۲۰۰ سال زمان لازم است تا خاک رس موجود در یزد، شکل بگیرد
مدیر کل محیط زیست استان یزد تغییر نگاه مسئولان و مدیران صنایع را از مهمترین راهکارهای حفاظت از محیط زیست استان خواند و بر لزوم هدایت سرمایهگذاران به سمت ظرفیتهای متناسب با شرایط اقلیمی استان مانند گردشگری و صنایع خدماتی تاکید کرد.
به گزارش یزدی نیوز"سید حسین سادات موسوی" در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) منطقه یزد، با اشاره به ضرورت فرهنگسازی به منظور حفاظت از محیط زیست، اظهار کرد: محیط زیست استان یزد، برنامههای اجرایی خود را در سه محور حفاظت از محیطزیست، کاهش آلودگیها و حفاظت از تنوع زیستی استان تدوین کرده است.
وی با تاکید بر اهمیت حفظ منابع زیستی استان شامل سه عنصر اصلی آب، خاک و هوا، عنوان کرد: مسئولان استان میتوانند با مدیریت و همافزایی دستگاههای مختلف، تهدیدات محیط زیستی استان را به فرصتهایی مناسب برای توسعه بیش از پیش استان تبدیل کنند.
مدیرکل محیط زیست استان با اشاره مشکلات آبی کشور و استان، گفت: صنعتگران میتوانند با توجه به شرایط اقلیمی استان یزد، نسبت به ایجاد صنایع کم آبخواه که دارای آلایندگی کمتری نسبت به دیگر صنایع هستند، اقدام کنند.
وی هدایت صنعتگران به سمت پارکهای علم و فناوری، شرکتهای دانش بنیان و صنایع هایتک را از جمله راهکارهای موثر در حوزه سیاستگذاری برای آینده استان عنوان کرد و ادامه داد: مسئولان استان میتوانند با معرفی ظرفیتهای اقتصادی مختلف منطقه، شرایط را برای حضور سرمایهگذاران در این بخشها فراهم کنند.
هدایت سرمایهها به سمت گردشگری و خدمات
این مقام مسئول، حوزه گردشگری و ایجاد صنایع خدماتی را از جمله ظرفیتهای استان یزد در راستای جذب سرمایهگذاران داخلی و خارجی برشمرد و گفت: این ظرفیتها علاوه بر حفظ منابع زیست محیطی استان، نقش موثری در توسعه اقتصادی یزد ایفا میکنند.
سادات موسوی با اشاره وجود بیش از ۴۰۰ کوره آجرپزی در استان یزد، گفت: آلودگی هوا، کاهش منابع آبی و سوختی و تخریب خاک رس استان که جزو مرغوبترین خاکهای رس کشور است، از نتایج فعالیت کورههای آجرپزی در استان تاکنون بوده است.
وی نگهداری از خاک رس استان به عنوان یکی از ظرفیتهای زیست محیطی و اقتصادی استان یزد را ضروری خواند و اعلام کرد: بیش از ۲۰۰ سال برای شکل گرفتن خاک رس موجود در استان یزد، زمان نیاز است.
تغییر نگاه مسئولان به حفاظت از محیط زیست
مدیر کل محیط زیست استان تغییر نگاه مسئولان و مدیران صنایع را یکی از مهمترین راهکارهای حفاظت از محیط زیست استان ذکر و اضافه کرد: خوشبختانه صادرنشدن مجوز برای ایجاد کوره جدید آجرپزی، صنایع آلاینده و پرآبخواه فولاد و کاشی در استان یزد بیانگر تغییر نگاه مسئولان به سمت حراست از ظرفیتهای زیست محیطی استان در دوره جدید است.
سادات موسوی تصریح کرد: در دو سال گذشته سوخت مازوت استان به دلیل گرایش صنایع به سمت استفاده از گاز طبیعی، به بیش از یک سوم کاهش پیدا کرده است.
وی با اشاره به تأکیدات مقام معظم رهبری در مورد حفاظت از محیط زیست، خاطرنشان کرد: حساسسازی جامعه در مورد تهدیدات زیست محیطی، نقش مهمی در تقویت وظیفهی حراست از محیط زیست ایفا میکند.
این مقام مسئول، حراست از محیط زیست را یک وظیفه ملی خواند و گفت: خوشبختانه دولت تدبیر و امید، خود را به لحاظ تئوریک، دولت محیط زیست اعلام کرده و این نقطه قوتی برای اجرای سیاستهای حفاظتی از ظرفیتهای زیستمحیطی کشور است.
سادات اخوی با اشاره به دغدغههای دولت در مورد حفاظت از منابع زیست محیطی و جهتگیریهای درست در این مورد، ادامه داد: تقویت احساس مسئولیت و ایجاد زمینه مشارکت عمومی جامعه از دیگر راهکارهای موثر در راستای توسعه حفاظت از محیط زیست است.
وی حراست از منابع محیط زیستی را وظیفه تمام دستگاههای استان و کشور دانست و بیان کرد: سازمان محیط زیست، با وجود وظایف قانونی گسترده، از نظر منابع مالی و منابع انسانی جزو سازمانهای خیلی ضعیف در کشور است.
پهنهیابی برای صنایع جدید براساس طرح آمایش
مدیر کل محیط زیست استان یزد در ادامه راجع کاهش آلودگیهای زیست محیطی در استان نیز به راهاندازی تیمهای کارشناسی پایش و نظارت و ارزیابی عملکرد صنایع برای اولین بار در کشور اشاره کرد و گفت: در حال حاضر کارشناسان معاونت پایش محیط زیست طی سه روز در هفته گشتزنی، نظارت و ارزیابی عملکرد صنایع را از ساعت ۲۳ تا ۳ بامداد انجام میدهند.
سادات موسوی ایجاد واحد HSEدر صنایع را از دیگر اقدامان انجام شده در راستای حفاظت از محیط زیست و کاهش آلودگی در صنایع عنوان کرد و ادامه داد: این گروه هسته تشکیلات زیست محیطی در واحدهای صنعتی است و نقش زبان مشترک محیط زیست با صنایع را ایفا میکند.
وی با اشاره به ضرورت ایجاد فضای سبز در واحدهای تولیدی، گفت: در دو سال گذشته بیش از ۹۰ درصد واحدهای صنعتی مستقر در استان یزد در حوزه خروجی گازها و حوزه پسآب مجهز به فیلتر شدهاند.
این مقام مسئول محیط زیست را جزئی از فرآیند صنعتی شدن کشور دانست و خاطرنشان کرد: اگر سرمایهگذاران بخش صنعت، از ابتدای ورود تکنولوژی نسبت به ورود تمهیدات کنترلی اقدام و در مراحل ساخت و تجهیز به آن توجه داشته باشند، به هیچ عنوان در مرحله فعالیت واحد صنعتی با مشکل مواجه نمیشوند.
وی بیان کرد: امکانسنجی و پهنهیابی برای ایجاد واحدهای صنعتی جدید برای اولین بار در استان یزد بر اساس اصول آمایش، از دیگر اقدامات موثر در راستای توسعه صنعت و حفاظت از محیط زیست استان است.
صدور پروانه معادن بدون دریافت تأییدیه محیطزیست
مدیر کل محیط زیست در مورد خسارت معادن به عرصههای زیست محیطی استان نیز گفت: حدود هشت درصد مساحت استان در قالب مناطق چهارگانه شامل اثر طبیعی ملی، پارک ملی، پناهگاه حیاط وحش و مناطق شکار ممنوع، تحت مدیریت محیط زیست استان است.
وی گفت: صدور هرگونه پروانه اکتشاف و بهره برداری صنعتی در مناطق حفاظت شده ممنوع است و فقط در صورت تأئید شورای عالی حفاظت از محیط زیست، امکان بهرهبرداری از این مناطق وجود دارد.
وی در همین رابطه صدور پروانه اکتشاف معادن بدون دریافت تأییدیه محیط زیست را از جمله تهدیدات زیست محیطی برای سالهای آینده استان دانست و خاطرنشان کرد: متاسفانه براساس قوانین مصوب فعلی، صدور پروانه در اراضی خارج از محدوده حفاظت شده، نیازی به نظرخواهی و کسب مجوز از محیط زیست ندارد.
افزایش جمعیت حیات وحش استان با مشارکت مردم
سادات موسوی در مورد تنوع زیستی استان، یزد را علیرغم اقلیم خشک و بیابانی از جمله استانهای سرآمد از لحاظ تنوع زیستی و جمعیت حیات وحش در کشور عنوان کرد.
وی همچنین یادآور شد: در ۳۰ سال گذشته در حوزه محیط زیست استان، تنها سه درگیری منجر به قتل اتفاق افتاده که دو مورد از این تعداد، مربوط به افراد غیربومی بوده است.
مدیرکل محیط زیست با اشاره به نقش قرقهای این سازمان به عنوان پشتیبان مناطق حفاظت شده، تصریح کرد: افزایش آمار جمعیت آهو از ۱۹۱ رأس به بیش از ۹۰۰ رأس در یک منطقه حفاظت شدهی استان، از جمله ویژگیهای انجام قرقهای محیط زیست در استان بوده است.
وی با اشاره به افزایش ۳۰ درصدی جمعیت حیات وحش موجود طی آخرین سرشماری از هفت منطقه حفاظت شده استان، تاکید کرد: مشارکت مردم در امر حفاظت از تنوع زیستی استان از مهمترین عوامل افزایش جمعیت حیاتوحش استان، در کنار فعالیتهای شبانهروزی محیطبانان و ماموران اجرایی محیط زیست استان بوده است.
وی مشارکت بخش خصوصی با محیط زیست را در افزایش جمعیت گونههای مختلف زیست محیطی، ایجاد امنیت مناطق حفاظت شده و حراست بیشتر از محیط زیست در عرصههای مختلف موثر خواند و تاکید کرد: در جریان مشارکت بخش خصوصی در راستای ایجاد تشکیلات محیط زیستی در مناطق قرق، هیچ گونه واگذاری یا حق ایجاد تأسیسات و حق انتفاع انجام نمیشود.
ثبت ۱۶۷ صید و شکار غیرمجاز در سال گذشته
سادات موسوی در پایان در مورد بخشی از تخلفات ثبت شده در حوزه محیط زیست استان نیز اعلام کرد: در سال گذشته ۱۲ مورد صید غیر مجاز خزندگان(لاکپشت خاکزی)، ۲۱ مورد شکار غیر مجاز کبک، تیهو، کوکر و مرغابی، ۱۲۴ مورد شکار غیرمجاز پستاندارانی نظیر کل و میش وحشی، بز وحشی، جبیر، آهو و قوچ و ۲۱۹ مورد زندهگیری پرندگان از جمله مرغ مینا، بلدرچین، هوبره و فاخته در این سازمان ثبت و بررسی شده است.
مدیر کل محیط زیست استان یزد همچنین با اشاره به تشکیل ۶۶ پرونده تخلف در حوزه آلودگیهای محیط زیست، شکار و صید غیرمجاز در استان، خاطرنشان کرد: در سال گذشته ۱۰۹ متخلف در حوزه محیط زیست دستگیر و به مراجع قضایی معرفی شدند.
بخش نظردهی بسته شده است..