روزهای آلوده شش ماه اول 94 یزد رکورد زد:

ثبت ۳۷ روز آلوده در ۱۸۶ روز گذشته

رییس اداره نظارت و پایش محیط زیست اداره کل محیط زیست استان یزد گفته که میانگین روزهای آلوده استان یزد در شش ماهه گذشته به ۶ روز در ماه رسیده است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی یزدی نیوز دامون سلیمانی‌زاده در اینباره افزوده که: این میانگین شرایط خوبی را برای هوای استان نشان نمی‌دهد. ثبت ۳۷ روز آلوده از ۱۸۶ روز گذشته در یزد، در مقایسه با بعضی از کلان شهر‌ها نگران‌کننده است.

وی، آلودگی هوا را چهارمین عامل مرگ و میر در دنیا دانست و ادامه داد: ۶ ماهه گذشته بد‌ترین ۶ ماهه چند سال اخیر از نظر روزهای آلوده برای شهر یزد بوده است، به طوری که در ماه‌های فروردین، اردیبهشت و شهریور، هشت روز آلاینده داشته‌ایم و همچنین هوا در ماه‌های خرداد و تیر به ترتیب هفت و ۶ روز آلوده بوده است که در بعضی روز‌ها به شرایط هشدار و اضطرار هم رسیده است.

وی با تأکید بر اینکه تعداد ماه‌های همراه با آلودگی به ویژه گرد و غبار و ذرات معلق در سال‌های گذشته از اواخر اسفند تا خرداد بوده است، اظهار کرد: اخیرا این تعداد ماه‌ها از اواخر بهمن تا مرداد و شهریور ادامه داشته است.

این مسئول افزود: آلودگی هوای شهر یزد در سال‌های ۹۰ تا ۹۳ به طور میانگین ۲. ۵ تا ۳. ۵ روز در ماه بوده است.

وی با اظهار امیدواری مبنی بر کاهش روزهای آلوده در شش ماهه دوم سال در خصوص منابع و عوامل آلاینده هوای شهر، گفت: عوامل آلاینده در دو گروه عوامل طبیعی و عوامل مصنوعی تقسیم می‌شود که عوامل مصنوعی را منابع ثابت و متحرک تشکیل می‌دهد و منابع ثابت شامل منابع مسکونی، تجاری و کارخانجات و منابع متحرک شامل منابع سیار ریلی، هوائی و زمینی است.

سلیمانی‌زاده با تأکید بر اینکه عمده منبع آلاینده هوا در یزد از عوامب طبیعی همچون مواد معلق و ذرات معلق است، تصریح کرد: به واسطه قرار گرفتن شهر یزد در مسیر تونل باد دشت عقدا و اردکان، به دلیل آنکه جهت باد غالب از سوی اردکان به سمت یزد است در هنگام طوفان این ذرات تا محدوده ۵۰ کیلومتری انتشار می‌یابد. از سوی دیگر با توجه به اینکه عمده صنایع و کارخانجات کاشی و سرامیک و دیگر شهرک‌های صنعتی در این مسیر واقع شده است، آلودگی حاصله ترکیبی از عوامل طبیعی و مصنوعی می‌شود چرا که آلاینده‌های این کارخانه‌ها بر روی ذرات معلق می‌نشیند و انتشار می‌یابد که بر سلامت مردم تاثیر بیشتری خواهد گذاشت.

این کار‌شناس، ۶۰ درصد آلودگی هوای شهر یزد را از منابع ثابت به ویژه صنایع دانست و برای دستیابی به اطلاعات و اظهار نظرهای مستند‌تر بر لزوم کار مطالعاتی در این خصوص تأکید کرد.

رییس اداره نظارت و پایش محیط زیست استان با اشاره به اینکه پایش هوا نیاز به تکنولوژی خاصی دارد، ادامه داد: ایران از معدود کشورهایی است که مجهز به این تکنولوژی است و در حال حاضر چهار نقطه از یزد نیز مجهز به ایستگاه‌ها و تابلوهای نمایشگر پایش هوا شده است.

سلیمانی‌زاده توضیح داد: در داخل ایستگاه‌ها براساس نیاز شهری و ترافیکی، چهار پارام‌تر گازی اکسیدهای نیتروژن، ازن، دی اکسید گوگرد و مونوکسید کربن و همچنین ذرات معلق کمتر از ۱۰ میکرون به طور لحظه‌ای سنجیده شده و در ادامه براساس استانداردهای یک ساعته، ۸ ساعته یا ۲۴ ساعته محاسبه می‌شود. براساس اطلاعات منتقل شده از ایستگاه‌ها به سرور اصلی مرکز کنترل و پایش، وضعیت مناطق مختلف نمایش داده می‌شود.

وی با بیان اینکه عموما میانگین وضعیت ایستگاه‎های پایش از طریق نمایشگر‌ها درج می‌‎‎شود، گفت: این نمایشگر‌ها در میادین ابوذر، نماز، صنعت و مهدیه تعبیه شده است که بعضا ایستگاه‌های پایش در نزدیکی آن قرار دارد. این مسئول با بیان اینکه تابلو‌های نمایشگر دارای شش ستون است که ستون آخر میانگین آلاینده‌ها را نمایش می‌دهد، افزود: میانگین شاخص کیفیت هوا (AQI) از صفر تا ۳۰۰ تقسیم بنده شده است که آلایندگی تا میزان ۱۰۰ نشان از سالم بودن هوا دارد و میزان ۱۰۰ تا ۲۰۰ وضعیت هشدار و ۲۰۰ تا ۳۰۰ وضعیت اضطرار را بیان می‌کند و اگر میزان آلودگی بیش از ۳۰۰ باشد بیانگر شرایط بحرانی است.

سلیمانی‌زاده گفت: در وضعیت هشدار توصیه می‌شود که گروه‎‎های حساسی همچون کودکان، سالمندان، زنان باردار و شیرده از منزل خارج نشوند و همچنین در شرایط اضطرار باید شهروندان در صورت انجام کار ضروری از منزل خارج شوند و سعی کنند از فعالیت‌های بدنی که منجر به تنفس بیشتر می‌شود و همچنین از روشن کردن آتش خودداری کنند. شرایط بحرانی نیز منجر به تعطیلی مدارس می‌شود.

بخش نظردهی بسته شده است..