۵۰دستباف سنتی استان یزد احیا میشود/ قدمت ۴۰۰ ساله برخی از منسوجات یزدی
احیای 50 نمونه پارچه دستباف از پارچههای ساده تا پارچههای فاخر یزدی از جمله کاربافی، کرباسبافی، ترمه، زریبافی و غیره در دستور کار معاونت صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان قرار گرفته است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اخبار یزدی ها( یزدی نیوز)استان یزد ، از پایگاههای مهم و اصلی تولید منسوجات نساجی بوده اما متاسفانه این جایگاه طی دهههای اخیر تضعیف شده و از این رو با نامگذاری سال جاری به نام سال نساجی، برای احیای نساجی سنتی استان تلاش شده است.
صنعت نساجی استان از قدمت و شهرت بالایی برخوردار بود به طوری که بسیاری از ساکنان این استان کویری به ویژه بانوان با بافت پارچههای دستباف در کشور زبانزد بودند.
صدای دستگاههای سنتی و قدیمی تولید پارچه از بیشتر خانههای استان به گوش میرسید اما امروز با پیشرفت فناوری و جایگزین شدن دستگاههای مدرن به جای دستگاههای دستی، بافت پارچه آسان و کارگاههای خانگی نیز تعطیل شدند.
این روزها صنعت نساجی استان هم در گذر زمان و هم به دلیل از دست دادن استادکاران قدیمی کمرنگ و آسیبپذیر شده است اما مسئولان اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان در تلاش هستند که این صنعت قدیمی را دوباره احیا کنند.
احیای منسوجات قدیمی استان
معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان با معرفی یزد به عنوان قطب نساجی کشور، گفت: در تلاش هستیم که پارچههای دستباف سنتی استان از ۶۰ سال پیش تا امروز را احیا کنیم تا به فراموشی سپرده نشوند.
«محمدرضا دهقان» گفت:احیای ۵۰ نمونه پارچه دستباف از پارچههای ساده تا پارچههای فاخر یزدی از جمله کاربافی، کرباسبافی، ترمه، زریبافی و غیره در دستور کار این معاونت قرار گرفته است. وی ادامه داد: احیای این منسوجات نیازمند بازسازی دستگاههای سنتی بافت پارچه است و تلاشهایی نیز برای احیای دستگاههای زریبافی، ترمهبافی، داراییبافی و احرامی بافی آغاز و به بازسازی این دستگاهها منجر شده است.
این مسئول به اهمیت آموزش بافت سنتی این پارچهها به علاقهمندان اشاره کرد و گفت: اکنون در یکی از خانههای قدیمی بافت تاریخی در مجاورت زندان اسکندر، محلی برای احیای منسوجات قدیمی یزد در نظر گرفته شده است.
دهقان از راهاندازی موزه یا کارگاه بافت منسوجات سنتی استان در این خانه قدیمی خبر داد و افزود: قرار است دستگاههای بافت انواع پارچههای سنتی یزدی از جمله ترمه و زریبافی در این خانه قدیمی نصب شود و هنرمندان علاقهمند به بافت آن مشغول شوند.
معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان افزود: دستگاههای سایر منسوجات سنتی یزدی به ویژه کاربافی نیز بازسازی شده است و در حال انعقاد قرارداد با هنرمندان و بافندگان برای بازتولید این پارچه هستیم.
وی گفت: احیای کارگاههای قدیمی نساجی سنتی در محلههای مختلف استان نیز با جدیت دنبال میشود و تلاش میکنیم که هنرمندان قدیمی را از این طریق شناسایی کنیم.
دهقان با اشاره به تلاشهای صورت گرفته برای بازسازی دستگاه زریبافی گفت: این دستگاه با همکاری هنرمندان پژوهشگاه دانشکده سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور بازسازی شد. وی تصریح کرد: بافت برخی از منسوجات سنتی استان با ورود ماشینآلات به صنعت نساجی از ۶۰ سال پیش، منسوخ شده است.
آموزش بافت پارچههای سنتی به نسل امروز
معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان ادامه داد: این معاونت عزم خود را برای توسعه و ترویج هنرهای بومی سنتی استان از منابع دولتی جزم کرده تا این هنرهای بومی احیا شوند.
دهقان درباره آموزش علاقمندان به بافت منسوجات سنتی نیز اظهار کرد: آموزش بافندگی پارچههای سنتی یزد را با کمک مربیان متخصص آغاز خواهیم کرد.
این مسئول تاکید کرد: البته قرار است آموزشها از سرفصلهای آکادمیک استخراج شوند و حتی امکان دارد که مرکز علمی- کاربردی صنایع دستی، گردشگری و میراث فرهنگی استان که به تازگی راهاندازی شده است، نسبت به آموزش بافت این منسوجات ورود کند.
دهقان گفت: بیشتر پارچههای سنتی استان، پارچههایی فاخری هستند که انواع آنها به بیش از ۵۰ نوع پارچه دستباف سنتی بازمیگردد و برای بازسازی و احیای این هنرهای سنتی یزدی، بازه زمانی ۸ ساله پیشبینی شده است.
وی اظهار امیدواری کرد که این دستگاهها تا ۴ سال آینده بازسازی شوند و در ادامه برای احیای بافت آنها و آموزش بافت به هنرمندان تلاش شود.
وی گفت: اکنون نمیتوان میزان استقبال هنرجویان برای آموزش بافت این پارچههای سنتی را پیشبینی کرد.
معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان ادامه داد: در گذشته کودکان یزدی با بافت این پارچهها مأنوس بودند و درنهایت نیز به استادکاران ماهری تبدیل میشدند.
وی افزود: امروزه با توجه منسوخ شدن برخی از این پارچهها، رواج دوباره آن و به ویژه تربیت استادکار سخت و زمانبر است.
این مسئول گفت: باید توجه کرد که هنرهای قدیمی برای نسل امروز وجهه قابل قبولی ندارد و از این رو ممکن است که استقبال چندانی از اشتغال در کارگاههای نساجی را شاهد نباشیم.
دهقان ادامه داد: بافت این پارچههای قدیمی و با ارزش، در عصر حاضر نیز ارزشمند است؛ در گذشته حتی پادشاهان هم باید برای دوخت لباس در نوبت بافت پارچه قرار میگرفتند و این اهمیت هنر استادکاران بافنده را نشان میدهد.
قدمت ۴۰۰ ساله برخی از منسوجات یزدی
معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان گفت: برخی از منسوجات یزدی بیش از ۴۰۰ سال قدمت دارد که از جمله آن میتوان به پارچههای دارایی و ترمه اشاره کرد که این منسوجات همچنان دارای ارزش هستند و حتی مورد استقبال گردشگران خارجی نیز قرار دارند. «محمدرضا دهقان» با تاکید بر اینکه بافت پارچه ترمه دیگر دستی نیست، ادامه داد: تولید صنعتی این پارچه و استفاده از مواد اولیه نامناسب از جمله پلیاستر، این صنعت دستی را از بین برده است.
همشهری
بخش نظردهی بسته شده است..