چرا نان گران شد اما با کیفیت نشد؟
شفاف:" چقدرنان گران شده، معلوم نیست چرا حقوق کارمندها اضافه نمی شود.اینطورپیش برود نان هم نمی توانیم بخوریم."، " نان بربری این نانوایی یک روز بماند مثل لاستیک می شود اما خوب ما همین یک بربری فروشی را در این اطراف داریم.تازه به بهانه آزاد پزی گران هم کرده اما کیفیت هیچ!" ، "ببین نان ها چقدری شده!این ...
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اخبار یزدی ها( یزدی نیوز) نان به عنوان غذای اصلی مردم ایران، همواره از اهمیت زیادی در سفرهای مردم برخوردار است و در واقع می توان به جد اعلام کرد، گرانی نان بر اقتصاد خانوارهای متوسط و ضعیف تاثیر زیادی می گذارد.
گرانی نان به بهانه آزاد پزی
هنوز از یادها نرفته است که بعد از گرانی نان در راستای فاز دوم هدفمنمدی یارانه ها که در آذر ماه سال گذشته رخ داد، بود که زمزمه های آزاد پز شدن نانوایی ها رنگ و بوی جدی تر ی به خود گرفت تا اینکه در فروردین ماه سال ۹۴، رئیس اتاق اصناف ایران از برنامهریزی برای حذف یارانه نان خبر داد.
علی فاضلی در آن روزها گفت : چون نان قوت غالب مردم بهویژه قشر آسیبپذیر است، به دنبال راهکاری هستیم که با کمترین آسیب یارانه نان را در آیندهای نزدیک حذف کنیم. او از احتمال حذف یارانه نان تا سه ماه آینده خبر دادو تاکید کرد: باید به این سمت حرکت کنیم، تا نان بهصورت غیریارانهای در کل جامعه توزیع شود، چراکه یارانه در این بخش به نانواییها جز ایجاد رانت غیرمعقول چیزی در پی ندارد. مضاف بر آنکه دولت بودجهای را برای کاهش قیمت نان درنظر میگیرد، اما در این بین برخی نانواییها با فروش آرد یارانهای به قنادیها و نانواییهای آزادپز تمام این زحمات را هدر میدهند تا به این ترتیب آزاد پز شدن نانوایی ها رسما کلید بخورد.
آزاد پز شدنی که به نانوایی ها اجازه میدهد نان را بر اساس کیفیت و کمیت گرانتر بفروشند اما نکته اینجاست که تجربه آذر ماه نشان داد، گرانی هم نمیتواند از دادن نان سوخته و خمیر به مردم جلوگیری کند.
فروش اجباری نانکنجدی در راسشکایات مردمی
اما در این میان نکته اینجاست که واکنشها به چند برابر شدن قیمت نان طی چند سال تنها مربوط به بهایی نیست که مردم برای انواع نانها میپردازند. از طرفی با آزادسازی قیمت نان بحث اصلاح الگوی مصرف نان و کاهش دور ریز آن مطرح شده است و از طرف دیگر، نانواییها که عملا به بنگاه هایی خصوصی تبدیل شدهاند دیگر خود را مقید به اصول بازار آزاد میدانند و سعی میکنند نان تولیدی خود را به قیمت های بیشتر به فروش برسانند.
در عرصه فروش نان وضعیت متناقضی وجود دارد، چرا که از طرفی قیمتگذاری های دولتی وجود دارد و از طرف دیگر، نانواها مجبورند از ضوابط بازار آزاد تبعیت کنند. همین مساله باعث شده است که شکایت از نانواییها به صدر شکایات کالایی برسد. بر اساس آنچه مسئولان اعلام میکنند برخی از نانوایی هایی با این بهانه که تنها میتوانند نان کنجدی بپزند، قیمت نان را افزایش دادهاند.
به تازگی نیز معاون نظارت و بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران در این خصوص اعلام کرده: در نیمه نخست امسال بیشترین شکایات در حوزه کالایی مربوط به گرانفروشی در حوزه نان و پس از آن میوه و در بخش خدماتی نیز مربوط به تعمیرگاههای خودرو و رستورانها بوده است.
مجتبی شیرقاضی اظهار کرد: براساس آمار به دست آمده از سامانه ۱۲۴، فروش اجباری نانهای کنجدی که قیمت بالاتری دارند و گرانفروشی در نان و میوه به ترتیب رتبه اول و دوم را در میزان شکایات مردمیدر نیمه اول سال جاری به خود اختصاص داده است.
با این تفاسیر به نظر می رسد نارضایتی های نانی مردم همچنان ادامه دارد و هر چند رسیدن به اقتصاد آزاد از آرزوی های کشورهای در حال توسعه است و ایران هم از این امر مستثنی نیست اما در هر حال رسیدن به این مهم ابزارها و زیر ساخت هایی را می طلبد که فشار به قشر متوسط و ضعیف جامعه را کم کند .
این در حالی است که در حال حاضر به نظر می رسد، دولت یازدهم به بهانه اقتصاد آزاد به دنبال رفع مسئولیت خود در بازارهای مختلف اقتصادی از جمله نان است و به این وسیله می خواد تخلفات در حوزه بازارهای اقتصادی را از گردن خود باز کند.تخلفاتی که در حوزه های کالاهای اساسی مانند نان خیلی زودتر به چشم می آیند و مردم را دچار نارضایتی می کنند و حالا امروز سوال مردم از دولتی ها این است که چرا با وجود آزاد پز شدناکثر نانوایی ها و گران شدن نان، نان هنوز بی کیفیت ، سوخته و خمیر است و چرا نظارتی بر روی کار نانوایی ها نیست ؟!
بخش نظردهی بسته شده است..