کهنترین مسجد جامع ایران در یزد پایش میشود
سرپرست معاونت میراث فرهنگی، ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان یزد از اجرای پایش سالانه مسجد جامع فهرج خبر داد.
«مجید شاکری شمسی» ضمن اعلام این خبر گفت: عوامل بیولوژیک ازجمله عواملی هستند که در تخریب بناهای خشتی نقش دارند. موریانه به عنوان یکی از مهمترین عوامل بیولوژیک مخرب در بافتهای خشتی با تغذیه از مواد آلی بهکاررفته در ساختار مصالح و نیز حفر دالان برای حرکت سبب ایجاد خلل در سازه بنا میشود و در نتیجه شرایط نامساعدی را برای بقای آثار معماری خشتی به وجود میآورد.
سرپرست معاونت میراثفرهنگی، ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان یزد بابیان اینکه موریانه مهمترین عامل آسیب بیولوژیک در بنای مسجد جامع فهرج است، ادامه داد: از سال ۱۳۸۶ حفاظت بلندمدت در برابر آسیب موریانه با اجرای سیستم طعمهگذاری در این بنای تاریخی آغاز و در مراحل اولیه تعداد ۳۸۰ ایستگاه ردیاب در فضای داخل و اطراف مسجد نصب شد.
شاکری شمسی افزود: در سالهای نخست پایش و طعمهگذاری بهصورت ماهانه و سه ماه یکبار انجام شد که در هر مرحله پایش طعمههای تغذیهشده با طعمههای جدید جایگزین و میزان آلودگی و روند کاهش جمعیت آماربرداری و ثبت شد.
به گفته وی، طعمهها حاوی مواد مؤثره کند اثر «Slow actining» هستند که در این روش موریانههای کارگر با تغذیه از طعمهها و انتقال آن به کلنی سبب ایجاد یک بیماری مزمن در کلنی میشوند که درنهایت به حذف کلنی منجر خواهد شد. سیستم طعمهگذاری باقیمانده سمی در محیط بهجا نمیگذارد و با کاهش میزان آلودگی تعداد ایستگاهها کاهش و فواصل پایش افزایش مییابد.
سرپرست معاونت میراثفرهنگی، ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان یزد تصریح کرد: پایش سالانه مسجد جامع فهرج بهتازگی اجرا و تعداد ۶۰ ایستگاه ردیاب نصبشده در گرمخانه بررسی و طعمهگذاری شد.
شاکری شمسی با اشاره به این که مسجد جامع فهرج، یکی از کهنترین مساجد ساخته شده در ایران است، افزود: این مسجد یکی از نادر نمونههایی است که معماری پیش از اسلام را به معماری دوران اسلامی پیوند میدهد لذا میتوان آن را بهعنوان اثر کمنظیر دوران انتقال محسوب کرد.
منبع:ایسنا یزد
بخش نظردهی بسته شده است..