پیروزی انقلاب اسلامی در یزد یک ماه زودتر از کشور
مبارزه مردم دارالعباده یزد در جریان انقلاب اسلامی به ویژه در جریان سالهای اوجگیری نهضت اسلامی یعنی سال 56 روند مبارزاتی جدیدی به خود گرفت و به ویژه در دهم فروردین 1357 به مناسبت چهلم شهدای قیام خونین مردم تبریز، رشادتهای جانانهای به نمایش گذاشتند و خون 22 شهید خود را تقدیم انقلاب کردند.
به گزارش یزدی نیوزالبته این مبارزات با درایت و تدبیر علمای بهنامی مانند شهید آیت الله صدوقی، مرحوم آیت الله خاتمی و مرحوم آیت الله اعرافی و دیگر علمای برجسته این دیار و همراهی مردم باخدای یزد به نحوی پیش رفت که عملاً مردم این دیار از ۲۰ دیماه ۱۳۵۷ و یک ماه مانده تا پیروزی انقلاب اسلامی در کشور، طعم شیرین پیروزی را چشیدند.
خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه یزد به مناسبت سالروز پیروزی انقلاب اسلامی در میزگردی با موضوع "انقلاب در یزد"، حال و هوای آن روزهای یزد را از چند تن از مبارزان و انقلابیون یزدی جویا شده است.
حجت السلام و المسلمین "محمد فخرالدینی" رئیس شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی استان یزد در این نشست به عوامل موثر در پیروزی انقلاب اسلامی ایران اشاره میکند و توکل و اتکای مردم ایران اسلامی به خداوند را یکی از این عوامل میداند و میگوید: مردم ایران با سر دادن شعار نه شرقی و نه غربی، پایگاه انقلاب خود را متکی بر خداوند پایهگذاری کردند و در عمل خود، اخلاص داشتند.
این مسئول، دومین عامل پیروزی انقلاب اسلامی را وجود رهبری تیزبینانه امام(ره) و یاران نزدیکشان میخواند و در مورد نقش موثر یاران امام(ره) تصریح میکند: مجاهدین خلق پس از پیروزی انقلاب برای پناهنده شدن به کشور عراق دست به دامن صدام شدند ولی صدام نپذیرفت و مجاهدین برای خوشخدمتی اقدام به شهادت بازوان امام(ره) به اسم صدام کردند به طوری که شهید صدوقی به عنوان مخفف حرف "ص"، شهید دستغیب "د"، شهید اشرفی اصفهانی"الف" و شهید مدنی به عنوان مخفف حرف "م" که از بازوان پرتوان امام خمینی(ره) در جریان انقلاب بودند را به شهادت رساندند.
وی، مبارزه با گناه را دیگر عامل این موفقیت بیان میکند و ادامه میدهد: در کشور ما در دوران پهلوی برای ترویج گناه تبلیغ نیز میشد به طوری که تعداد برخی مراکز فساد در شهر یزد خیلی بیشتر از تعداد کتابفروشیها بود.
تحویل جنازه شهدا در ازای پرداخت پول گلولهها
فخرالدینی صبر و استقامت مردم به ویژه خانواده شهدا را یکی دیگر از عوامل موثر در پیروزی انقلاب ذکر میکند و میگوید: این صبر در حدی بود که حتی برخی خانوادههای شهید در یزد برای تحویل گرفتن شهدای خود مجبور به پرداخت پول گلولههایی شدند که با آنها فرزندانشان را به شهادت رساندند و شایسته است که در جشنهای دهه فجر این مسائل برای ابقای این انقلاب، بیشتر برجستهسازی شود.
وی در بخش دیگری از سخناش با اشاره به حضورش در جریان انقلاب در حوزه علمیه قم، نقش تاثیرگذار اعزام طلاب از حوزه علمیه قم به شهرهای مختلف در جریان انقلاب به ویژه در افشا کردن چهره واقعی شاه ملعون که رژیم از وی چهرهی مقدسی در جامعه ایجاد کرده بود را یادآور میشود.
این مسئول با بیان اینکه یزد نیز مستثنی از کشور نبوده و مبلغانی از یزد نیز به سراسر کشور اعزام میشدند که برخی حتی از سوی ساواک تحت تعقیب بودند، اضافه میکند: البته زمانی که رژیم پهلوی اقدام به دستگیری و تبعید امام(ره) کرد، مردم بیشتر به ماهیت رژیم ستمشاهی آگاه شدند.
وی در مورد حال و هوای مبارزات انقلاب در یزد نیز اظهار میکند: بعد از جریان روزنامه اطلاعات که منجر به قیام و کشتار مردم قم شد، در چهلم شهدای قم تعدادی اطلاعیهها را از قم به یزد آوردیم، هر چند که دفتر آیت الله صدوقی نیز این اعلامیهها را دریافت میکرد.
وی در همین رابطه با بیان این که اعلامیهها عمدتاً به امضاء جمعی از مراجع میرسید، این موضوع را نوعی قوت قلب برای مبلغان برای قرائت آنها در مجالس آن دوره میداند.
حجت السلام فخرالدینی به برگزاری مراسم چهلم شهدای قم در مدرسه عبدالرحیم خان با حضور شخص آیت الله صدوقی و ورود ناگهانی ماموران شهربانی به مراسم نیز اشاره میکند و میگوید: در حالیکه این مراسم در تبریز منجر به کشتار انقلابیون این شهر شد، خوشبختانه با تدبیر به موقع آیت الله صدوقی، مانع از به هم خوردن مجلس و شهادت افراد در مراسم یزد شد.
وی با اشاره به اینکه استان یزد در جریان انقلاب بیش از ۲۰ شهید داده است، از مراسم چهلم شهدای تبریز در یزد و بسیاری از شهرهای ایران یاد میکند و ادامه میدهد: البته پس از پایان مراسم شهدای تبریز در یزد، مردم به خانهها نرفتند و عمدتاً در خیابانها باقی ماندند که منجر به شهادت برخی از نظاهراتکنندگان شد.
فراخون عمومی امام برای قیام در یادنامه کتابخانه وزیری
محمدرضا کلانتری سرچشمه از محققان و پژوهشگران تاریخ انقلاب اسلامی که در دوران انقلاب تنها یک نوجوان ۱۳ یا ۱۴ ساله بوده است، نیز میگوید: بنده در آن دوران ساکن سرچشمه زارچ بودم ولی علاوه بر حضور در راهپیماییهای زارچ، به دلیل حضور برخی از نزدیکانم در جریانات انقلاب، در برخی از راهپیماییهای مرکز استان نیز حضور مییافتم.
وی به تلاش ۲۰ ساله خود برای جمعآوری اسناد انقلاب در یزد که تاکنون منجر به گردآوری قریب ۵۰۰۰ سند محرمانه از ساواک و ژاندارمری آن زمان شده است، اشاره میکند.
کلانتری سرچشمه به جرقههای شکلگیری انقلاب از زمان حضور آیت الله صدوقی در حوزه علمیه قم و ارتباط ایشان با امام خمینی(ره) از سال ۱۳۲۰، اشاره و اضافه میکند: مهمترین و اولین سند سیاسی انقلاب به نامهی منتقدانه و حماسی امام(ره) در سال ۱۳۲۳ خطاب به علما که در دفتر یادنامه کتابخانه وزیری یزد تحت عنوان مجمع الجواهر نگاشته شده است، بازمیگردد.
کلانتری میگوید: امام راحل(ره) در این بیانیه ضمن بررسی و تحلیل اوضاع گذشته، حال و آینده مردم و قیام برای خدا را تنها راه اصلاح جهان عنوان کرده و با تشریح دلایل بدبختی مسلمانان و ملت ایران، مسؤولیت سنگین علما وروحانیان را برشمرده و عواقب زیانبار غفلت سیاسی آنها را متذکر میشوند و آنها را صریحاً به قیام عمومی فرا میخوانند.
وی ادامه میدهد: آیت الله صدوقی تا سال ۱۳۳۰ در قم حضور داشتند تا این که حاج شیخ غلامرضا فقیه خراسانی و علمای دیگر یزد تلاش زیادی میکنند که ایشان به یزد بازگردند و نهایتاً آیت الله صدوقی با اصرار علمای یزد و کسب اجازه از آیت الله بروجردی در تاریخ پنجم بهمنماه ۱۳۳۰ در میان استقبال گستردهی مردم به یزد میآیند و ساکن میشوند.
این پژوهشگر تاریخ انقلاب در یزد به درایت آیت الله صدوقی در این مدت ۲۷ ساله تا پیروزی انقلاب اشاره میکند و به عنوان نمونه از حرکت هر روز ایشان برای اقامه نماز از خانه تا مسجد حظیره از میان بازار میگوید که همین اقدام باعث شد تا پس از مدتی علاوه بر ترغیب بازاریان به شرکت در نماز جماعت اول وقت و شرکت در سخنرانیهای روشنگرانه پس از نماز ایشان، به نوعی یک تشکل ناخواسته در جریان این حرکت ایجاد شود.
وی اظهار میکند: سخنرانیهای مناسبتی آیت الله صدوقی در ایامی مانند ماه محرم و رمضان و غیره که بعضاً پس از نماز ظهر تا سه ساعت نیز طول میکشید، یکی دیگر از اقدامات شهید محراب برای آگاهسازی مردم یزد بر علیه رژیم ستمشاهی پهلوی بود.
نامه علمای یزد برای لغو لایحه انجمنهای ایالتی ولایتی
کلانتری سرچشمه این روند تربیتی و فرهنگی آیت الله صدوقی را در شکلگیری انقلاب در یزد بسیار تاثیرگذار میخواند و ادامه میدهد: این جریان ادامه مییابد تا زمان جریان ایجاد لایحه انجمنهای ایالتی ولایتی در سال ۱۳۴۱ که طی آن ۱۳ نفر از علمای یزد در نامهای به نخست وزیر وقت خواستار لغو میشوند و عیناً در این جریان تحقق توصیه امام(ره) در مورد اتحاد علما برای جمع شدن علما بر علیه دستگاه ظلم را شاهد هستیم.
وی یادآور میشود: در استان یزد سه شخصیت عمده و بزرگوار یعنی آیت الله صدوقی، آیت الله خاتمی و آیت الله اعرافی در جریان موضوعات انقلاب با یکدیگر تعامل تنگاتنگی داشتند به نحوی که با مراجع قم مشورت و حرکتهای انقلابی در استان را هماهنگ میکردند که اسناد این ارتباطات از سال ۱۳۴۱ تا زمان پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷ موجود است.
این محقق در ادامه میگوید: بعد از جریان سال ۱۳۴۲ و دستگیری امام(ره) به نشانه اعتراض از سوی آیت الله صدوقی دو هفته اذان گفتن و نماز جماعت تعطیل شد و تا سال ۱۳۵۶ عمده فعالیتهای انقلاب به صورت زیرزمینی و عمدتاً در راستای تربیت نیروهای انقلابی دنبال میشد، هر چند که در این مدت نیز بسیاری از جوانان یزدی دستگیر شدند که عمدتاً کسانی بودند که در فعالیتهای دانشجویی شرکت داشتند. در سال ۱۳۵۶ و به دنبال شهادت آقا مصطفی خمینی، مراسمی در مسجد بازار یزد برگزار میشود و آیت الله صدوقی در این مراسم حتی افسر شهربانی که خواستار ممانعت از برگزاری مجلس است را نیز از مراسم بیرون میکنند.
وقایع قیام مردم یزد در دهم فروردین سال ۵۷
کلانتری ادامه میدهد: به مناسبت ۱۷ دی یعنی قیام خونین مردم قم نیز مراسمی مجدداً در مسجد بیاق خان و در چهلم شهدای قم نیز مراسمی در مسجد برگزار شد ولی عمدهترین اتفاقی که روی داد همان مراسم دهم فرودین ماه به مناسبت چهلم شهدای تبریز بود. در این مراسم ساعت ۹:۳۰ صبح دو هلیکوپتر از اصفهان میآید و ۸۳ مامور نیز به فرماندهی سرگرد "فریدون کیا" وارد یزد و در مجموعه امیرچخماق مستقر میشوند. بعد از پایان مراسم مسجد حظیره در ساعت ۱۱ صبح، جوانان از مسجد حظیره به سمت چهارراه شهدا(مجموعه امیرچخماق) حرکت میکنند که در بین راه و در مقابل آستان مقدس شاهزاده فاضل با تیراندازی ماموران رژیم پهلوی، تعدادی از جوانان یزدی به شهادت میرسند.
وی عنوان میکند: عمده حرکتهای انقلابی در یزد که از سوی آیت الله صدوقی هدایت میشد با مشکلی مواجه نمیشد چرا که خردمندانه و قدرتمندانه با مسائل برخورد میکردند و از طرفی نیز خط تماس خود با رژیم را عمدتاً از کانال شهید دکتر پاکنژاد که در جریان انقلاب از ریاست اداره کار و تامین اجتماعی به یک پزشک تنزل درجه یافته بود، همیشه برقرار نگه میداشتند تا مانع خسارت و شهادت راهپیمایان شوند. البته در جریان حرکتهای انقلابی نیز یکسری خودسریها وتندرویها نیز وجود داشت که از آن جمله میتوان به حادثه آتشسوزی بانک صادرات و شهادت دو نوجوان در این حادثه اشاره کرد.
وی بیان میکند: آیت الله صدوقی روی مساله آگاهی رساندن به مردم بسیار فعال بودند و دامنه مدیریتی ایشان حداقل نیمه جنوبی کشور را تحت پوشش داشت و در رساندن اعلامیهها که در روزهای قبل از پیروزی انقلاب تعداد آنها حتی به روزانه ۱۲ عدد نیز میرسید، در جنوب کشور بسیار فعال بودند.
کلانتری به نقش تاثیرگذار نهضت کاست(ضبط صوت) در جریان انقلاب اسلامی نیز اشاره میکند و در این باره میگوید: بسیاری از جوانان انقلابی شهرستانهای یزد برای اطلاعرسانی به مردم شهرستانهای خود با حضور در مراسمهای سخنرانی مسجد حظیره که پایگاه انقلاب در یزد محسوب میشد، از طریق کاست، سخنرانیها را ضبط میکردند و به شهرستانهای خود انتقال میدادند. آگاهیبخشی با اعلامیهها و کاستها باعث حضور تمام اقشار مردم در حرکتهای انقلابی میشد.
وی به تسخیر ساواک یزد توسط جوانان انقلابی در تاریخ ۵۷.۱۰.۱۸ و بیش از یک ماه مانده تا پیروزی انقلاب اشاره و عنوان میکند: در این اتفاق حدود ۵۰ نفر مجروح و سه نفر نیز شهید شدند و معاون ساواک یزد که فردی به نام "نیری " بود کشته شد.
کلانتری به تظاهرات مردمی فردای آن روز در نزدیکی پل نواب که منجر به شهادت "محمدرضا دیزوی" میشود، اشاره میکند و میگوید: این دو اتفاق متوالی باعث شد که رژیم پهلوی از همان روز بساط ظلم و ستم خود در استان یزد را برچید و از آن روز به بعد هیچ نیروی نظامی در خیابانهای شهر یزد دیده نشد به عبارتی انقلاب اسلامی در استان یزد از ۲۰ دیماه ۱۳۵۷ و یک ماه مانده تا پیروزی انقلاب اسلامی در کشور، به پیروزی میرسد. براساس اسناد موجود پس از آن مسئولان نظامی و دولتی در یزد نیز هیچ واکنشی برای انعکاس وقایع به مرکز نشان نمیدهند و با تشکیل کمیته انقلاب اسلامی، جوانان انقلابی نظم شهر را به دست میگیرند.
کلانتری با بیان این که اسناد انقلاب یزد در کتابی ۸۰۰ صفحهای از سوی وزارت اطلاعات منتشر شده است، اعلام میکند: سه جلد کتاب دیگر در همین رابطه که شامل دو هزار و ۵۰۰ سند انقلاب در یزد است نیز پس از ویرایش، منتشر خواهد شد.
وی از انتشار مجموعهای از کاریکاتورها و فتو کاریکاتورهای زمان انقلاب که توسط او جمع آوری شده در سال گذشته به همت شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی استان خبر میدهد.
وی همچنین ابراز امیدواری میکند که با همکاری حوزه هنری یزد روزشمار انقلاب اسلامی در یزد که مشتمل بر ۴۰۰ صفحه است و همچنین کتاب توصیف تاریخ انقلاب در یزد با یکهزار صفحه نیز به زودی چاپ و منشر شود.
رخنه شرایط خفقان و ترس از ساواک در خانوادهها
ابوالقاسم شعشعی، کارشناس سیاست خارجی و از مبارزان دوران انقلاب در یزد نیز در این میزگرد با تاکید بر اینکه یزد در جریان انقلاب جدای از دیگر مناطق کشور نبوده است، میگوید: قطعاً یزد با توجه به برخورداری از سابقه فرهنگی و تدین در بافت مردمی و با حضور روحانیون مسئول و مبارزی چون شهید محراب آیت الله صدوقی، همیشه زبانزد بوده و در جریان انقلاب نقش عمدهای را داشته است.
وی در این باره اظهار میکند: محوریت جریانات انقلاب در یزد با آیت الله شهید صدوقی بود و جایگاه مسجد حظیره به عنوان پایگاه انقلاب و همراهان نیز مردم متدین و نمازگزاران دارالعباده یزد بودند.
وی ادامه میدهد: شرایط مکانی و زمانی انقلاب اسلامی سال ۱۳۵۷ همراه با مشکلات خاص خودش بود و شرایط خفقان در جامعه به نحوی بود که ترس از ساواک حتی در خانوادهها نیز رخنه کرده بود به طوری که اعتماد پسر نسبت به پدر و پدر نسبت به پسر را نیز گاهاً زیر سئوال برده بود.
شعشعی که سابقه سفارت ایران در چند کشور را در کارنامه خود دارد، عنوان میکند: از طرفی در این شرایط انقلابیون از کمترین امکانات فنی برخوردار بودند به نحوی که برای برقراری ارتباط و انسجام حتی به لحاظ داشتن تلفن نیز محدودیتهایی وجود داشت و این در حالی بود که تجمعات و تظاهرات پرشماری برای رسیدن به اهداف مستلزم شبکهسازی بود که باید بعضاً به صورت چهره به چهره انجام میشد.
وی میگوید: این ارتباط تنگاتنگ بین مردم در شرایطی باید انجام میگرفت که زمینههای اعتماد بین افراد بسیار کم بود ولی در عین حال این پایگاه با شناخت و هدایتگری شهید صدوقی و همراهی انقلابیون و مردم به مرکزی هدفدار تبدیل شده بود به طوری که این جریانات دست به دست هم داده بود و فضای انقلاب را به پیش میبردند.
تلاش برای پیشبرد انقلاب در یزد با کمترین تلفات
شعشعی همچنین تاکید میکند: در این شرایط هر چیزی میتوانست نقش موثری در پیشبرد انقلاب داشته باشد ولی در عین حال، نبود آن نیز میتوانست همراه با تخریب و تلفات باشد.
وی در همین رابطه به یکی از تظاهرات مردم یزد که از چهارراه شهید نواب صفوی فعلی شروع و به سمت مسجد حظیره در جریان بوده اشاره میکند و میگوید: راهپیمایان در میدان شهید مصطفی خمینی یا بعثت فعلی که در حاشیه آن نیز تشکیلات کلانتری قرار داشت در حال حرکت بودند که در این محل تحت تعقیب ماموران شهربانی قرار گرفتند. در این جریان ماموران رژیم طاغوت برای ترساندن مردم اقدام به تیراندازی هوایی میکردند و مردم نیز به کوچههای اطراف پناه میبردند. در جریان این تیراندازیها، در اثر برخورد یکی از گلولهها، فردی که به خاطر هیاهوها و از روی کنجکاوی از منزل خارج شده بود، به شهادت رسید.
به گفتهی شعشعی، هدایت مردم در این جریانات با وجود محدودیتهایی که در بستر مبارزات وجود داشت، برای اینکه هم افراد وظیفه خود را به خوبی انجام دهند و هم کمترین تلفات را به دنبال داشته باشد، کار مشکلی بود و شهید صدوقی در این رابطه نقش بارزی را ایفا میکردند.
تحصن ۲۵ روزه فرهنگیان و تعطیلی بازار یزد
این مبارز دوران انقلاب خاطرنشان میکند: هر چند در خیلی از حرکتهای انقلابی یزد، تنها حضور مردم دیده میشد ولی همین حرکتها نقش آگاهسازی برای جامعه داشت که از آن جمله میتوان به تحصن ۲۵ روزه فرهنگیان مسئول و شناخته شدهی یزد در آستانه پیروزی انقلاب اسلامی اشاره کرد.
وی تصریح میکند: بعد تاثیرگذار و وسیعی که این تحصن معلمان در استان داشت، باعث شد که خیلی از نقاط استان که تا آن روز فعالیت چندانی نداشتند نیز وارد عرصه مبارزات شوند و فضای ترسناک خفقان را در استان بشکند.
شعشعی به نقش موثر بازاریان و تعطیلی بازارها که کمک زیادی به پیروزی انقلابیون در یزد داشت، نیز اشاره میکند.
وی در همین رابطه با اشاره به وجود مظاهر طاغوت در شهر از جمله مجسمه رضا شاه منحوس و پسرش محمد رضا پهلوی، میگوید: آیت الله صدوقی نماز ظهر عاشورا سال ۵۷ که مصادف با بیستم آذرماه بود را در وسط خیابان امام خمینی(ره) فعلی اقامه کردند و پس از آن نمازگزاران به طرف چهارراه شهدا حرکت کردند و مجسمه شاه را از وسط میدان به پایین کشیدند که این حرکت نیز موجی را در سراسر استان به راه انداخت.
شعشعی اضافه میکند: همین حرکت حتی باعث شد که رژیم طاغوت در استان پیش از مردم، خودش به طور مخفیانه نسبت به برداشتن مجسمه رضا شاه از میدان سید مصطفی خمینی(بعثت) و انتقال شبانه آن اقدام کنند.
وی یادآور میشود: جسارت مردم یزد به حدی بود که در مراسم حرکت هیاتهای عزاداری در روز ۱۳ محرم به سمت مسجد ملااسماعیل با روحیهای انقلابی حضور یافتند که در تیراندازی سربازان رژیم پهلوی در بازار پنجه علی تعدادی از عزاداران به شهادت رسیدند.
این دیپلمات بازنشسته کشورمان نیز به مراسم چهلم شهدای تبریز در شهر یزد که روز دهم فرودین در مسجد حظیره برگزار شد اشاره و عنوان میکند: این مراسم با حضور آیت الله صدوقی و علمای مبارز و مردم شهر یزد برگزار شد و مردم با سر دادن شعار در خیابان امام حرکت کردند که در هنگام رسیدن به مقابل شاهزاده فاضل با تیراندازی مستقیم ماموران رژیم مواجه و منجر به شهادت تعدادی از مردم استان از جمله شهیدان نامدار، مرادی و تعدادی دیگر شد.
وی بیان میکند: مردم یزد با رویکرد تکلیف الهی در جلسات و راهپیماییها حضور مییافتند و آیت الله صدوقی نیز گاهاً دهان به دهان با رژیم رو در رو میشدند به نحوی که حتی در یکی از سخنرانیها هنگامی که به ایشان اعلام کردند که جاسوسان رژیم پهلوی در جلسه حضور دارند.
شعشعی تاکید میکند: در جریان انقلاب در یزد هم اراده برای روشنگری مردم و هم برای کنترل راهپیمایی جهت جلوگیری از کشتار و خسارت به مردم وجود داشت و خیلی سعی میشد که حرکتهای انقلابی در چارچوب باشد تا خسارت و شهیدی به همراه نداشته باشد.
بخش نظردهی بسته شده است..