پایان ماه عسل چینی ها در بازار
با برداشته شدن موانع و مخاطرات سرمایه گذاری خارجی در ایران چینی ها دیگر قدرت مانور سابق را در بازار کشور نخواهند داشت نفوذشان در اقتصاد ایران کاهش خواهد یافت.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی یزدی نیوز روزنامه "فایننشال تایمز" با انتشار گزارشی اشاره می کند یک دهه پیش ایران با در پیش گرفتن سیاست "نگاه به شرق" به چین نزدیک تر شد و در فقدان فناوری های غربی چینی ها نقش مهمی در اقتصاد و بازرگانی ایران ایفا کردند. با این حال این نشریه اشاره می کند که در دوران پسا تحریم چینی ها از قدرت کافی برای رقابت با محصولات شرکت های غربی که وارد بازارهای ایران خواهند شد برخوردار نخواهند بود.
"فایننشال تایمز" با اشاره به اینکه در گذشته چینی ها از تحریم ایران توسط کشورهای غربی و در راس آن ها امریکا سود زیادی برده بود می نویسد:"در آن دوران آلمانی در میان کشورهای غربی و چینی ها در میان کشورهای آسیایی بیش ترین حجم مبادلات را با ایران داشتند. با این حال، شرایط ایران از زمان حصول توافق هسته ای در ماه جولای به این سو تفاوت کرده و روابط تهران با غرب به طور تدریجی در حال بهبود است. بسیاری از فعالان حوزه مالی و اقتصادی در ایران معتقدند که چینی ها در طول سالیان گذشته دوستی خود را اثبات نکردند."
"محسن صفایی فراهانی" معاون پیشین وزیر اقتصاد می گوید:"در فقدان رقابت، چینی ها با افزایش قیمت ها و تاخیر در تحویل محصولات شرایطی را بر صنعتگران ایرانی تحمیل کردند که مجبور به استفاده از محصولات آنان باشند."
فایننشال تایمز در ادامه اشاره می کند که بسیاری از ایرانیان انتظار دارند که در صورت لغو تحریم ها درهای اقتصاد ایران به سوی محصولات غربی باز شوند. صفایی فراهانی در ادامه می گوید:"آنچه محرز است این است که سرعت رشد تجارت ایران با چین تا سال ۲۰۱۷ میلادی کاهش خواهد یافت. زمانی که خطرات تجارت با ایران کاهش یابد چینی ها فضای کمتری برای مانور خواهند داشت."
فایننشال تایمز در ادامه اشاره می کند که در طول پنج ماه گذشته قیمت خودروها در ایران کاهشی ۵ تا ۱۰ درصدی داشته است چرا که مصرف کنندکان منتظر واردات وسایل نقلیه فرانسوی، آلمانی و ژاپنی هستند با این حال، قیمت خودروهای چینی کاخشی دو برابری داشته است.
فایننشال تایمز در ادامه می افزاید که بسیاری از صنعتگران ایرانی و صاحبان کارخانه ها گفته اند که خرید محصولات چینی را محدود کرده و یا به تعویق انداخته اند چرا که منتظر باز فضا و امکان معامله با شرکت های غربی هستند. فایننشال تایمز در این باره می نویسد:"تحلیلگران بر این باورند که پس از لغو محدودیت ها شرکت های چینی در بخش فناوری های پیچیده ای مانند نفت و گاز و حمل و نقل هوایی رقبای اروپایی با فناوری برتر به ایران خواهند آمد و گوی سبقت را خواهند ربود."
فایننشال تایمز در ادامه اشاره می کند که پیش تر نیز ایران به خصوص در عرصه نفتی پیشینه ذهنی خوبی از شرکت های چینی نداشته و ایرانیان معتقدند که چینی ها در زمینه اجرای تعهدات خود کوتاهی کرده اند.
فایننشال تایمز در بخش پایانی گزارش خود اشاره می کند که عده ای نیز بر این باورند که نباید نسبت به حضور چین در بازار ایران بدبین بود و در این باره به نقل از "محمدرضا حریری" معاون رییس اتاق بازرگانی ایران و چین می نویسد:"نباید فراموش کرد که چین در دوران تحریم در کشور ما که از نظر اقتصادی با ریسک بالایی مواجه بود سرمایه گذاری کرد." او معتقد است که جو روانی ایجاد شده علیه چین بیش تر برآمده از هیجان ایجاد شده درباره بازگشت شرکت های غربی است. او در این باره می افزاید:"گرد و غبار ایجاد شده خواهد خوابید. نه منافع اقتصادی ما اجازه می دهد چین را کنار بگذاریم و نه قادر به چشم پوشی از یکی از بزرگترین اقتصادهای جهان هستیم."
بخش نظردهی بسته شده است..