پارکینگ سازی؛ بلای جان میراث کهن یزد
یزد به عنوان اولین شهر خشتی و دومین شهر تاریخی جهان شناخته شده که برترین جاذبه های گردشگری ، تاریخی و میراث فرهنگی را در خود جا داده است.
به گزارش یزدی نیوز از نارین قلعه قدیمی ترین بنای خشتی جهان گرفته تا بلندترین بادگیر جهان و قدیمی ترین مسجد ایران و بافت تاریخی مسکونی از جمله آثاری است که هر سال میلیون ها نفر را به سمت این منطقه می کشاند. اما متاسفانه انگار این همه زیبایی منحصر بفرد برای برخی مسئولان استان رنگ کهنگی گرفته است و این بی توجهی ها بدتر از هر بلای طبیعی کمر به نابودی بناها و آثار تاریخی یزد بسته است. به طوریکه نهضت پارکینگ سازی توسط مدیریت شهری در بافت تاریخی کهن شهر یزد ادامه دارد.اگرچه ساخت این پارکینگ ها عبور و مرور شهری را تا حدودی برای وسایل نقلیه تسهیل می کند اما در پشت پرده آغاز جنایتی در تاریخ میراث کهن یزد به شمار می رود.
آهنگ تخریب بناهای قدیمی یزد به بهانه های مختلف شدت گرفته است. گاهی نیاز به ساخت و ساز اماکنی چون پارکینگ عمومی برای رفع نیاز ساکنان منطقه به عنوان دلیل تخریب بخشی از بافت قدیم اعلام می شود و گاهی ضرورت توسعه و گسترش بناهایی چون امامزاده جعفر و گاهی هم عریض کردن کوچه ها به جهت تسهیل در تردد! تا آنجا که در همین مدت اندک( کمتر از سه سال) ۸۰ هکتار از مساحت ۷۴۰هکتاری از بافت تاریخی شهر که البته به ثبت آثار ملی هم رسیده ، کاهش یافته است.
مدیر ناحیه تاریخی شهرداری یزد مدعی است که در ۳سال گذشته ۱۰۰دستگاه پارکینگ درونمحلهای در این منطقه ایجاد شده است. تخریب بخشی از بافت تاریخی یزد برای ساخت پارکینگهای محلی در حالی آغاز شده است که دوستداران میراث فرهنگی به شدت از اجرا شدن این طرح ها اظهار نگرانی میکنند. شهرداری ناحیه تاریخی یزد با ورود به عرصه تاریخی و با تملک برخی از محدوه های آن که بسیاری از خانههای ارزشمند نیز در آن وجود دارد، اقدام به تخریب بافت می کنند ،هر چند ساخت پارکینگ در چنین محلی میتواند روند ثبت این بافت تاریخی را به تاخیر بیندازد و حتی دچار مخاطره جدی کند.
بافت تاریخی یزد که از آن به عنوان بزرگ ترین بافت تاریخی و نخستین شهر خشتی جهان یاد میشود، اما مسئولان شهری در سکوت خاص متولیان میراث، معتقدند که ساماندهی بافت تاریخی این شهر در سالهای اخیر به معضلی برای ساکنان آن و مسئولان تبدیل شده و دوستداران میراث فرهنگی نیز معتقدند بافت تاریخی یزد در حالی به سوی جهانیشدن گام برمیدارد که مشکلات ریز و درشتی که مهمترین آن تخریب بخشهایی از این بافت تاریخی است، تهدیدی جدی برای ثبت جهانی آن به شمار میرود.
با این حال ،بیشتر از دو سال است که هر از چند گاهی خبرهایی از تخریب بخشی از بافت تاریخی یزد به گوش میرسد، تخریبهایی که هدف از آنها ایجاد پارکینگ مطرح میشود و به نظر میرسد حالا این تخریبها نتیجه داده است، چون مدیر ناحیه تاریخی شهرداری یزد از ایجاد ۱۰۰ پارکینگ درون محلهای در ۳ سال گذشته در این منطقه خبر داده است.روندی که بیشتر با تخریب بناهای تاریخی همراه بوده است.باید در نظر داشت کار شهرداری و مدیریت شهری فقط آسفالت کردن و سنگ فرش کردن کوچه پس کوچههای بافت تاریخی نیست، بنابراین بهتر است مدیریت شهری در مجوزهای ساختوسازی که میدهد دقت بیشتری داشته باشد.همچنین بهتر است در مجوزهای شهرسازی و فعالیت فرهنگی با بودجه کلانی که شهرداری در اختیار دارد نظر فعالان حوزه میراث و فرهنگ هم پرسیده و در نظر گرفته شود.
اما در تازه ترین خبرها؛ دو خانه تاریخی در حریم بافت تاریخی شهرستان ابرکوه بدون مجوز میراث فرهنگی و به بهانه ساخت پارکینگ برای یک هیات مذهبی تخریب شد. ابرکوه یکی از چهار شهر نمونه گردشگری استان است و به دلیل وجود ۱۱۹ اثر تاریخی و میراث فرهنگی ثبت شده در آثار ملی کشور از اهمیت خاصی در حوزه گردشگری برخوردار است. با این حال متاسفانه این روزها با قرار گرفتن در آستانه ماه محرم، شاهد تخریب بدون مجوز قسمتهایی از این میراث گذشتگان از سوی افرادی بیمسئولیت و به بهانهی ایجاد تکیه عزاداری یا بعضاً پارکینیگ برای حسینیه و غیره هستیم و این سئوال را در ذهن تداعی میکند که آیا میراث فرهنگی این مروز و بوم، یک ارزش تاریخی، فرهنگی و ملی نیست؟
اخیراً نیز شاهد تخریب دو خانه در بافت تاریخی این شهر بودیم که هر چند با عکسالعمل فوری مدیران میراث فرهنگی شهرستان و استان مواجه شد ولی این دو خانه سنتی تخریب شدند و تاسف بیشتر از آنجاست که حداقل دو یا سه هیات مذهبی دیگر نیز خود را برای تخریب بخشهای دیگری از این بافت تاریخی در آستانه ماه محرم آماده میکنند.
حالا با این بهانهها در هر گوشه بافت تاریخی یزد به دنبال پارکینگ سازی و تخریب بافت هستند.ضمن اینکه سکوت مدیران، اساتید و فعالان حوزه میراث در دولت گذشته یکی دیگر از آسیبهای ضربه دیدن بافت تاریخی و تخریب برای آثار تاریخی است.
به گزارش تابناک یزد،در عجب هستم اساتید دانشکده هنر و معماری یزد چرا در دولت قبل با سکوت عجیب خود ساز مخالفت نزدند و فعالان حوزه میراث را تنها گذاشتند، البته تعدادی از فعالان حوزه میراث هم وقتی میخواستند اعتراض خود را اعلام کنند از سوی برخی مقامات گذشته تهدیدهای جدی میشدند که نمونه آن در تخریب بافت تاریخی در محدوده امامزاده جعفر (ع) به خوبی مشخص بود. تخریبی که در اواخر دولت قبل با هجوم بولدوزرها رخ داد و زمانیکه با اعتراض برخی از فعالان میراث مواجه شد، مسئولان وقت معترضان را متهم به بی دینی و همکاری با رسانههای دشمن کردند.
بخش نظردهی بسته شده است..