کاهش ۴۰درصدی عملکرد منابع آبی روستاهای مهریز
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اخبار یزدی ها( یزدی نیوز) بخش مرکزی شهرستان مهریز با ۵۰هزار نفر جمعیت، دارای ۵ دهستان است که ۱۷ هزار نفر از جمعیت آن در روستاها ساکن هستند؛ از این رو ایجاد منابع آب آشامیدنی برای روستانشینان این شهرستان ضروری است.
جمعیت روستاهای این شهرستان به عنوان یکی از مناطق تفرجگاهی استان، گاهی به ۳ برابر جمعیت ساکن نیز افزایش مییابد از این رو نیاز ساکنان به آب آشامیدنی چند برابر میشود.
بسیاری از منابع آبی روستاهای این شهرستان کوهستانی به دلیل تاثیرپذیری مستقیم از کاهش بارشها، خشک شده یا آبدهی آنها کاهش یافته است. از این رو به منابع آبی جدیدی برای رفع تشنگی روستانشینان مهریزی نیاز است.
کمبود آب آشامیدنی، میزان ساعات جریان آب آشامیدنی در شبکه روستاها را حتی به ساعات محدودی در روز محدود کرده و جریان آب در روزهای تعطیل و پایان هفته در شبکه برقرار نیست.
بسیاری از روستاییان از مخازن ذخیره آب برای تامین آب آشامیدنی مورد نیاز استفاده میکنند و برخورداری از آب شبکه با اعمال این محدودیتها را جوابگوی نیاز خود نمیدانند.
آنها عقیده دارند که ساخت مجتمعهای ذخیره آب برای ذخیره آب روستاها در زمستان و بهرهبرداری در فصل تابستان بسیار ضروری است و دولت باید هزینه ساخت این مجتمعها را تامین کند.
روستاییان مهریزی همچنین عقیده دارند که شرکت آب منطقهای استان باید شرایط ایجاد منابع آبی جدید در روستاها را تسهیل کند تا از مهاجرت روستاییان به شهرها ناشی از کمبود آب آشامیدنی جلوگیری شود.
تشدید تاثیر خشکسالی بر منابع آبی
بخشدار مرکزی مهریز میگوید: بخش مرکزی مهریز به عنوان تنها بخش این شهرستان ۵۰ هزار نفر جمعیت دارد که ۱۷ هزار نفر آنها در ۵ دهستان با ۶۰ روستای دارای شبکه آب آشامیدنی، ساکن هستند و کمبود آب آشامیدنی مشکلی است که بسیاری از روستانشینان مهریزی با آن دست و پنجه نرم میکنند.
«سیدعباس طباطبایی» میافزاید: کوهستانی بودن روستاهای این شهرستان، تاثیر آنها از خشکسالی را دوچندان کرده است. وی ادامه میدهد: نتیجه تداوم خشکسالی در روستاهای این شهرستان، خشک شدن برخی از منابع آبی و کاهش ۴۰درصدی آبدهی منابع است که مسئولان را در تامین آب آشامیدنی مورد نیاز روستاییان با مشکل مواجه کرده است.
این مسئول میگوید: این در حالی است که جمعیت شناور روستاهای شهرستان مهریز تقریبا ۳ برابر جمعیت ساکن روستاهاست. از این رو ایجاد منابع جدید تامین آب آشامیدنی برای روستاهای این شهرستان ضروری بهنظر میرسد.
طباطبایی اظهار میکند: به این ترتیب روستاهای ییلاقی منطقه در دهستانهای تنگ چنار و میانکوه با چالشهای جدیتری در تامین آب آشامیدنی مواجه هستند.
وی راهکار حل این مشکل را انتقال آب به روستاها و همچنین ایجاد منابع جدید آبی با حفر چاه و ساخت مخازن ذخیره آب بیان میکند و ادامه میدهد: تنها مجتمع آبرسانی که در این بخش در حال ساخت است، مجتمع آب تنگ چنار است.
بخشدار مرکزی مهریز با اشاره به محرومیت سایر بخشهای این شهرستان از اجرای طرح مجتمعهای آبرسانی میگوید: ساخت مجتمعهای آبرسانی نیازمند اعتبار و ایجاد منابع جدید آبی است که تاکنون محقق نشده است.
کاهش ۶۰درصدی آبدهی منابع موجود
مدیر اداره آب و فاضلاب روستایی مهریز از تامین آب آشامیدنی روستاهای این شهرستان از ۳۹ منبع آبی شامل ۳رشته قنات و ۳۶ حلقه چاه خبر میدهد.
اما «محمدمهدی خالصیزاده» میگوید: آبدهی منابع آبی تامین آب آشامیدنی روستاهای شهرستان مهریز به طور متوسط ۵۰ تا ۶۰درصد و در مناطق کوهستانی تا ۷۰درصد کاهش یافته است. وی با بیان اینکه خوشبختانه هنوز هیچ منبع آبی از مدار مصرف خارج نشده است، ادامه میدهد: روستاهای شهرستان مهریز ۱۱ هزار و ۸۰۰ مشترک آب آشامیدنی دارد که ۵ هزار نفر آنها در دهستان میانکوه زندگی میکنند از این رو روستاهای این دهستان وضعیت حادتری از سایر روستاها دارند.
این مسئول میگوید: کفشکنی، ریزشبرداری و حفر چاه برای ایجاد منابع جدید آب از ملزومات تامین آب آشامیدنی روستاییان مهریزی است اما مجوزهای حفر چاههای جدید با دشواری از سوی شرکت آب منطقهای استان صادر میشود.
خالصیزاده ادامه میدهد: هر چند این منطقه دارای ممنوعیت حفر چاههای جدید است، اما باید قوانین و راهکارهایی برای تسهیل امور ایجاد منابع آبی جدید در شهرستان تدوین شود تا آب آشامیدنی مردم تامین شود.
کمبود اعتبار برای تامین آب آشامیدنی روستاییان
مدیر اداره آب و فاضلاب روستایی مهریز میگوید: اعتبار سال گذشته اداره آب و فاضلاب روستایی شهرستان مهریز۱/۲ میلیارد تومان بود که تنها ۴۰درصد آن محقق شده است. «محمدمهدی خالصیزاده» میافزاید: برای بهبود منابع آب آشامیدنی روستاهای شهرستان در سال جاری نیز ۱۲میلیارد تومان پیشنهاد شده است که به طور قطع بیش از ۱/۲ میلیارد تومان آن مورد موافقت قرار نخواهد گرفت.
همشهری
بخش نظردهی بسته شده است..