فعالیت ۱۸ انجمن میراث فرهنگی در یزد

به گزارش یزدی نیوزانجمنهای میراث فرهنگی از سال1373 برحسب ظرفیتهای موجود هر منطقه در مقوله میراث فرهنگی در استانها، شهرستانها، روستاها و بعضا در بخشهای وابسته به میراث فرهنگی تشکیل میشود. این انجمنها در زمره تشکلهای مردمی هستند که با هدف حفظ، نگهداری و مقابله با هرگونه تخریب آثار و بناهای تاریخی شکل میگیرند. هر چند در ۱۰ سال گذشته، این انجمنها غیرفعال و تقریبا منحل شده بودند ولی با تغییر رویکرد دولت در حوزه میراث فرهنگی، در حال حاضر مجددا شاهد فعالیت این انجمنها هستیم. در استان نیز با توجه به ظرفیتهای مطلوب در مورد بافت تاریخی و میراث فرهنگی، ۱۸ انجمن میراث فرهنگی در مرکز استان، شهرستانها، روستاها و بخشهای مختلف استان تشکیل شده است. برای اطلاع از وظایف این انجمنها و نوع فعالیت آنها با «محمد بهشتینژاد» مسئول بازرسی و انجمنهای میراث فرهنگی استان گفتوگویی داشتیم که مشروح آن را در زیر میخوانید.
- انجمنهای میراث فرهنگی با چه هدفی شکل گرفتهاند؟
این انجمنها بر حسب ظرفیتهای هر منطقه، وظیفه حفظ و نگهداری آثارفرهنگی، فرهنگسازی عمومی، جلوگیری از تخریب آثار و بناهای تاریخی و جذب مشارکتهای مردمی و استفاده از ظرفیتهای موجود در منطقه را بر عهده دارند. آنها میتوانند با فرهنگسازی از آثار تاریخی نگهداری کنند چرا که با توجه به نیروی انسانی اندک در میراث فرهنگی استانها، شاید برکل آثار با ارزش گسترده نظارت دقیق نداشته باشند. از طرفی با توجه به فاصله بین شهرستانها و ظرفیت آثار تاریخی، به نظر میآید حفاظت و نگهداری از این وسعت و حجم آثار و بناها بدون مساعدت و همکاری مردم میسر نخواهد شد لذا انجمنهای میراث فرهنگی میتوانند نقش کلیدی را در این زمینه برعهده بگیرند. همچنین این انجمنها با شناختی که از قوانین میراث فرهنگی دارند میتوانند مردم را با وظایف میراث فرهنگی آشنا کنند و در رابطه با حفظ و نگهداری و ارزش بناها به آنها مشاوره دهند. که در این حوزه اکنون ۱۸ انجمن میراث فرهنگی در استان فعالیت میکند.
- اعضای انجمن میراث فرهنگی استان را معرفی کنید.
در استان ریاست انجمن بر عهده استاندار، در شهرستان و بخش مرکزی استانها ریاست با فرماندار است و در روستاها و بخشها نیز بخشداریها مسئولیت این انجمنها را بر عهده دارند. همچنین دبیری این انجمنها به مدیران میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری واگذار شده است. دیگر اعضای مهم این انجمنها در استان شامل شهردار، رئیس دانشگاه، رئیس دادگستری، مدیر کل آموزش و پرورش، مدیر کل راه و شهرسازی، شورای شهر، مدیر کل اوقاف و امور خیریه، مدیر کل صدا و سیما، مدیر کل محیط زیست و ۵ نفر از اعضای معتمد و علاقهمند به میراث فرهنگی است.
- در رابطه با اهمیت عضویت آموزش و پرورش در انجمنها بگویید.
آموزش و پرورش به عنوان یک نهاد تربیتی میتواند از پایه، نسل جدید را با ارزش بناها، حفظ و نگهداری از آنها آشنا کند. به نظر میرسد که وقتی این بناهای ارزشمند به خوبی به دانشآموزان معرفی شوند، شاید دیگر بحث تخریب را در آینده نداشته باشیم.
- نقش انجمنها با توجه به سال خوشامدگویی به یزد، چیست؟
برای تحقق اهداف نامگذاری سال ۱۳۹۵ به عنوان سال خوشامدگویی به یزد، نیاز به زیرساختهایی است؛ به طوری که بناهای تاریخی، گردشگری، جوامع محلی، مکانهای اقامتی و ظرفیت های استان، همگی باید آماده ارائه خدمات به گردشگران شوند. این انجمنها با درگیر کردن مردم در این موارد و همکاری با میراث فرهنگی و دیگر نهادهای اجرایی استان میتواند در تحقق این مهم بسیار کارساز باشند.
همشهری
بخش نظردهی بسته شده است..