خبر اشتباهی که یزد را نگران کرد
«ایلام، یزد و تهران، جرمخیزترین استانهای کشور»؛ خبری که هفته گذشته از طرف یک مدیر قوه قضائیه مطرح شد، نه تنها با ناباوری یزدی ها مواجه گردید بلکه حیرت مردمان دیگر استانها را نیز برانگیخت.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی یزدی نیوزشهریاری، رییس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه هفته گذشته در یک نشست خبری اعلام کرد استانهای ایلام، یزد و تهران به ترتیب جرمخیزترین استانهای کشور هستند.
شهریاری، ایلام را با ۸ هزار و ۲۰۰ پرونده، یزد با ۶ هزار و ۷۸۰ پرونده و تهران با ۶ هزار و ۱۰۹ پرونده سه استان جرمخیز کشور و سیستان و بلوچستان را با ۲ هزار و ۹۴۸ پرونده، قم با ۳ هزار و ۹۵ پرونده و زنجان با ۳ هزار و ۵۵۹ پرونده جزو کمجرمترین استانهای کشور نام برده بود.
قطعا این خبر برای شهری که مردمانش سال های سال به خویشتنداری ، آرام بودن و افرادی محتاط شهره اند عجیب و غیرمنتظره به نظر آمد. شهری که شهروندانش نسبت به مردمان دیگر استان ها طعم امنیت اجتماعی را بیشتر حس میکنند و آمار بزهکاری در آن نسبت به دیگر شهرها در پایین ترین حد ممکن است. مردمانی که نه سرشان برای دعوا و جنجال درد می کند و نه بالا و پایین کردن پله های دادگستری و پیگیری پرونده های قضایی برایشان عادی است.
ماجرا چه بود؟
خبر که در رسانه ها پیچید تازه مشخص شد، یک اشتباه در ثبت شکایات، این چنین به وجهه استان یزد لطمه زده است. محمدرضا تابش :دلیل اعلام یزد بعنوان یکی از سه استان جرم خیز کشور توسط برخی از مقامات قضایی، صرفا آمار شکایات ثبت شده در دادسراهای استان است که نمی تواند ملاک صحیحی برای طرح این ادعا باشد و باعث نگرانی عمومی و جریحه دار شدن احساسات مردم دارالعباده و دارالعلم یزد گردیده است.
نماینده مردم اردکان در توضیح چگونگی ثبت آمار شکایت سال ۱۳۹۳ در استان یزد عنوان داشت: از سال های گذشته همانند تعدادی از استان های کشور، شکایات وارده به دادسراها معمولا ثبت نمی شد و پس از زدن مهر ارجاع، به کلانتری ها ارائه تا تحقیقات مقدماتی صورت گیرد.سپس گزارش کلانتری ها به بازپرس و دادیار تقدیم میشد و نهایتا پس از رفع نقص احتمالی پرونده ، آنگاه ثبت شکایت صورت می گرفت.
وی ادامه داد: در بازرسی چندسال قبل از دادسرای مرکز استان، این موضوع متذکر می گردد که باید کلیه شکایات وارده به محض وصول، ثبت شود و شکایات چند سال قبل نیز که ثبت نگردیده بود نیز به ثبت برسد.
نماینده مردم اردکان در خانه ملت تصریح کرد: این دستورالعمل ملاک عمل قرار می گیرد و ثبت کلیه شکایات سال ۹۳ به همراه شکایات سالهای قبل از آن، دفعتا حجم شکایات وارده را سه برابر می کند که اگر آمار حدود ۷ هزار پرونده را که مجموع آماری سال ۹۳ و سه سال قبل از آن را شامل می شود را به نسبت ۴ سال ثبت شکایات تقسیم شود، به عددی کمتر از ۲ هزار پرونده می رسیم که این رقم یزد را در زمره کم جرم ترین استانهای کشور قرار می دهد.
تابش همچنین با تاکید بر اینکه باید در اعلام این مطلب به نوع جرایم نیز توجه داشت گفت: در استان یزد جرائمی از قبیل قتل و سرقت و تجاوز به عنف و . . . در مقایسه با سایر استانها بسیار پایین تر است. همچنین تقریبا در کمتر استانی شکایات مفقودی همچون گم شدن موبایل و دسته چک ثبت می شود در حالیکه در استان یزد ماهیانه حدود ۳۰۰ مفقودی، ثبت شکایت می شود.
وی گفت: همچنین نوع جرائم و تعداد مراجعه به محاکم قضایی نشات گرفته از احترام یزدی ها به قانون و قانون گرایی است و روحیه مسالمت جویی آنها که باعث می شود به جای مشاجره و دعوا، کار را به قانون و محاکم قضایی ارجاع دهند.
تابش اظهار داشت: برمبنای آمار و شواهد امر و به گواه عموم مردم در سطح کشور، مردم استان یزد در خوشنامی و تعهد و درستکاری ، سابقه دیرینه دارند و تاکید می کنم یزد جزو کم جرم ترین استانهای کشور است و تغییر در نحوه شکایات که مبنای اظهار نظر قرار گرفته است صحیح نیست و بهتر بود توضیحی در این زمینه ارائه می شد.
به گزارش صبح یزد، تابش تصریح کرد: البته این نکته را باید اذعان داشت که با توجه به پیشینه فرهنگی و مذهبی ممتاز یزدی ها که آنها را در صداقت و امانت داری شهره ساخته است، همین حجم از جرائم هم زیبنده و قابل قبول نیست و امیدوارم علیرغم حضور اتباع بیگانه و مهاجرین در استان یزد، با برنامه ریزی و جدیت لازم توسط دست اندرکاران امر، نسبت به کاهش زمینه های جرم اقدام مناسب صورت گیرد و مردم و مسوولان نیز بیش از پیش به آموزه های دینی و فرهنگ غنی استان توجه نمایند تا همچنان نام یزد و یزدی ها، اعتمادآفرین و آرامش بخش بر تارک تاریخ این مرز و بوم بدرخشد.
بخش نظردهی بسته شده است..