار است اما این اقدام نیز وابسته به اعتباری است که از طرف دولت پرداخت میشود.
صباغینژاد با بیان این که بهزیستی استان دارای ۱۳۰ مرکز غیردولتی برای خدمات رسانی به معلولان است، گفت: ۴۰ مورد از این مراکز با حضور در منزل معلولان، به آنها خدمات رایگان یا با اخذ هزینه اندک متناسب با وضعیت اقتصادی آنها ارائه میدهند که برهمسن اساس هماکنون حدود یک هزار و ۶۰۰ معلول از خدمات رایگان در منزل برخوردار هستند.
معاون توانبخشی بهزیستی استان از ارائه خدمات توانبخشی و مراقبتی ۱۷ مرکز غیردولتی به افراد در مراکز شبانه روزی خبر داد و در ادامه خاطرنشان کرد: در حوزهی معلولین ذهنی حرکتی نیز متناسب با سن افراد شامل بالای ۱۴ سال و زیر ۱۴ سال، در مراکز مختلفی خدمات ارائه میشود.
وی با اشاره به وعده وزارت بهداشت مبنی بر ارائه خدماتی مانند کاشت حلزون برای کودکان دچار مشکل شنوایی، اعلام کرد: تنها در سال گذشته ۱۹ نفر به صورت رایگان از خدمت کاشت حلزون برخوردار شدند ولی تا همان سال ۲۰ نفر در استان در نوبت انتظار کاشت حلزون گوش بودند.
به گفته وی، در حال حاضر سه مرکز در استان به کودکان کم شنوا خدمات آموزشی ارائه میکنند و علاوه بر این نیز برای افراد کم شنوا بعد از کاشت حلزون نیز یکسری خدمات تقریباً رایگان انجام میشود تا توانایی زندگی بهتر برایشان فراهم شود.
صباغی نژاد در مورد کمک هزینهی ایاب و ذهاب برای افراد دارای معلولیت در استان نیز گفت: علی رغم محدودیتهای اعتباری در این حوزه، ارائه این خدمات در بخشهای تحصیل، اشتغال و درمان جزو اولویتهاست.
وی در مورد ارائهی خدمات در مراکز روزانه بهزیستی نیز گفت: هم اکنون ۳۰ مرکز حرفهآموزی به معلولان خدمات مهارت آموزی جهت اشتغال ارائه میدهند که در این باره تاکنون حدود یکهزار نفر از این اموزشها بهرهمند شده و برخی نیز شغلی مستقل شدهاند.
معاون توانبخشی بهزیستی استان در پایان مهمترین مشکل معلولان را نوع برخورد جامعه با آنان به دلیل ضعف فرهنگسازی دانست و گفت: متاسفانه معلولان در اغلب مواقع برای دریافت خدمات جدای از جامعه و به صورت خاص دیده میشوند در حالی که هدف اصلی در رابطه با توانبخشی افراد معلول برای کمک به حضور راحتتر آنها در اجتماع و نه جداسازی آنها از جامعه است.
منبع:ایسنا یزد
بخش نظردهی بسته شده است..