بورس بناهای تاریخی در کشور ایجاد شود
یک سرمایهگذار بخش خصوصی خواستار ایجاد «بورس بناهای تاریخی در کشور» شد.
به گزارش یزدی نیوزاصغر نبیل، مدیرعامل هتل باغ «مشیرالممالک» یزد در حاشیه نهمین نمایشگاه بینالمللی گردشگری تهران گفت: متاسفانه در ایران اتفاقهای واگذاری ناقص افتاده یا آن که تعریف مشخص نداشته یا حتی مخالفینی داشته است که معتقد بودند باید درِ بناهای تاریخی را برای حفاظت از بنا بست تا بازدیدکنندگان وارد چنین فضاهایی نشوند.
او با تاکید بر اینکه باید نگاهی فراتر به بناهای تاریخی داشت و بورس بناهای تاریخی را مانند بورس کالاهای لوکس راهاندازی کرد، دربارهی درخواستش برای راهاندازی بورس بناهای تاریخی در کشور، بیان کرد: وقتی کاربری بناهای تاریخی تغییر میکند باید حتما ارزش این بناها نیز افزایش پیدا کند و این اتفاق زمانی میافتد که بورس قیمتگذاری برای بناهای تاریخی کشور راهاندازی شود.
وی همچنین با اشاره به وسعت ۷۵۰ هکتاری بافت تاریخی یزد گفت: زمانی که ارزش بناهای تاریخی موجود در بافت تاریخی یزد مشخص نشده بود این بافت در حال تخریب بود و ساکنان خانهها لولههای آب را زیر بناها میانداختند تا خانهها تخریب شود و آنها بتوانند بنای جدید جایگزین آن کنند.
او افزود: وقتی بناهای تاریخی کاربری تجاری و فرهنگی گرفتند، حفظ شدند و مردم به ارزش بناهای خود پی بردند. در واقع بهترین استفاده از بناهای تاریخی، رستوران، گالری و هتل است تا مردم با استفاده از ظرفیت این بناها برای خدماتی که به آنها ارایه میشود، هزینه کنند.
بهرهبردار باغ نمیر تفت درباره بهرهبرداری از بناهای تاریخی کشور نیز گفت: اعطای کاربری جدید تجاری یا فرهنگی و هنری به بناهای تاریخی در دنیا رواج دارد که البته تجربه موفقی هم بوده است.
نبیل با بیان اینکه واگذاری بناهای تاریخی در صندوق احیا و بهرهبرداری از اماکن تاریخی و فرهنگی کشور ادامه طرح پردیسان و البته مدل موفق طرح پردیسان است، تاکید کرد: در شهر یزد بسیاری از بناها در حال نابودی است چون دولت توان تکمیل پروژهها را ندارد و هر چند کار دولتها این نیست، اما بخش خصوصی میتواند بناهای تاریخی را مرمت و با بهرهبرداری از بناها به حفظ آنها کمک کند.
او شرط استفاده از یک بنای تاریخی را تخریب و تبدیل آن بنا به رستوران ندانست و ادامه داد: میتوان این بنا را حفظ و با تغییر کاربری به یک رستوران تبدیل کرد.
به گفته این بهرهبردار بناهای تاریخی یزد، «آب» دشمن خشت و گل در این شهر است و بناهای تاریخی این شهر قابلیت تبدیل به کاربری خانگی ندارند، اما میتوان برای این بناها کاربری کوتاهمدت مانند هتل و رستوران تعریف کرد.
او همچنین درباره سودآوری بهرهبرداری از بناهای تاریخی گفت: تغییر کاربری کاروانسراها به بازار، پاساژ و مرکز تجاری مانند کاری که در بافت تاریخی «ونیز» و «فلورانس» ایتالیا انجام شده است، موجب تمرکز گرانترین برندها در بافت تاریخی میشود، و این اتفاق باید در شهرهای تاریخی ایران بیفتد.
وی ادامه داد: متاسفانه بافت تاریخی یزد هنوز قیمت خود را نیافته و تنها با افزایش سرمایهگذاری است که میتوان ارزش افزوده این بافت را به شدت افزایش داد.
نبیل با گله از برخی برخوردها با بهرهبردارها و مالکان بناهای تاریخی در گذشته اظهار کرد: پیش از روی کار آمدن مدیران جدید صندوق احیا دو بنای «باغ وزیر» و باغ «پهلوان یزد» را به این صندوق بازگرداندیم؛ چون برخی افراد نگاه از بالا به پایین، به سرمایهگذارها داشتند و آنها را کارمند خود میپنداشتند، در حالی که سرمایهگذار میتوانست پول خود را در هر صنعت دیگری هزینه کند. به همین دلیل نیز انگیزه سرمایهگذارها برای سرمایهگذاری در بناهای تاریخی کاهش یافت.
ایسنا
بخش نظردهی بسته شده است..