حکایت افغان‌ها و شهرداران بیکار در یزد

سرمایه‌گذاری پایین مدیریت شهری در بافت تاریخی یزد/مدیریت شهری دربافت تاریخی کم‌کاری می کند

در طول چند سال گذشته دست‌کم هر دو تا سه ماه یک‌بار خبرهایی از تخریب برخی بناها و خانه‌های تاریخی در بافت تاریخی یزد منتشر می‌شود، خانه‌هایی که بیشتر با هدف ایجاد پارکینگ تخریب می‌شوند، یا برای تعریض کوچه‌هایی که راه ماشین‌رو ندارند.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی یزدی نیوزهمه‌ این اتفاقات در شهری و در بافتی تاریخی رخ می‌دهد، که یک پله بالاتر از دیگر بافت‌های تاریخی در سراسر کشور حتی در اصفهانِ نصفِ‌جهان است،‌ پله‌ای که باید از خیلی سال پیش تا کنون این شهر تاریخی را در وضعیتی مناسبت‌تر و بهتر از وضعیت کنونی نشان می داد، چون این شهر «شهردار ناحیه‌ی تاریخی» دارد.

 

امیر ترقی‌نژاد، فعال حوزه میراث‌فرهنگی درگفتگو با ایسنا  با تاکید بر این‌که شهر یزد از سال ۱۳۶۴ و به پیشنهاد رئیس وقت سازمان میراث فرهنگی دارای شهردار بافت تاریخی شد، گفت: اما امروز در همجواری دفتر این نهاد، خانه‌های تاریخی و ارزشمند را تخریب می‌کنند یا وضعیت بازارهای تاریخی یزد مانند «حاجی قنبر» و «امیرچخماق» بسیار بی سروسامان است.

 

او آگاهی نداشتن برخی شهروندان یزدی را عاملی برای تخریب‌های جدی در بافت‌ تاریخی این شهر دانست و افزود: حضور بیش از حد اتباع افغانی که به صورت اجاره‌ای در برخی از خانه‌های بافت تاریخی این شهر ساکن شده‌اند نیز باعث تخریب و بدبینی برخی گردشگران در این منطقه شده است.

 

وی نحوه مدیریت شهری را در این رابطه موثر دانست و افزود: متاسفانه علی‌رغم درآمد خوب شهرداری‌، شاهد سرمایه‌گذاری پایین مدیریت شهری در بافت تاریخی یزد هستیم، در حالیکه به نظر می‌رسد شهرداری و شورای شهر یزد انگیزه برای فعالیت‌های اقتصادی و فرهنگی در این بافت تاریخی را ندارد.

 

او با اشاره به قرار گرفتن بافت تاریخی یزد در آستانه ثبت جهانی افزود: اگر مدیریت شهری در این موقعیت کم‌کاری کند، موقعیت ثبت جهانی یزد در معرض تخریب قرار می‌گیرد.

 

وی در عین حال خواهان توجه بیشتر شورای شهر و شهرداری به این منطقه شد و افزود: شهر کهن یزد جزو اولین شهرهای ایران بوده است که دارای شهردار ناحیه تاریخی است، اما در حال حاضر و در این موقعیت مهم، بود و نبود آن زیاد به چشم دیده نمی‌شود.

 

ترقی‌نژاد با اشاره به برخی از وظایف شهرداری یزد مانند جلوگیری از ورود وسایل نقلیه و موتور سیکلت‌ها با بازارهای تاریخی این شهر خشتی، تاکید کرد: این در حالی است که شهردار بافت تاریخی و شهرداری یزد هنوز نتوانسته‌اند برای میدان «امیر چخماق» کاری انجام دهند و جگرکی‌هایی که از چند سال پیش فعالیت خود را در این بافت آغاز کرده‌اند، با مشتری‌های خاص خود و در وضعیت بسیار نابسامانی که در شان این بخش تاریخی از شهر نیست، به فعالیت خود ادامه می‌دهند.

 

او شرایط کنونی میدان امیرچخماق را به هیچ عنوان زیبنده نخستین شهر خشتی دنیا ندانست و گفت: وقتی یزد را به عنوان قطب گردشگری مذهبی، فرهنگی، سلامت‌ و تاریخی‌ معرفی می‌کنیم، نباید اجازه دهیم چنین اتفاقاتی در سطح شهر رخ دهد‌. البته شهرداری یزد تاکنون برخی از بازارچه‌های سطح شهر را ساماندهی کرده است اما هنوز نتوانسته در محدوده میدان امیرچخماق کاری که باید را انجام دهد.

 

این فعال حوزه میراث فرهنگی با اشاره به وضعیت کنونی بافت‌های تاریخی در یزد افزود: به نظر می‌رسد سِمَت شهردار ناحیه تاریخی یزد به صورت نمادین و افتخاری در یزد معرفی شده است، چون در وضعیت کنونی بود و نبود چنین شخصیت و سمتی اصلا مورد توجه نیست، این در حالی است که شهرداری و میراث فرهنگی یزد باید چنین شخصیتی را تربیت کرده و برای او برنامه‌ریزی داشته باشد.

 

او همچنین با تاکید بر اینکه یزد را باید با شهری مانند اصفهان مقایسه کرد، گفت: اصفهان مقدمات و برنامه‌ریزی جدی برای خود دارد، به همین دلیل زمانی‌که هیات اقتصادی آلمان به ایران می‌آید، یک راست تمایل خود به دیدن اصفهان را مطرح کرده و به آن سمت می‌رود، در حالی که یزد چیزی کمتر از اصفهان ندارد و ظرفیت پذیرایی از هیات‌های خارجی را دارد، اما متاسفانه در بی‌توجهی‌هایی که در حال حاضر به این شهر تاریخی می‌شود چنین اتفاقاتی رخ می‌دهد.

 

ترقی‌نژاد اضافه کرد: به نظر می‌رسد مسئولان فرهنگی و مدیریت شهری یزد‌، دید فرهنگی – اقتصادی ندارند‌، این قضیه باعث تاسف است، حتی در این زمینه فعالان حوزه گردشگری هم کوتاهی می‌کنند، چون سکوت کرده‌اند و اجازه می‌دهند یکسری اتفاقات عجیب و غریب به طور دائم در یزد و بافت‌های تاریخی رخ دهد.

بخش نظردهی بسته شده است..