چرا مردم توان خرید مسکن را ندارند؟
فردا: هر چند آمارها از کاهش نرخ مسکن خبر می دهند اما مردم ایران هنوز هم نمی توانند خانه دار شوند.به این ترتیب می توان گفت، مشکل مسکن در سال ۹۴ هنوز پا برجاست ، بسیاری از خانوارهای ایرانی در آرزوی خانه دار شدن به سر میبرند و برنامه دولت یازدهم نیز در این خصوص مشخص نیست.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی یزدی نیوزهنوز ازیادها نرفته است که سال گذشته، عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی با حضور در یک برنامه تلویزیونی اعلام کرد: با پسانداز، خانهدار شده است و جوانان هم باید برای خانهدار شدن پسانداز کنند.
این گفته وزیر با واکنشهای مختلفی از سوی رسانهها و کارشناسان مواجه شد. آنها اظهارات وزیر را غیرکارشناسی دانسته و با اشاره به وضع دستمزدها و رشد سالانه نرخ مسکن در ایران و کاهش ارزش پول، این توصیه آخوندی را غیرعملی توصیف کردند.حالا هم هر چند امارها از کاهش نرخ مسکن در پایتخت خبر می دهند اما حجم معاملات کاهش یافته تا مشخص شود قدرت خرید هرگز به مردم بازنگشته است.
آمارها چه می گویند؟
بر اساس آمار بانک مرکزی، در خردادماه سال ۱۳۹۴، متوسط قیمت خرید و فروش یک متر مربع بنای واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاههای معاملات ملکی شهر تهران ۳۸.۹ میلیون ریال بود که نسبت به ماه قبل و مشابه سال قبل به ترتیب ۰.۲ و ۳ درصد کاهش نشان می دهد.
در ماه مورد گزارش، تعداد معاملات آپارتمان های مسکونی شهر تهران به ۱۵۶۶۱ واحد مسکونی رسید که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب ۹.۸ درصد افزایش و ۹.۵ درصدکاهش نشان می دهد. در ماه مورد بررسی، از میان مناطق ۲۲ گانه شهرداری تهران، بیشترین متوسط قیمت یک متر مربع بنای مسکونی معامله شده معادل ۷۸ میلیون ریال به منطقه ۱ و کمترین آن با ۲۱.۲ میلیون ریال به منطقه ۱۸ تعلق داشته است.
از سودی دیگردر خردادماه سال ۱۳۹۴، تعداد معاملات آپارتمانهای مسکونی شهر تهران به ۱۵.۷ هزار واحد مسکونی رسیده که در مقایسه با ماه مشابه سال قبل ۹.۵ درصد کاهش نشان می دهد.
به این ترتیب هر چند نرخ ها کاهش داشته اما معاملات در بازار مسکن زیاد نشده است و این خود نشانه ای برای رکود در بازار مسکن و عدم قدرت خرید مردم است.رکودی که خود ارزانی به همراه می آورد اما ارزانی که بی فایده است و مردم را خانه دار نمی کند.
چرا قدرت خرید مردم کم شده؟
در هر حال، با یک حساب سرانگشتی و با در نظر گرفتن رشد درآمد ایرانیها و سایر هزینههای جاری زندگیشان و مقایسه آن با رشد سالانه نرخ مسکن، به راحتی میتوان پی برد که قدرت خرید مسکن در ایران روزبهروز درحال کاهش است.
آمارهای جهانی نیز از وضع ناخوشایند ایرانیها برای خانهدار شدن حکایت دارد. براساس این گزارشها ایرانیها از نظر توان مالی خرید خانه، بین ١٢٢ کشور جهان رتبه ١٠٧ را از آن خود کردهاند. در این شرایط که کاهش قدرت خرید و رشد غیرقابل مهار هزینههای ساخت مسکن در ایران، رکود سنگینی برای بازار رقم زده و به رشد اجارهنشینی دامن زده است، بررسی آمار ٢٠ساله بانک مرکزی نشان میدهد توان اجارهنشینی در کشور نیز کاهش داشته است.
هر چند امسال افزایش حقوق و دستمزد ۱۷ درصدی و تقریبا همتای نرخ تورم بود و سال گذشته نیز حقوق و دستمزد افزایش ۲۵ درصدی را تجربه کرد اما هنوز هم بسیاری از ایرانی ها به خصوص در کلانشهرهایی چون تهران قدرت خرید خانه را ندارند و به دلیل گرانی اجازه بها، سقف خانه های اجاره ای شان نیز روز به روز کوچکتر می شود.سقف هایی که هر چند آمارها خبر خوش ارزانی بدهند و از افزایش درآمدها و کاهش نرخ تورم بگویند، بازهم کوچک می شوند چرا که هزینه های کالاهای اساسی مانند خوراک و پوشاک و حمل و نقل همچنان سیر صعودی دارند و تدبیری برای خانه دار شدن مردم نیست که نیست.
بخش نظردهی بسته شده است..