علاقه عجیب مادران باردار یزدی به سونوگرافی ۴بعدی
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اخبار یزدی ها( یزدی نیوز) رشد علم و تکنولوژی، ابزار دقیقی را برای تشخیص اختلالات جنین قبل از تولد ایجاد کرده است که گاه استفاده غیرکاربردی از آن، اختلالاتی را متوجه جنین میکند. یکی از این فناوریها، سونوگرافیهای سه و چهاربعدی است.
برخی از مادران باردار برای تشخیص سلامت جنین باید سونوگرافی چندبعدی شوند اما جمعیت قابل توجهی از مادران باردار برای مشاهده جنین و تشخیص جنسیت او به این کار تن میدهند. تمایل به سونوگرافی ۴بعدی بیش از سونوگرافی ۳بعدی است چرا که در سونوگرافی چهاربعدی علاوه بر مشاهده تصاویر سه بعدی از جنین، حرکات جنین نیز نشان داده میشود. سونوگرافی ۳ بعدی و ۴بعدی به دلیل وارد شدن انرژی و گرمای مضاعف به جنین، خطراتی را متوجه جنین میکند که این خطرات، به مادران باردار گوشزد میشود، اما با این حال مادران باردار یزدی برای استفاده از این خدمات غیرضروری اصرار دارند.
تعیین نوع سونوگرافی با صلاحدید پزشک
مدیر گروه رادیولوژی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی با اشاره به رواج سونوگرافیهای سه و چهار بعدی در بین زنان باردار یزدی میگوید: قدرت تشخیص سونوگرافی معمولی در تشخیص جنیست و سلامت جنین بالاست و گاهی اصلا نیازی به سونوگرافیها چند بعدی نیست.
«رضا نفیسیمقدم» با تاکید بر اینکه انجام سونوگرافیهای سه و چهار بعدی به دلیل ایجاد گرمای زیاد برای رحم و جنین خطرناک است، ادامه میدهد: این نوع سونوگرافیها تنها برای تشخیص سلامت انگشتان و صورت جنین کاربرد دارد. وی میافزاید: ضرورت انجام سونوگرافیهای چندبعدی را تنها پزشک متخصص زنان میتواند تشخیص دهد و مادران باردار نباید برای انجام این اقدامات پزشکی به پزشک معالج خود اصرار کنند.
نفیسیمقدم میگوید: گرچه هنوز خطرات احتمالی ناشی از انجام سونوگرافیهای سه و چهار بعدی بر جنین به اثبات نرسیده است اما محققان مدعی هستند که به دنبال انجام این نوع سونوگرافیها، احتمال سوختگی بافت نرم جنین وجود دارد. این مسئول میگوید: آنها همچنین مدعی هستند که به دلیل وارد شدن انرژی بسیار بالا به جنین، امکان آسیبدیدن حلزونگوش جنین نیز در انجام سونوگرافیهای سه و چهار بعدی وجود دارد. وی ادامه میدهد: انجام سونوگرافیهای سه و چهار بعدی در صورت صلاحدید پزشک و تا حدامکان یک مرتبه در هفتههای ۱۸ تا ۲۴ بارداری توصیه میشود. این نوع سونوگرافی، معمولا برای افرادی توصیه میشود که در سونوگرافی دو بعدی آنها ضایعهای در جنین تشخیص داده شده باشد. نفیسیمقدم میگوید: اگر در جنین ناهنجاری مشکوک دیده شده باشد، برای به دست آوردن اطلاعات کاملتر و تشخیص قطعی آن از سونوگرافی سه بعدی استفاده میشود.
تشخیص ضایعات چهره جنین
مدیر گروه رادیولوژی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی انجام سونوگرافی چهار بعدی را تنها برای تشخیص ضایعات اندام کودک موثر میداند.
وی میگوید: چنانچه ضایعاتی از جمله شکاف کام در صورت، بروز مشکلاتی در اندام، تردید به وجود ضایعه در اندامهای تحتانی و مشکوک بودن به بروز بعضی ناهنجاریهای کروموزومی در جنین از سوی پزشک تشخیص داده شود، مادر باردار باید سونوگرافی ۴ بعدی شود. نفیسیمقدم ادامه میدهد: این نوع سونوگرافی بیشتر در مراکز غیردولتی و علمی انجام میشود و با سرعت بسیار بالا، تصویر چهره را واقعی نشان خواهد داد. وی میگوید: امروزه با وجود این نوع سونوگرافی امکان تشخیص سلامت جنین برای ادامه روند حاملگی برای پزشکان فراهم شده است اما متاسفانه دربسیاری از موارد این نوع سونوگرافی بدون هیچ ضرورتی انجام میشود. نفیسیمقدم از انجام این نوع سونوگرافیها برای تشخیص دقیق جنسیت و تهیه عکس سه بعدی از جنین انتقاد میکند.
سونوگرافیهای چند بعدی و ایجاد اختلالات در جنین
یک متخصص زنان و زایمان میگوید: هنوز هیچ مطالعات علمی مبنی بر خطرناک بودن سونوگرافیهای سه و چهاربعدی منتشر نشده است، اما محققان عقیده دارند که این اقدامات تشخیصی، موجب بروز اختلالات رفتاری و اجتماعی بعد از تولد در جنین میشود.
«مژگان کریمی» میافزاید: مادران باردار غافل از کاربرد سونوگرافیهای سه و چهار بعدی، به این اقدامات گرایش پیدا کردهاند در صورتی که سونوگرافیهای سه و چهاربعدی برای شناسایی بیماریهای جنین کاربرد چندانی ندارد و فقط برای شناسایی شکاف کام یا اختلالات در شکل صورت جنین موثر است. به گفته این متخصص زنان و زایمان، ماداران باردار، این اقدام تشخیصی را تنها نوعی مد و چشم و همچشمی میبینند و فشار مضاعفی را در طول دوران بارداری بر خود تحمیل میکنند. وی ادامه میدهد: متاسفانه به کاربردن روش تشخیص سونوگرافی ۳بعدی و ۴بعدی در بیشتر موارد غیرضروری است اما بعضی از مادران باردار تنها برای اینکه با تمایلات جامعه همسو شوند و از دیگران عقب نیفتند، به این اقدامات روی میآورند.
کریمی میگوید: اقدام تشخیصی سونوگرافی معمولی یا ۲بعدی که تصاویر سیاه و سفید را در اختیار پزشک قرار میدهد، یک روش بیخطر تصویربرداری در دوران بارداری است. وی میافزاید: در این روش امواج صوتی با زوایای مختلف به بدن جنین تابانده میشود و انعکاس این امواج با کمک نرمافزارهای پیشرفته رایانهای، تصاویری در ۳ جهت طول، عرض و عمق تولید میکند که شکل جنین را نمایان میسازد. به گفته این متخصص زنان و زایمان، متاسفانه مادران امروزی با شوق و ذوق بسیار خواهان انجام سونوگرافی سه و چهار بعدی هستند تا تصویر جنین را مانند دیگر عکسهای خانوادگی در آلبوم نگهداری کنند اما آیا دیدن چهره جنین به بهای به خطر افتادن سلامت وی، ارزش دارد؟
خطرناک بودن سونوگرافی سه و چهاربعدی برای جنین
مدیر گروه رادیولوژی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی میگوید: انجام سونوگرافیهای سه و چهار بعدی معمولا بین ۱۵ تا ۳۰ دقیقه طول میکشد. «رضا نفیسیمقدم» ادامه میدهد: دستگاههای سونوگرافی سه و چهاربعدی حدود ۳ سال است که به کشورمان وارد شده و براساس نظر متخصصان بیشتر در موارد غیرضروری از سوی مادران باردار، مورد استفاده قرار میگیرد. وی تاکید میکند: بر خلاف تصور بیضرر بودن مشاهده جنین با این دستگاهها، استفاده از آنها همواره با امکان بروز خطرات جبرانناپذیر برای جنین همراه است.
همشهری
بخش نظردهی بسته شده است..