قصه پر غصه بیآبی کویرنشینان
بیآبی و خشکسالی، قصه دردناکی است که مردمان کویر سالهاست با آن دست و پنجه نرم میکنند؛ اما در سالهای اخیر خشکسالی سفره خود را بر اقلیم یزد گستردهتر کرده و حالا حالاها نیز قصد رفتن ندارد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی یزدی نیوزگسترش بحران بیآبی در یزد طی سالهای اخیر را مردم و مسئولان جدی نگرفتند و حالا اوضاع بهگونهای است که آب آشامیدنی بسیاری از روستاها با کانتینر تامین میشود و آب آشامیدنی شهرها نیز کیفیت بالایی به لحاظ طعم ندارد. در این میان بارانهای بهاری امسال هم نتوانست از پس خشکسالیهای استان برآید و حالا بر اساس گفته کارشناسان، بیش از ۷۰ درصد منابع آبی یزد خشک شده است.
جدی نگرفتن چالش بیآبی از سوی مردم
در حالی که خشکسالی یزد وارد چندمین سال خود میشود، هنوز هم مردم رعایت الگوی مصرف آب را جدی نمیگیرند. یکی از شهروندان یزدی در این باره میگوید: مصرف آب در استان هر سال با اوج گرفتن گرما افزایش مییابد ولی اگر کمی دراین رابطه تدبر شود، میتوان تا حدی در مصرف آب در این فصل گرم صرفهجویی کرد.
«لیلا اکبری» که خود خانهدار است، عنوان میکند: زنان خانهدار نقش مهمی در تغییر این الگو دارند به نحوی که آنها میتوانند کودکان و همسر خود را نیز در نحوه مصرف بهینه آب ارشاد و راهنمایی کنند.
به گفته این شهروند یزدی، پسر وی یاد گرفته است که هنگام شستوشوی ظرف ها او را زیر نظر بگیرد و دائم در این رابطه به وی تذکر و راهنمایی دهد.
خط بطلان بر شستوشوی ماشین و خانه
یک نوجوان یزدی در رابطه با صرفهجویی آب در منزل میگوید: حیاط منزل ما همیشه جارو میشود ولی بسیار کم حیات را با آب میشوییم؛ آن هم آبهای بلااستفاده و غیر قابل شرب.
«محمد طاها دهقانی» اضافه میکند: همچنین اگر آبی از شیرآبی در خانه چکه کند، فوری از سوی والدینم رسیدگی و برطرف میشود چرا که معتقدیم؛ «قطره قطره جمع شود وانگهی دریا شود.» وی بیان می کند: اگر برنامههای زیادی در مورد روشهای صرفهجویی آب از طریق رسانههای گروهی به ویژه صدا و سیما تهیه و پخش شود، قطعا مردم بحران آب را جدی خواهند گرفت و نهایتا شاهد کاهش مصرف آب در استان خواهیم بود. به گفته این نوجوان، با شستوشوی خودرو شخصی در منزل نیز آب زیادی هدر میرود و اگر خانوادهها در این رابطه رعایت کنند، هم از هزینه های بالای قبض آب و هم در مصرف زیاد این مایه حیات جلوگیری خواهد شد.
بیتاثیری بارندگیها بر خشکسالی یزد
کارشناس هواشناسی استان می گوید: واقعیت این است که هرچند بارندگیهای امسال یزد نسبت به سال گذشته بهتر بوده، اما هیچ تاثیری بر خشکسالیها و بیآبی یزد ندارد.
«محمدرضا شیرغلامی» ادامه میدهد: با توجه به خشکی ۸۰ درصدی منابع آبی استان، افزایش نسبی بارندگیها درسال جاری هیچ تاثیری بر روند خشک شدن سفرههای آب زیرزمینی نخواهد داشت.
وی با اشاره به گرمتر شدن هوای استان، عنوان میکند: پیشبینیها حاکی از این است که دمای هوای استان در تابستان امسال نسبت به میانگین بلند مدت، یک درجه گرمتر شده است و این افزایش دما باعث افزایش مصرف آب و استفاده بیشتر از کولرهای آبی میشود.
تاثیر خشکسالی بر حیاتوحش استان
معاون محیط طبیعی محیط زیست استان نیز اظهار میکند: خشکسالی، اثرات منفی زیادی بر حیات وحش زیبای یزد داشته، به طوری که در زاد و ولد و تولید مثل آنها تاثیر منفی گذاشته است. به گفته «حسن اکبری» خسارت وارد شده از ناحیه خشکسالیها به زیستگاههای حیاتوحش استان، سالانه بالغ بر ۲۰۰ میلیارد ریال است.
وی اضافه میکند: بسیاری از بوتههای کویری که بستر اصلی تنوع زیستی استان هستند نیز به دلیل خشکسالیهای متوالی از بین رفته و اکوسیستم طبیعی یزد که در نوبه خود بینظیر بوده، در حال نابودی است.
اکبری در این باره میگوید: هر چند که انقراض سالانه ۵ گونه نادر یک امر طبیعی است اما در اثر تبعات شوم پدیده خشکسالی این عدد گاهی به هزار تا ۱۰ هزار مورد نیز افزایش خواهد یافت که یک چالش بزرگ محسوب می شود. وی احتمال ادامه یافتن تبعات خشکسالی در یزد حتی تا ۱۰ سال آینده را نیز دور از ذهن نمیداند چرا که اثرات منفی خشکسالی در حیات وحش تا ۱۰ سال تداوم خواهد داشت.
تفکیک آبیاری فضای سبز از آب آشامیدنی
معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان نیز با اشاره به وجود ۱۳۰ هکتار فضای سبز در استان و لزوم آبیاری این فضاها، عنوان میکند: طبق یک برنامه برای کاهش مصرف آب، بهرهگیری بهینه از پساب تصفیهخانه یزد برای کاهش مصرف در دستور کار استان است.
«هدایتالله میرشمسی» میگوید: استفاده از پساب تصفیهخانه یزد در حال حاضر برای آبیاری ۱۵ هکتار فضای سبز زینتی و ۱۱۵ هکتار تاغکاری در محور کمربندی جدید زارچ – اشکذر در نظر گرفته شده است.
به گفته وی، آبیاری فضای سبز زیتون کاری شده در طرح کمربند سبز شهر یزد نیز با استفاده از سیستم آبیاری تحت فشار انجام میشود که در این باره مجوز برداشت ۱۰ لیتر آب در ثانیه از محل پساب تصفیهخانه یزد اخذ شده است.
میرشمسی اعلام میکند: تاکنون ۷۵ هزار مترمکعب آب برای آبیاری ۱۳۰ هکتار فضای سبز تامین شده تا از این طریق آب شرب مصرفی دیگر برای آبیاری فضای سبز استان استفاده نشود و آب شرب از آب مورد استفاده در آبیاری فضای سبز تفکیک شود.
خطر نابودی منابع آبی استان
مدیر عامل شرکت آب منطقهای یزد میگوید: بیش از ۸۰ منبع آبی یزد شامل قناتها و چشمههای استان تاکنون خشک شدهاند. به گفته «حسین غفوری» اگر این روند خشکسالی و استفاده نامناسب از آب از سوی شهروندان ادامه داشته باشد سرنوشت بسیاری از منابع آبی یزد نابودی خواهد بود.همشهری
بخش نظردهی بسته شده است..