موسسات خیریه در مجاورت پولشویی قرار دارند
ایلنا: خیریهها یکی از محیطهای حساس مالی است. طبق قانون مبارزه با پولشویی، بعضی از کسب و کارها و فعالیتها در مجاورت پولشویی قرار دارند. اتهام پولشویی ندارند اما در مجاورت آن هستند، یعنی کسانی که میخواهند پولشویی کنند از این حوزهها استفاده میکنند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی یزدی نیوزبیش از ۴۰ هزار موسسه خیریه در کشور فعال هستند که این موسسهها حاضر به افشای صورتهای مالی، میزان منابع درآمدی و هزینههای خود نیستند. این موسسهها سالانه در قالب کمپینهای جمع آوری کمک مالی، مبالغ هنگفتی کمک نقدی و غیرنقدی دریافت میکنند. از سوی دیگری بسیاری از موسسات خیریه با تاسیس شرکتهای تجاری و صنعتی به فعالیتهای اقتصادی نیز مشغول هستند تا درآمد حاصل از آن را صرف امور خیر و کمک به نیازمندان کنند. بسیاری از این خیریهها از ارائه صورتهای مالی شفاف خودداری میکنند یا صورتهای مالیشان حسابرسی نمیشوند و فاقد تاییدیه و اظهار نظر حسابرس هستند.
در خصوص شفافیت مالی و نحوه حسابرسی موسسات خیریه و وظایف جامعه حسابداران رسمی، سعید جمشیدیفر، نایب رئیس جامعه حسابداران رسمی در گفتگو با ایلنا، گفت: خیریهها یکی از محیطهای حساس مالی است. طبق قانون مبارزه با پولشویی، بعضی از کسب و کارها و فعالیتها در مجاورت پولشویی قرار دارند. اتهام پولشویی ندارند اما در مجاورت آن هستند، یعنی کسانی که میخواهند پولشویی کنند از این حوزهها استفاده میکنند. مثلا کسانی که میخواهند پولشویی کنند ناچار باید به سراغ سیستم بانکی بیایند. موسسات خیریه نیز یکی از جاهایی است که در مجاورت پولشویی قرار دارد. زیرا وقتی نام خیریه به میان میآید یعنی این موسسات با اهداف خیر تشکیل شدهاند و بنا است که کمکهای عام المنفعه بکنند. ورودی منابع موسسات خیریه کمکهایی است که مردم میکنند. شاید در ثبت این کمکها حساب و کتاب دقیقی وجود نداشته باشد. در قانون ۱۳۲ قانون مالیاتها هم اشاره شده که تحت شرایطی کمک به برخی موسسات خیریه جزء هزینههای قابل قبول محسوب میشود و به کاهش مالیات شرکتها منجر میشود.
جمشیدیفر افزود: اگر موسسات خیریه، حسابرسی بشوند و طبق استاندارهای حسابداری گزارشهای مالی مناسبی داشته باشند، این قطعا به شفافیت در این حوزه بسیار کمک میکند و برخی از ابهامها را رفع میکند. اما الزام به حسابرسی موسسات خیریه را باید سازمان اوقاف و امور خیریه ایجاد کند. در واقع مراجعی که ناظر بر فعالیت موسسات خیریه هستند باید حسابرسی خیریهها را الزامی کنند.
نایب رئیس جامعه حسابداران رسمی در پاسخ به این پرسش که "این اتهام در مورد موسسات خیریه مطرح است که هزینههای ستادیشان بالاست و بسیاری از برداشتها در قالب پرداخت حقوق انجام میشود، آیا در خصوص هزینههای ستادی خیریهها و پرداخت حقوق ستادی، قاعده و استاندارد خاصی وضع شده است؟" ، گفت: ارگانهای ناظر در این حوزه، دو بخش اصلی دارد. یک بخش NGO هایی هستند که برای فعالیتهای خیریه از طریق کمیسیون ماده ۱۰ احزاب و انجمنها، مجوز گرفتهاند و تحت نظارت وزارت کشور هستند. یک تعداد از موسسات خیریه و موقوفات نیز تحت نظارت سازمان اوقاف و امور خیریه هستند. این دو ارگان باید موسسات خیریه را ملزم و موظف به ارائه صورتهای مالی حسابرسی شده کنند و در مجامع عمومیشان شرکت داشته باشند. تا این الزام از سوی وزارت کشور و سازمان اوقاف وضع نشود، جامعه حسابداران رسمی خودش نمیتواند به موضوع ورود داشته باشد و چنین الزامی را ایجاد کند.
وی افزود: در مورد NGO ها، نماینده وزارت کشور در مجمع عمومی آنها شرکت میکند. موسسات خیریه باید ملزم شوند که در اساسنامه آنها قید شود که این موسسات حتما باید توسط اعضای جامعه حسابداران رسمی، حسابرسی شوند. گاهی اوقات برای حسابرسی موسسههای خیریه از افراد حقیقی معتمد اما غیر حسابرس استفاده میشود اما چون با حسابداری و حسابرسی آشنا نیست نمیتواند گزارشهای کارشناسی و فنی ارائه دهد. اما انجام حسابرسی توسط موسسات حسابرسی به ارائه اطلاعات شفاف و قابل اتکا کمک میکند.
بخش نظردهی بسته شده است..