کمر کارخانههای یزد زیر بار رکود شکست/افزایش ۵ درصدی نرخ بیکاری
استان یزد که با وجود کارخانههای کاشی و سرامیک، فولاد و نساجی سومین استان صنعتی کشور است، اکنون در شرایط نابسامانی بسر میبرد و کارخانهها دیگر تاب رکود ندارند و یکییکی تعطیل میشوند.
به گزارش یزدی نیوزاستان یزد در یک بازه زمانی ۱۰ تا ۱۵ ساله پیشرفتی چشمگیر در زمینه ایجاد کارخانههای تولیدی و واحدهای کوچک و بزرگ صنعتی کرد و نه تنها سر و سامانی اساسی به وضعیت بیکاران استان داده شد، بلکه بیکاران سایر استانها نیز کمکم بار سفر بستند و با هجرت به یزد، در کارخانهها و واحدهای مختلف صنعتی یزد مشغول به کار شدند.
آمار این اشتغالزایی تا آنجا پیش رفت که همین دو سه سال پیش بود که رسانهها داد مهاجرتهای بیرویه داخلی و خارجی را سر دادند و ورود بیکاران استانهای همجوار و حتی کمی آنسوتر از جوار یزد را سبب لطمه به فرهنگ اصیل یزد دانستند.
آن روزها که البته خیلی هم دور نبودند، نرخ بیکاری یزد در مقطعی به پنج درصد هم رسید اما اکنون رکود، کمر کارخانههای یزد را شکسته و نرخ بیکاری به یکباره از پنج یا شش درصد به ۱۱ درصد رسید و مسئولان در جلسات مختلفی توسعه و اشتغال این آمار را به طور رسمی اعلام کردند.
بهرغم تعطیلی کارخانهها مسئولان استان هنوز بر غیرواقعی بودن آمار بیکاری پافشاری میکنند
گرچه برخی مسئولان ارشد استان بر این عقیدهاند که آمار شش درصد قبلی واقعی نبوده است اما آمار تعطیلی کارخانهها و فعالیت آنها با یک سوم ظرفیت یا تعطیلیهای سه ماهه و موقت واقعی است و نمیتوان آن را کتمان کرد.
اکنون تعداد زیادی از کارخانههای نساجی و کاشی و سرامیک فعالیت خود را متوقف کرده و نیمی از کارگران خود را اخراج کردهاند و روزی نیست که کارگران اخراجی که چند ماه است حقوق و مزایای خود را دریافت نکردهاند، مقابل استانداری، فرمانداری و کارخانهها تجمع نکنند.
با این شرایط نه تنها کارگران یزدی بیکار شدهاند، بلکه کارگران سایر استانها که برای کار به یزد مهاجرت کردهاند و در مناطق مختلف این استان زندگی میکنند نیز بیکار شدهاند و روزگار سختی سپری میکنند.
تولیدات صنایع در انبارها دپو شده است
صاحبان صنایع نیز از رکود بر بازار، دپو شدن تولیدات خود در انبار، نبود سرمایه در گردش، عدم همکاری بانکها و … نالان هستند و اغلب آنها این شرایط را عامل تعطیلی واحدهای خود میدانند و بر این عقیدهاند که نبود بازار فروش و نبود سرمایه در گردش، چارهای جز تعطیلی واحدها نگذاشته است.
در چنین شرایطی، برخی مسئولان استان باز هم آمارهای بیکاری و تعطیلی واحدهای صنعتی را غیرواقعی میخوانند و بر این عقیدهاند که تنها تعداد محدودی از واحدهای صنعتی یزد دچار مشکل شدهاند و مشکلات آنها به زودی با همکاری بانکها رفع میشود.
در طول یکی دو سال گذشته، بیش از ۱۰۰ جلسه با عناوین مختلف با صاحبان صنایع برای رفع مشکلات آنها برگزار شده و بانکها قول مساعد برای همکاری دادهاند اما باز هم در جلسات بعدی، یکی از مشکلات اصلی صنایع یزد ناهماهنگی بانکها و همکاری نکردن آنها با صنایع اعلام میشود.
گرچه بازاریابی در کشورهایی غیر از عراق، پاکستان و افغانستان که هماکنون عمده صادرات کاشی و سرامیک و … یزد به آنها انجام میشود، میتواند بخشی از مشکلات صنایع را حل کند اما تا کنون هیچ دستگاهی در استان یزد اعلام آمادگی برای همراهی با صنایع برای بازاریابی نکرده است.
هیچ دستگاهی صاحبان صنایع را برای بازاریابی خارجی همراهی نمیکند
اینکه صنایع خود باید به دنبال بازاریابی باشند، صحیح است اما بسیاری از آنها از موقعیت کشورهای مختلف بیاطلاعند و آشنایی لازم را برای تجارت خارجی ندارند و لازم است مرجعی به امور آنها رسیدگی و حداقل آنها را در این زمینه راهنمایی کند.
شرایط در استان یزد به نحوی است که دیگر ائمه جمعه در مرکز استان و سایر شهرستانها نیز از این وضعیت ابراز نگرانی کرده و خواستار رسیدگی مسئولان به مشکلات مردم شدهاند.
امام جمعه یزد در یکی از آخرین سخنرانیهای خود در جمع مسئولان روابط عمومیهای استان یزد، برخی دستگاهها را ناکارآمد دانسته و فلسفه وجودی آنها و نام آنها را مغایر با شرایط فعلی کار و اشتغال دانسته و خواستار رسیدگی وزرای مربوطه به امر اشتغال در استان یزد شده است.
مشکلات صنایع یزد از مسائل زیرساختی به نبود نقدینگی و سرمایه در گردش رسیده است
به واقع اکنون مشکل این است که اگر صنایع تا چندی پیش برای بهبود زیرساختها و بهرهمندی از سهمیه آب بیشتر، گازرسانی و … در فغان بودند، امروز مشکلات آنها بسیار اساسیتر است و نبود بازار و رکود، یکییکی اسباب آنها را برچیده است.
تاکنون جلسات تخصصی شورای اشتغال نیز نتوانسته اقدامی عاجل برای صنایع دچار مشکل انجام دهد و در بهترین شرایط تنها به برخی اولویتبندیها بسنده شده است.
آمار شاغلان صنعت استان یزد ۴۵ هزار نفر کاهش یافت
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان یزد در حاشیه جلسه توسعه اشتغال استان یزد در گفتگو با خبرنگار مهر، نرخ بیکاری استان را ۱۱ درصد اعلام کرد و اظهار داشت: تعداد شاغلان بخش صنعت در سال ۹۴ نسبت به سال ۹۳ حدود ۴۵ هزار نفر کاهش داشته است.
محمدحسین ریاحی عنوان کرد: اما در حوزه کشاورزی و خدمات آمار اشتغال رشد قابل توجهی داشته است.
وی با اشاره به نگاه ویژه دولت به کارآفرینی و حمایت صندوق کارآفرینی و امید از مشاغل خرد و کوچک بیان کرد: امیدواریم در این زمینه به استان یزد نیز نگاه ویژه ای شود.
ریاحی با اشاره به اینکه تعدادی از کارگران صنایع شغل خود را از دست دادهاند، افزود: با این وجود استان یزد هنوز وضعیت بهتری در زمینه اشتغال نسبت به سایر استانها دارد.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان یزد گفت: استان یزد رتبه چهاردهم در میانگین نرخ بیکاری در کشور را به خود اختصاص داده است.
افزایش نرخ بیکاری در یزد نیاز به کالبدشکافی دارد
وی عنوان کرد: افزایش نرخ بیکاری استان یزد نیاز به کالبد شکافی و تحلیل و بررسیهای کارشناسی دارد که به نظر، عوامل زیادی از جمله رشد صنعت استان در چند بخش خاص، فناوری پایین و منبع پایه بودن صنایع، کاهش فعالیتهای ساخت و ساز، تناسب ناموزون بازار کار با رشتههای دانشگاهی، خطای آماری و یا پاسخگویی نادرست به آمارگیران میتواند در افزایش نرخ بیکاری استان دخیل باشد.
ریاحی، بیشترین بیکاری کارگران استان یزد در سال ۹۴ را در صنایع فولاد و کاشی و سرامیک اعلام کرد و افزود: مهاجرپذیر بودن استان یزد همچنین توجه به استقرار چند رشته اصلی صنعتی و نیاز به کارگران ساده یا فاقد تخصص برای اشتغال در این حوزهها سبب شده در سالهای گذشته شاهد حضور این کارگران مهاجر در استان باشیم که متاسفانه به دلایل گفته شده، بیشترین بیکاری در استان مربوط به همین کارگران ساده فاقد تخصص است.
راهکارهای رفع مشکلات بیکاران؛ بیمه بیکاری و کارآفرینی
وی با تأکید بر اینکه در استان تلاش بر این است تا کارگاهها به مرحله تعطیلی نرسند و با کمک به کارگاهها از وقوع بیکاری تا حد امکان جلوگیری شود، تصریح کرد: در غیر این صورت پس از بیکار شدن کارگر امکان استفاده از بیمه بیکاری برای وی فراهم شده که به محض اشتغال مجدد، بیمه بیکاری وی قطع خواهد شد.
ریاحی عنوان کرد: البته در صورتی که فرد بیکار شده دارای تخصص و مهارت برای راه اندازی کسب و کار باشد، امکان معرفی وی به صندوق کارآفرینی امید و دریافت تسهیلات نیز فراهم است.
گرچه کارآفرینی میتواند بسیار مثمرثمر باشد اما راهکاری بلندمدت نیست زیرا کارآفرینی در مشاغل خرد و کوچک نیز دیر یا زود به سرنوشت واحدهای کاشی و سرامیک گرفتار میشود که زمانی بی محاسبه و بدون نظر گرفتن نیاز بازار راهاندازی شدند و اکنون به دلیل نبود بازار مناسب، به حالت تعطیل درآمدهاند.
هر بیکاری توان کارآفرینی ندارد
به نظر میرسد راهکار اساسی در زمینه اشتغال و تولید، توسعه صادرات و راهیابی به بازارهای سایر کشورها است و اگر این اتفاق بیفتد نه تنها واحدهای تولیدی تعطیل نمیشوند و سرمایه آنها مورد استفاده قرار میگیرد بلکه سرمایههای جدیدی نیز در قالب تسهیلات به مردم واگذار نمیشود که با افزایش تعداد آنها، دوباره گرفتاری بازاریابی و مشکلات پی در پی برای بازپرداخت تسهیلات برای مردم ایجاد شود.
گرچه کارآفرینی یک ارزش است اما هر فرد بیکاری توان راهاندازی یک شغل را ندارد و هوش اقتصادی، بازاریابی، مدیریت و … از نیازهای اصلی برای کارآفرینی هستند و در صورتی این شاخصهها در کارآفرینان نباشد، ارائه تسهیلات به آنها، دردسری جدید برایشان خواهد بود.
مهر
بخش نظردهی بسته شده است..